Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Căluș în gură? Prim-solistul de la Opera ieşeană, judecat pentru o postare pe pagina personală de Facebook

GALERIE
vlad marculescu
  • vlad marculescu
- +

Prim-solistul corpului de balet al Operei Naţionale Române Iaşi, Vlad Mărculescu (foto), a fost chemat alaltăieri, prin citaţie la domiciliu, de către conducerea instituţiei, în faţa Comisiei de Etică şi Disciplină. Acuzele care i se aduc sunt legate de ultimele scandaluri care zdruncină instituţia. 

 
 

Teoretic, acestuia i se reproşează faptul că ar fi fost văzut în sala de spectacole în timpul unei producţii în care şi el era distribuit. Vlad Mărculescu ar mai fi acuzat de faptul că a lezat imaginea unui angajat al ONRI „prin declaraţii defăimătoare şi calomnioase privind viaţa profesională şi personală a acestuia“. Persoana lezată este Alexandru Sebeşi, şi el în corpul de balet al ONRI, dar şi preşedintele unuia dintre cele două sindicate. Mai exact, în citaţia emisă pe 21 februarie de către conducerea ONRI se precizează: „În data de 31 ianuarie 2020, domnul Vlad Mărculescu, la spectacolul Lacul lebedelor a fost prezent în foaiere şi în sala de spectacol, fiind distribuit în acest spectacol. În data de 3 februarie 2020, într-o postare publică pe Facebook domnul Vlad Mărculescu a lezat imaginea unui angajat ONRI prin declaraţii defăimătoare şi calomnioase cu privire la viaţa profesională şi personală a acestui salariat“. 

Prim-solistul se apară
 
Acuzaţiile par hilare, dar în schimb par foarte bine susţinute de prevederile Regulamentului de Ordine Interioară al instituţiei. „Am avut Actul I de dansat şi l-am dansat. Pe scenă mai ieşeam pentru aplauzele de la final. M-am demachiat, m-am îmbrăcat, apoi m-am dus în sală să urmăresc câteva minute din spectacol. După spectacol am plecat acasă. Există un punct în Regulamentul de Ordine Interioară care, este strigător la cer, aberant, cum că nu ai voie în ziua în care dansezi să ajungi în sala de spectacol. Nu există nicăieri în nicio operă această regulă. A doua acuză era că am făcut o postare publică, pe canalul meu de Facebook, în care spun că am lezat imaginea unui angajat ONRI prin declaraţii defăimătoare şi calomnioase cu privire la viaţa profesională şi personală a acestui salariat. Eu nu am atacat viaţa personală, vorbesc despre nivelul lui profesional. Abuzurile continuă şi acum, la adresa mea, din cauză că am ieşit în faţă cu o opinie. Am încercat să scot adevărul la lumină despre această poveste care ţine de 10 ani, plină de abuzuri , mă refer la toţi angajaţii. Pentru acest fapt, se pare că acum sunt în Comisia de Disciplină“, ne-a declarat Vlad Mărculescu, înainte de a intra la judecată.
 
Cum li s-a pus căluşul la gură angajaţilor
 
Dar ce prevede Regulamentul de Ordine Interioară parafat şi semnat de Beatrice Rancea, în 2018, odată cu revenirea sa din interimatul la Opera din Bucureşti? La capitolul Obligaţiile personalului, la punctul 43, angajatul trebuie „să nu facă niciun fel de afirmaţie în public faţă de terţe persoane, salariaţi sau colaboratori ai ONRI, cât şi prin mijloace de comunicare în masă, respectiv presa scrisă sau audio-video, internet, Facebook sau altă reţea de socializare etc., prin care se aduce atingerii onoarei, demnităţii ori reputaţiei altor salariaţi sau colaboratori ai ONRI ori se fac referiri negative, critice, referitoare la activitatea profesională sau aptitudinile /abilităţile profesionale/personale ale acestora“. Regulamentul îngrădeşte însă dreptul constituţional la liberă exprimare, spune Mărculescu. Cu alte cuvinte, prim-solistul ONRI, Vlad Mărculescu, nu avea voie să scrie nimic pe pagina personală de facebook despre calităţile profesionale ale lui Alexandru Sebeşi.
 
Amintim că Vlad Mărculescu este prim-solist al ONRI, iar Alexandru Sebeşi este solist ansamblu 1a. Revenind la Regulament, acesta a fost parafat în decembrie 2018. La finalul actului se precizează că ar fi fost votat în Consiliul de Administraţie, dar atât Simona Gogan, cât şi Dana Ionescu, ambele foste contabile şefe ONRI, susţin că nu s-a întâmplat aşa.
 
Ieri, după ieşirea de la audieri, avocatul lui Vlad Mărculecsu, Olivian Moroşanu, a declarat: „Împotriva clientului meu a fost declanşată o procedură disciplinară, fiind sesizată comisia de control şi disciplină din cadrul ONRI, cu două referate. Unul dintre ele vizează faptul că, după ce şi-ar fi terminat reprezentaţia la un spectacol, ar fi intrat în sală, lucru interzis de regulamentul de ordine interioară, iar cea de-a doua că ar fi făcut o apreciere referitoare la competenţele profesionale ale unui coleg. La audieri a fost ca la inchiziţie, atât pot să vă spun. Când avem un răspuns care teoretic ar trebui dat repede, voi vedea ce vom face în continuare“. Amintim că Vlad Mărculescu a fost principala voce din interiorul ONRI care s-a alăturat protestului Corului Juniorilor Operei, atunci când Raluca Zaharia, fostul dirijor, a fost destituită. La fel, Vlad Mărculescu a luat atitudine şi atunci când fostul contabil şef, Simona Gogan, a depus un memoriu la Ministrul Culturii, acuzând-o pe Beatrice Rancea de mai multe ilegalităţi. 
 
Silvia CRAUS

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri