anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Calvar la maternitate. "Scoatem copiii din mame mai repede, pentru ca acestea să poată respira"

GALERIE
maternitate, cezariana, mama
 • maternitate, cezariana, mama
- +

Situaţie fără precedent la Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie “Elena Doamna", singura maternitate suport COVID din judeţ. În ultima lună, gradul de ocupare a paturilor ATI COVID destinate gravidelor este de 100%. Cazurile sunt foarte grave, iar medicii sunt de multe ori obligaţi să scoată copiii înainte de termen, infecţia punând în pericol atât viaţa mamelor, cât şi a celor mici.

S-a ajuns să se scoată copiii mai devreme pentru a ajuta mamele să respire

“Cazurile pe care le primim de o lună şi jumătate încoace sunt cazuri mai grave, adică vorbim de cazuri care necesită terapie intensivă de lungă durată. Am avut gravide intubate o săptămână, 10 zile, apoi gravide cu măşti “for face", îi spunem noi mască de oxigen, şi care tot aşa au stat cu săptămânile. Sunt evident alte manifestări, altă gravitate a formei acesteia noi de boală", a declarat Răzvan Socolov, medic primar ginecolog şi şef de secţie. Acesta a adăugat că problemele apar atunci când sarcina este mică la gravida cu infecţie cu SARS COV 2. “O persoană intubată înseamnă şi un tratament adiacent, care să poate ţine funcţionalitatea, de genul să nu facă spasme şi aşa mai departe. Acest tratament adjuvant care trebuie dat, poate afecta copiii. De aceea, suntem mult mai atenţi şi chiar în aceste cazuri s-a ajuns să se scoată copiii mai devreme, adică la 1,9 kilograme, am avut şi de 1 kilogram. Normal că în aceste situaţii se intervine prin cezariană. După aceea, este mult mai uşor şi pentru colegii de la ATI să ajute mamele să respire şi să primească îngrijirile necesare", a mai spus Răzvan Socolov. Medicii spun că, în cazul mamelor pozitive, fătul prezintă o suferinţă fetală, uneori mai uşoară, alteori mai severă, aceasta depinzând de cât de gravă este starea mamei. Astfel de situaţii nu sunt prevăzute însă în ghidurile practice de obstetrică, pentru că, până acum nu existau cazuri în care mama să ajungă la spital în stare critică, cu lipsă de oxigen, în imposibilitatea de a-şi asigura singură cantitatea de oxigen necesară atât ei cât şi copilului.

Urmările lui SARS COV 2: gravide cu ascită sau cu afecţiuni hepatice grave

La începutul pandemiei, în urmă cu un an, toate forurile superioare dădeau asigurări că femeile însărcinate nu sunt mai vulnerabile în faţa infecţiei cu SARS COV 2. În plus, până acum nu s-a dovedit ştiinţific că virusul se transmite de la mamă la făt, existând nenumărate cazuri de femei cu COVID 19 care au născut copii perfect sănătoşi. La un an de la aceste asigurari date inclusiv de OMS, situaţia pare a se fi schimbat. Există suspiciuni legate de tulpina britanică şi sistemul imunitar scăzut al gravidei. “Dacă m-aţi fi întrebat acum două luni dacă gravidele sunt mai vulnerabile, aş fi spus nu. Având în vedere şi vârsta, ele păreau că pot duce bine, pe picioare, infecţia. Dar, aşa cum am zis, în ultimele două luni am văzut cazuri despre care nici nu am citit în literatură. Adică am avut un caz cu ascită, deci cu lichid în abdomen şi fără nicio altă cauză, evident. Multe cazuri de COVID vin cu analizele hepatice foarte proaste pe care nu le putem pune numai pe seama tratamentului. Este ceva care nici literatura de specialitate nu o lămureşte", a mai adăugat Răzvan Socolov.

Citește și: Tragedie: A născut mai repede pentru a-şi salva copilul, apoi a murit răpusă de COVID

Dacă mama este compensată, adică are o saturaţie de oxigen de peste 90%, copilul nu este afectat. În schimb, când saturaţia scade sub 90% şi când necesită mască CPAP, ceea ce implică asistare medicală sau chiar intubaţie, copilul încep să fie afectat. “Metodele noastre de a evalua suferinţa fetală în aceste cazuri nu sunt foarte precise, în sensul că noi putem evalua mai mult efectul hipoxiei la copil. De aceea suntem foarte atenţi, preferând uneori să-i extragem un pic mai devreme pentru ca să fim siguri de prognostic", a subliniat Răzvan Socolov. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.