anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Camelia Bogdanici, nemulţumită de sistarea fondurilor pentru asistenţa stomatologică

GALERIE
camelia bogdanici
 • camelia bogdanici
- +

Camelia Bogdănici şi-a exprimat opinia referitor la această decizie a Ministerului Sănătăţii. Redăm integral comunicatul său:

"În urmă cu trei săptămâni, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, marcată pe 20 martie 2013, în cadrul campaniei „Zâmbeşte România” subliniam nevoia şi importanţa educaţiei permanente în privinţa îngrijirii sănătăţii orale în România, în special în rândul copiilor.

Ca medic şi ca parlamentar, nu pot să nu constat criza cu care se confruntă în aceste zile asistenţa medicală stomatologică din România cauzată de sistarea alocării de către Ministerul Sănătăţii a fondurilor necesare susţinerii medicinei dentare. Astfel, de la 1 aprilie a.c. medicii stomatologi nu mai pot acorda consultaţii gratuite categoriilor defavorizate şi copiilor, toate serviciile urmând să fie plătite. Efectele sistării finanţării de către CNAS va duce la închiderea multor cabinete stomatologice din mediul rural, iar cei mai afectaţi vor fi copiii, care vor fi astfel privaţi de serviciile stomatologice gratuite, dar şi vârstnicii şi unele categorii vulnerabile protejate de legi speciale.

Medicina dentară a fost „uitată” de Ministrul Nicolăescu, fiind de fapt „Cenuşăreasa” medicinei. Este cunoscut faptul că România este ţara cu cele mai multe persoane cu carii dentare şi în care alocaţiile de la buget pentru stomatologi sunt cele mai scăzute, respectiv 0,4 la sută din bugetul Sănătăţii. Mai mult, statisticile relevate de un studiu pan-european sunt de-a dreptul îngrijorătoare: 80% dintre români au probleme dentare, iar 9% nu au mers niciodată la medicul stomatolog.

Spre informarea populaţiei, alocaţia pe cap de locuitor este de 70 de bani pe an în ceea ce priveşte asistenţa medicală dentară. Până acum, pentru copii, vârstnici sau persoane cuprinse în legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau în proporţie de 40 - 60 la sută. Dacă în luna martie bugetul alocat a scăzut la 30 la sută, în aprilie fondurile sunt zero.

Problemele cu care se confruntă medicina dentară astăzi sunt acute şi aşteaptă soluţii concrete de la Guvernul USL. Nu sistarea fondurilor este răspunsul aşteptat de cetăţenii României, ci o alocare decentă din partea Ministerului Sănătăţii care să asigure desfăşurarea în condiţii de normalitate a asistenţei medicale dentare şi, implicit, servicii medicale de calitate pentru români.

Fac pe această cale apel la Ministrul Sănătăţii, Domnul Eugen Nicolăescu să remedieze urgent această situaţie gravă şi acută pentru asistenţa medicală stomatologică"!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.