anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Calvar pentru zeci de ieșeni după ce s-a dat liber la ridicat blocuri într-o zonă de case

GALERIE
lucrari blocuri smardan (1)lucrari blocuri smardan (2)lucrari blocuri smardan (3)lucrari blocuri smardan (4)lucrari blocuri smardan (5)
 • lucrari blocuri smardan (1)
 • lucrari blocuri smardan (2)
 • lucrari blocuri smardan (3)
 • lucrari blocuri smardan (4)
 • lucrari blocuri smardan (5)
- +

Locuitorii de pe mai multe străzi din zona Bucșinescu sunt disperați după ce au început lucrările de ridicare a mai multor blocuri în împrejurimi. Ei i-au adresat o scrisoare deschisă primarului Mihai Chirica, sperând ca lucrurile să se schimbe.

Proprietarii caselor de pe Str. Moldovei, Str. Malu, Str. Smârdan, Str. Barbu LăutaruStr. Heliade, Str. Adunați, Str. Cometei, Str. Iernii trăiesc un calvar, iar visele pe care și le-au făcut în anii '90 au devenit acum un coșmar. Ei sperau să își ducă traiul într-o zonă liniștită și luminoasă de case, iar acum s-au trezit îngrămădiți de blocuri cu mult mai înalte decât și-ar fi închipuit.

Dar constructorii respectă legea. Conform vechiului PUG, zona respectivă era una de clădiri joase. Conform noului PUG, se dă permisiunea ridicării unor imobile înalte (VEDEȚI AICI).

Cetățenii disperați spun că „lucrurile au scăpat de sub control, din punct de vedere urbanistic, în zona Smârdan - Moldovei - Malu“. Redăm scrisoarea lor în variantă integrală:

Scrisoare deschisă

Domnului Primar al Municipiului Iași, Mihai Chirica

Stimate Domnule Primar Mihai Chirica,

Suntem un grup de 45 de familii de ieșeni plătitori de taxe și impozite locale, locuitori ai unui cartier de case din centrul Iașului (și anume zona cuprinsăîntre Str. Smârdan și Universitatea Tehnică Iași) disperați de ceea ce se întâmpla cu casele lor, construite cu respectarea legii, după obținerea tuturor avizelor necesare. Nu facem parte din tagma dezvoltatorilor imobiliari. Ne-am investit economiile în casele pe care le-am construit cu trudă, în anii 90-2000, ne-am îndatorat la bănci, am strâns din dinți cu gândul că aici, în acest cartier, va fi locul în care vom îmbătrâni în liniște, va fi acasă pentru noi, copiii și nepoții noștri.

Apelăm la dumneavoastră pentru a vă reaminti declarația pe care o făceați, referitor la situația din zona Smârdan, cu trei ani în urmă: „Vom ţine cont de părerea celor de acolo. (...)Pe noi ne interesează să investească în Iaşi, dar nu într-o manieră în care tulbură liniştea celor de acolo. Unii exploatează piaţa imobili­ară, dar cu siguranţă mult mai important pentru noi este să rămână într-un regim de înălţime care să nu le strice liniştea celor din jur“. (“Ziarul de Iași”, 7 martie2014 - AICI)

Dar liniștea noastră a dispărut demult. Suntem sufocați de blocurile care apar unul după altul în vecinătatea caselor noastre, fără nici o noimă, ca în Vestul Sălbatic, deși zona noastră este o zonă de case mici, sistematizată din punct de vedere al utilităților după nevoile și cerințele acestui tip de locuințe (străzile sunt de dimensiunile unor alei, sistemul de canalizare, de gaz dar și rețeaua electrică sunt gândite și realizate astfel încât să asigure funcționarea optimă a unui cartier de câteva familii).

Această situație, care ne afectează și a început să își lase amprente asupra sănătății noastre,ne-a făcut să ne neglijăm copiii pentru a studia legislația și normele în construcții, ne-a făcut să scriemsesizări peste sesizări către autoritățile competente, sperând, în naivitatea noastră, că investitorii imobiliari vor fi forțați să intre în legalitate.

De ce toate acestea?

Nu pentru că ne opunem modernizării zonei în care locuim.

Nu pentru că nu dorim să se construiască alte clădiri în zona în care locuim.

Motivul este unul singur: clădirile care s-arîncadra din punct de vedere urbanistic și arhitectonic în zona de case în care locuim ar trebui să fie de P+3 etaje maxim, conform reglementărilor în vigoare.Iar asta nu o spunem noi, ci un arhitect respectat al Iașului, George Carapanu: “Dacă este o zonă rezidenţială, nu se pot face inserţii cu funcţiuni care produc disconfort şi disfuncţionalităţi care poluează sau produc trafic intens”.

Domnule Primar Mihai Chirica,

Ca să înțelegeți calvarul pe care îl trăim noi, de câțiva ani, vă enumerăm doar câteva dintre consecințele apariției clădirilor necorespunzătoare din jurul nostru:

- din cauza terenului mlăștinos pe care ne aflăm, greutatea blocurilor făcute pe fundații foarte puțin adânci a dus la deteriorarea caselor noastre,

- locatarii din blocuri de P+6 sau P+7 etaje situate la distanțe ridicol de mici (chiar și 3m) de vecinul cel mai apropiat vor avea o priveliște minunată spre dormitoarele, curțile, bucătăriile noastre,

- densitatea populațieiîn zona de care vorbim este mult depășităfață de normele în vigoare.Cum puteți săacceptați, în calitate de primar al unui oraș european al anului 2017, înghesuiteîn acest perimetru mic, construcții de 6-7 etaje care ne umbresc casele și viața, care ne fură dreptul la intimitate și viață privată?

Domnule Primar Mihai Chirica,

Sunteți o persoană publică, trăiți în lumina reflectoarelor, dar suntem siguri că,din momentul în care pășițiîn casa dumneavoastră, vă bucurați de intimitatea căminului dumneavoastră și nu vă este afectat dreptul la viață privată. Noi, Domnule Primar, suntem urmăriți din momentul în care intrăm în curte, de cel puțin 40 de persoane.

Cum ar fi, Domnule Primar, dacă la poarta dumneavoastră ar fi așezat un tomberon imens de gunoi care nu are loc în arealul blocului de alături, așa cum spun normele, pentru că suprafețele sunt prea mici pentru construcții așa de mari?

Cum ar fi,Domnule Primar, dacă dumneavoastră ați avea o mică proprietate construită cu mari sacrificii și a cărei valoare,din cauza acestor blocuri răsărite ici colo, s-ar înjumătăți peste noapte?

Cum v-ați simți,Domnule Primar, dacăfiul sau fiicele dumneavoastră v-ar spune într-o dimineață că s-au speriat foarte tare când s-au dat jos din pat și au văzut un muncitor care părea căle intrăîn cameră. Atât de aproape sunt aceste blocuri de casele noastre.

Cum ar fi,Domnule Primar, dacă ar trebui să vă duceți copilul de urgență la spital pentru că a inhalat particule microscopice de tencuialăși rumeguș din aerul din propria curte și locuință?

Domnule Primar Mihai Chirica,

Amintiți-vă ce promiteați acum trei ani!Și veniți să ne faceți o vizită, să vă convingeți cu ochii dumneavoastră că lucrurile au scăpat de sub control,din punct de vedere urbanistic, în zona Smârdan - Moldovei - Malu.

Apelăm, totodată, la buna dumneavoastră credință și vă cerem să luați măsurile necesare pentru a opri construirea haotică din această zonă a orașului, prin limitarea regimului de înălțime la 1-2 etaje peste înălțimea caselor care alcătuiesc acest cartier.

Domnule Primar Mihai Chirica,

Ați călătorit prin multe orașe europene, probabil vă doriți ca și Iașul să fie un oraș în care să locuim cu plăcere. Din păcate, posteritatea va amenda haosul urbanistic care caracterizează Iașul de câțiva ani. Nimeni nu va mai ști cine a fost arhitectul șef care a aprobat monstruozitățile arhitectonice care au urâțit deja Iașul, dar, cu siguranță, se va ști pe timpul cărui primar s-au construit.

Semnatari:

Locuitorii proprietari ai caselor din Str. Moldovei, Str. Malu, Str. Smârdan, Str. Barbu Lăutaru, Str. Heliade, Str. Adunați, Str. Cometei, Str. Iernii

CITIȚI ȘI:

Un nou cartier de blocuri înalte va răsări printre case. Totul e legal, conform noului PUG

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.