Calvar la maternitate. "Scoatem copiii din mame mai repede, pentru ca acestea să poată respira"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Calvar la maternitate. "Scoatem copiii din mame mai repede, pentru ca acestea să poată respira"

GALERIE
maternitate, cezariana, mama
  • maternitate, cezariana, mama
- +

Situaţie fără precedent la Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie “Elena Doamna", singura maternitate suport COVID din judeţ. În ultima lună, gradul de ocupare a paturilor ATI COVID destinate gravidelor este de 100%. Cazurile sunt foarte grave, iar medicii sunt de multe ori obligaţi să scoată copiii înainte de termen, infecţia punând în pericol atât viaţa mamelor, cât şi a celor mici.

S-a ajuns să se scoată copiii mai devreme pentru a ajuta mamele să respire

“Cazurile pe care le primim de o lună şi jumătate încoace sunt cazuri mai grave, adică vorbim de cazuri care necesită terapie intensivă de lungă durată. Am avut gravide intubate o săptămână, 10 zile, apoi gravide cu măşti “for face", îi spunem noi mască de oxigen, şi care tot aşa au stat cu săptămânile. Sunt evident alte manifestări, altă gravitate a formei acesteia noi de boală", a declarat Răzvan Socolov, medic primar ginecolog şi şef de secţie. Acesta a adăugat că problemele apar atunci când sarcina este mică la gravida cu infecţie cu SARS COV 2. “O persoană intubată înseamnă şi un tratament adiacent, care să poate ţine funcţionalitatea, de genul să nu facă spasme şi aşa mai departe. Acest tratament adjuvant care trebuie dat, poate afecta copiii. De aceea, suntem mult mai atenţi şi chiar în aceste cazuri s-a ajuns să se scoată copiii mai devreme, adică la 1,9 kilograme, am avut şi de 1 kilogram. Normal că în aceste situaţii se intervine prin cezariană. După aceea, este mult mai uşor şi pentru colegii de la ATI să ajute mamele să respire şi să primească îngrijirile necesare", a mai spus Răzvan Socolov. Medicii spun că, în cazul mamelor pozitive, fătul prezintă o suferinţă fetală, uneori mai uşoară, alteori mai severă, aceasta depinzând de cât de gravă este starea mamei. Astfel de situaţii nu sunt prevăzute însă în ghidurile practice de obstetrică, pentru că, până acum nu existau cazuri în care mama să ajungă la spital în stare critică, cu lipsă de oxigen, în imposibilitatea de a-şi asigura singură cantitatea de oxigen necesară atât ei cât şi copilului.

Urmările lui SARS COV 2: gravide cu ascită sau cu afecţiuni hepatice grave

La începutul pandemiei, în urmă cu un an, toate forurile superioare dădeau asigurări că femeile însărcinate nu sunt mai vulnerabile în faţa infecţiei cu SARS COV 2. În plus, până acum nu s-a dovedit ştiinţific că virusul se transmite de la mamă la făt, existând nenumărate cazuri de femei cu COVID 19 care au născut copii perfect sănătoşi. La un an de la aceste asigurari date inclusiv de OMS, situaţia pare a se fi schimbat. Există suspiciuni legate de tulpina britanică şi sistemul imunitar scăzut al gravidei. “Dacă m-aţi fi întrebat acum două luni dacă gravidele sunt mai vulnerabile, aş fi spus nu. Având în vedere şi vârsta, ele păreau că pot duce bine, pe picioare, infecţia. Dar, aşa cum am zis, în ultimele două luni am văzut cazuri despre care nici nu am citit în literatură. Adică am avut un caz cu ascită, deci cu lichid în abdomen şi fără nicio altă cauză, evident. Multe cazuri de COVID vin cu analizele hepatice foarte proaste pe care nu le putem pune numai pe seama tratamentului. Este ceva care nici literatura de specialitate nu o lămureşte", a mai adăugat Răzvan Socolov.

Citește și: Tragedie: A născut mai repede pentru a-şi salva copilul, apoi a murit răpusă de COVID

Dacă mama este compensată, adică are o saturaţie de oxigen de peste 90%, copilul nu este afectat. În schimb, când saturaţia scade sub 90% şi când necesită mască CPAP, ceea ce implică asistare medicală sau chiar intubaţie, copilul încep să fie afectat. “Metodele noastre de a evalua suferinţa fetală în aceste cazuri nu sunt foarte precise, în sensul că noi putem evalua mai mult efectul hipoxiei la copil. De aceea suntem foarte atenţi, preferând uneori să-i extragem un pic mai devreme pentru ca să fim siguri de prognostic", a subliniat Răzvan Socolov. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.