Camelia Gavrilă: „Cunosc și mă preocupă dificultățile mediilor în care lucrează laboranții, bibliotecarii și informaticienii din școli și licee”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Ședință importantă la Comisia pentru Dialog Social

Camelia Gavrilă: „Cunosc și mă preocupă dificultățile mediilor în care lucrează laboranții, bibliotecarii și informaticienii din școli și licee”

GALERIE
gavrila
  • gavrila
- +

Vineri, 20 iulie 2018, prof.dr. Camelia Gavrilă, Președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a participat ca invitat la o importantă ședință a Comisiei pentru Dialog Social unde s-a discutat despre pilonul II de pensii și despre problema sporurilor din învățământ.

Dezbaterile au analizat critic, dar și obiectiv programul reprezentat de pilonul II de pensii care prezintă numeroase beneficii și oportunități,  în sensul în care o cotă parte din impozitul pentru pensie este gestionată de fonduri private, verificate de Autoritatea de Supraveghere Financiară și de Banca Națională a României, generând astfel în anii 2008 - 2018 randamente foarte bune ale sumelor investite, care se vor întoarce, în timp, în  contul personal al contribuabilului, fiind accesibile în momentul pensionării.
 
Dincolo de retorica dezbaterilor asupra modului cum este organizat pilonul II de pensii, de dificultăți sau opinii diferite, apreciem oportunitățile oferite contribuabililor, cât și maniera în care se asigură sustenabilitatea programului și prudența investițiilor prin cele două elemente de siguranță:  provizioanele, rezervele, pe care administratorii au obligația să le constituie ca forme de garanție, cât și  Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensiilor Private, fond constituit prin contribuțiile periodice ale administratorilor, având misiunea de a compensa eventuale pierderi ale  participanților, ale beneficiarilor la fondurile de pensii private”, a precizat prof.dr. Camelia Gavrilă.
 
La solicitarea sindicatelor și în special a reprezentantilor USLIP Iași, un alt punct important pe ordinea de zi a fost reprezentat de modul de implementare a Regulamentului pentru sporuri, pentru personalul din învățământ, regulament care are suficiente imperfecțiuni, aspecte și criterii neclarificate. 
 
S-au precizat dificultățile demersurilor pe traseul stabilirii și acordării acestor sporuri, aspectele  birocratice, absența personalului din cadrul Direcției de Sănătate Publică pentru a fi realizate buletinele de determinare sau  expertizare, referitoare la condițiile nefavorabile de muncă și natura factorilor nocivi. În cadrul ședinței s-au explorat diferite soluții,  precum și nevoia de modificare și îmbunătățire  a legislației secundare, de completare  a hotărârilor de guvern, domeniu în care urmează  să ne implicăm și noi,  parlamentarii ieșeni”, a declarat deputatul  Camelia Gavrilă
 
În concluzie, Camelia Gavrilă precizează "Cunosc și mă preocupă dificultățile în care lucrează laboranții din școli și licee, riscurile implicate de substanțele toxice folosite sau de mediul în care se desfășoară activitatea acestora, în mod similar bibliotecarii sau informaticienii sunt expuși unor medii și condiții de muncă în care coexistă factori de risc, praf, radiații,  contexte  dificile care se cer compensate financiar. Evaluările și cuantificările condițiilor de muncă sunt firești, logice, dar nu trebuie să presupună un exces birocratic, o amânare continuă,  pentru că astfel riscăm să ne confruntăm și în domeniul educației cu o criză a resurselor umane calificate și motivate ."
 
Pe site-ul www.cameliagavrila.com la secțiunea noutăți regăsiți oridinea de zi a ședintei și mai multe informații.
 
 
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Elitele şi declinul Vestului

Alexandru LĂZESCU

Elitele şi declinul Vestului

Dacă ne raportăm la lecţiile istoriei putem privi decadenţa şi declinul Occidentului în bună măsură ca un rezultat al degradării şi acţiunii acestor elite, preponderent liberale.

Filmuletul zilei

opinii

Boala sănătăţii. Reloaded

Florin CÎNTIC

Boala sănătăţii. Reloaded

Pandemia a arătat nu numai slăbiciunile globale ale lumii medicale, dar a subliniat, dacă mai era nevoie, putreziciunea sistemului nostru sanitar şi ineficienţa politicilor publice în sănătate din ţara noastră. Cum lucrurile se degradează pe zi ce trece aş îndrăzni să-mi provoc cititorii să analizeze ce s-a schimbat în bine faţă de acum cinci ani, când, scandalizat de uciderea din culpă a prietenului Tiberiu Brăilean, scriam acest text:

O scrisoare din Italia

Radu PĂRPĂUȚĂ

O scrisoare din Italia

Draga mea Măriuţă,

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (III)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (III)

Spre deosebire de mulţi muzicieni academici (solişti de concert, de operă, dirijori, muzicologi), Cristian Mandeal se bucură de atenţia mediei generaliste. Nu mă refer la cronicile sau interviurile realizate de jurnalişti cu studii de specialitate, semnatarii unei rubrici fixe la un cotidian, la o revistă, ci la produsele jurnalistice având ca autori tineri ce posedă o cultură umanistă, interesaţi şi de muzică. 

pulspulspuls

Fătuca de pe virtual

Fătuca de pe virtual

Pentru că mai mulţi amici cetitori ne-au întrebat în ultimele zile cum se poate una ca asta, ca ditamai premarele de capitală culturală să facă greşeli de analfabet funcţional, şi asta ca să nu mai spunem că se mai laudă pe ici pe colo şi cu faptul că a fost şef de promoţie în facultate, iacătă stimaţi telespectatori că am mai scotocit puţin în zona virtuală ca să aflăm una-alta special pentru cei dintre domniile voastre revoltaţi, mai mult sau mai puţin, de o astfel de bătaie de joc la adresa oamenilor care ştiu să scrie din acest târg. 

Caricatura zilei

va

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.