Călugării de la mănăstirea „Petru Vodă” din Neamț o pun la punct pe Șoșoacă și o compară cu Ana Pauker
Europarlamentara Diana Șoșoacă utilizează în mod greșit icoanele întrucât ele „trebuie venerate în mod corespunzător, nu manipulate în mod necuviincios și într-un context care să ducă la desacralizarea lor”, transmit reprezentanții mănăstirii „Petru Vodă” din județul Neamț cu referire la scandalul făcut de Șoșoacă în Parlamentul European.
Călugării subliniază că au ales să emită acest comunicat întrucât e datoria lor „să ne apărăm credinţa şi să ne afirmăm valorile creştine” și subliniază că Șoșoacă este prezentă în Parlamentul European strict drept „ambițios politician și nu cleric sau reprezentant spiritual”.
„Pretenția doamnei Iovanovici Şoşoacă de a reprezenta un punct de vedere creștin trebuie dezmințită – în primul rând pentru că comportamentul său este contrar raționalităţii şi nobleţei Creștinismului, care învinge prin puterea spiritului, a raţiunii și a argumentelor, nu prin vexare anarhică, iar în al doilea rând, din cauza utilizării etice greșite de către domnia sa a sfintelor icoane, care, conform celui de-al 7-lea Consiliu Ecumenic de la Niceea din 787 d.Hr., trebuie venerate în mod corespunzător, nu manipulate în mod necuviincios și într-un context care să ducă la desacralizarea lor”, transmite mănăstirea.
Călugării critică și alegerea europarlamentari de a purta portului național românesc pe care o califică drept „un alt abuz etic – întâi pentru că îl poartă într-un context în care ar trebui respectată o altă etichetă vestimentară și în al doilea rând pentru că prin atitudinea sa îl asociază unui comportament neelegant, care uzurpă semnificația sacră.”
„În timp ce sfintele icoane și portul național au un simbolism și o frumusețe care obligă la o conduită adecvată, atunci când ele sunt folosite în mod nepotrivit, toate aceste elemente sacre devin simple piese de teatru cu efect de a dezgusta, cauzând prejudiciu de imagine și transformându-se într-un vehicul de uzurpare a valorilor creştine şi naționale”, spun călugării.
În final, călugării o aseamănă pe Diana Șoșoacă cu Ana Pauker, fost ministru de externe și viceprim-ministru între 1947 și 1952, lider comunist care s-a reîntors în România în 16 septembrie 1944, îmbrăcată în uniforma sovietică, după ce Armata Roșie a intrat în țară.
„O persoană creștină este cunoscută prin prezența Duhului Sfânt și a Harului Său. O femeie creștină nu ar putea dori să semene vreodată cu Ana Pauker prin tonul vocii, atitudinea generală, utilizarea brutală a parafernalei religioase, înverşunarea în sloganuri filantropice, decontextualizarea adevărurilor factuale și juxtapunerea lor cu un ethos perceput universal ca irațional. Politicienii creștini acționează în conformitate cu Evanghelia, nu în pofida ei. Iar atunci când Creștinismul, în loc să fie o credință profundă care susține idealuri sublime, este folosit ca un simplu apanaj pentru a stârni adeziunea sau respingerea emoțională, nu se mai poate spune că reprezintă o credință personală, şi cu atât mai puţin una naţională”, încheie mănăstirea.
Publicitate și alte recomandări video