Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cambridge Analytica ar fi primit conturile sparte de email a doi actuali şefi de stat

GALERIE
facebook
  • facebook
- +

Firma de consultanţă Cambridge Analytica, care a lucrat şi pentru campania electorală a lui Donald Trump, ar fi primit materiale de la hackeri israelieni care aveau acces la conturile private de email a doi politicieni care acum sunt şefi de stat, conform unor declaraţii ale martorilor pentru The Guardian.

Mai multe surse au descris pentru cotidianul britanic cum directori importanţi ai Cambridge Analytica, printre care şi Alexander Nix, le-ar fi cerut membrilor staff-ului să gestioneze materiale furnizate de hackeri din campaniile electorale din Nigeria şi Sfântul Cristofor şi Nevis, o ţară insulară din Marea Caraibilor.

Martorii susţin că au fost două momente în 2015 în care membrii staff-ului s-au alarmat şi au refuzat să gestioneze datele pentru că au presupus că au venit din surse ilegale.

The Guardian şi Observer au stat de vorbă cu şapte persoane care ar cunoaşte modul în care Cambridge Analytica s-a implicat în alegerile din Nigeria în 2015. Compania ar fi fost angajată de un miliardar nigerian pentru a susţine realegerea lui Goodluck Jonathan şi ar fi fost plătită cu aproximativ două milioane de lire sterline pentru a orchestra o campanie dură împotriva rivalului său, liderul opoziţiei Muhammadu Buhari. Jonathan a pierdut alegerile în faţa lui Buhari. Nu există dovezi că Jonathan ar fi fost informat despre operaţiune.

Membrii staff-ului campaniei au spus că la începutul lui 2015 s-au întâlnit cu contractori din Israel privind securitatea cibernetică la birourile Cambridge Analytica în Londra. Angajaţii susţin că li s-a spus că întâlnirea a fost aranjată de Brittany Kaiser, un director al firmei. Israelienii ar fi venit cu un laptop de la biroul lor din Tel Aviv şi le-au dat angajaţilor Cambridge Analytica un stick USB care conţinea emailurile personale sparte ale unor politicieni din Nigeria. Sursele susţin că Nix şi alţi directori importanţi le-ar fi spus angajaţilor să caute materiale incriminatorii care ar putea fi folosite pentru a ataca candidaţii opoziţiei, inclusiv pe Buhari.

"Toată lumea s-a simţit inconfortabil. Voiau să încărcăm datele în programele de email”, a spus o sursă. "Lumea s-a panicat. Nu voiau să aibă vreo legătură cu aşa ceva”, a afirmat un alt angajat.

De asemenea, un martora declarat pentru The Guardian şi Observer că materialele includeau şi fişele medicale ale lui Buhari: "Sunt sigur în proporţie de 99% de acest lucru. Sau dacă nu aveau fişele medicale, aveau măcar emailuri care făceau referire la aceste lucruri”.

Când informaţiile despre întâlnirea de la Londra au ajuns la angajaţii Cambridge Analytica din Nigeria, s-a creat panică. Consilierii locali de securitate le-ar fi spus angajaţilor să părăsească ţara de îndată pentru că suporterii opoziţiei i-ar putea ataca, dacă află aceste informaţii. "Ce este clar este că nu le-a păsat de siguranţa propriilor angajaţi. Era o situaţie foarte serioasă şi au trebuit să fie evacuaţi imediat”, a spus un fost angajat.

The Guardian a intrat în posesia unui email al lui Nix din data de 26 ianuarie 2015, în care face referire la "echipa din Israel”. El spune: "Deşi se află în afara atribuţiilor noastre, am cerut o înştiinţare cu privire la ce a lucrat echipa din Israel şi la ce vor livra de acum şi până la alegeri”.

Într-un al doilea episod, la începutul lui 2015, sursele au spus că aceeaşi echipă din Israel care a lucrat la campania din Nigeria ar fi obţinut informaţii private despre politicianul Timothy Harris din Sfântul Cristofor şi Nevis. Sursele au susţinut că membrii staff-ului nu au vrut să gestioneze date care păreau că provin din materiale furate. "Nimeni nu a vrut să aibă vreo legătură cu asta”, a spus un fost angajat.

SCL Elections, grup din care face parte Cambridge Analytica, a negat că ar fi avut în posesie date personale furate. "În timpul campaniei electorale, este normal ca SCL Elections să se întâlnească cu vânzători care doresc să furnizeze servicii. SCL Elections nu a intrat în posesia şi nici nu a folosit informaţii personale care au provenit de la astfel de indivizi, sub nicio formă. SCL Elections nu foloseşte date sau . Membrii echipei SCL Elections care au lucrat în Nigeria au rămas în ţară pe toată durata campaniei electorale, dar alegerile au fost reprogramate, iar SCL nu a fost prezentă şi în perioada extinsă a campaniei”, arată SCL Elections.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri