Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

COMUNICAT DE PRESĂ

Camelia Gavrilă a pus bazele filialei IAȘI a Departamentului Național pentru Educație

GALERIE
camelia gavrila (1)camelia gavrila (1)camelia gavrila (2)camelia gavrila (3)camelia gavrila (4)
  • camelia gavrila (1)
  • camelia gavrila (1)
  • camelia gavrila (2)
  • camelia gavrila (3)
  • camelia gavrila (4)
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, în calitatea sa de Președinte al Departamentului pentru Educație Națională din cadrul PSD, a organizat la Iași, în ziua de 13 aprilie 2019, o întâlnire de lucru cu profesori și alți specialiști din domeniul învățământului, membri ai partidului sau simpatizanți, precum și cu alți invitați – experți, metodiști, directori, profesioniști în educație.

Cei peste 100 de participanți au constituit o adevărată comunitate educațională cu valori și concepții similare, fiind preocupați de evoluțiile din domeniul educației, conștienți de problemele și provocările din sistem. Aceștia au agreat constituirea unui număr de 16 grupuri de lucru, care urmează să abordeze aspecte relevante din domeniul educației, pentru ca ulterior aceste idei și propuneri să fie analizate la nivel național și translate în inițiative legislative sau secvențe de strategii educaționale. Grupurile de lucru vor avea de asemenea în vedere organizarea unor dezbateri tematice și a unor întâlniri periodice, elaborarea unor analize, propuneri, măsuri pentru domeniile specifice, cu relevanță locală sau națională, identificarea de soluții legislative pentru rezolvarea punctuală a unor probleme și spețe din învățământ, precum și organizarea unor ateliere de lucru, work-shop-uri, seminarii, conferințe pe teme educaționale, din actualitatea învățământului universitar sau preuniversitar, din domeniul formării inițiale și continue, în corelație cu cerințele și evoluțiile de pe piața muncii la nivel intern și internațional.

La întâlnire au participat mai mulți membri importanți ai organizației locale, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași și președinte al PSD Iași, Marius Ostaficiuc, președintele executiv al Organizației municipale PSD Iași, senatorul Doru Pănescu, Mihaela Ivancia, consilier județean, președintele Organizației de Femei a PSD Iași, precum și prof. Dr. Florentin Ciobotaru, consilier local și secretar al Departamentului ieșean pentru Educație. Mesajele transmise de aceștia au ilustrat o reală preocupare pentru educație, pentru tânăra generație, dar și aprecierea că la nivel național, vocea ieșenilor se face auzită prin deputatul Camelia Gavrilă, Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, care a preluat de curând, la nivel național, funcția de Președinte al Departamentului pentru Educație Națională din cadrul PSD.

Dl. Maricel Popa și-a exprimat ”susținerea pentru proiectele Departamentului de Educație, implicarea deplină și preocuparea atât pentru finalizarea lucrărilor de infrastructură, cât și dorința de a susține excelența ieșeană în variate forme – academică, științifică, umanistă, sportivă, artistică sau în domeniul tehnologic, chiar prin realizarea unui campus al excelenței ieșene”.

Considerând că persoanele cu experiență, care sunt în contact permanent cu ceea ce se întâmplă în sistem, care se confruntă zilnic cu un domeniu complex, dificil, plin de situații contrastante sunt persoanele-resursă de la care trebuie să plece inițiative și analize, prof. Dr. Camelia Gavrilă a punctat:

„Consiliul Național al PSD este o platformă de analiză, dezbatere și elaborare de programe și politici publice, precum și un context în care se conturează soluții, alternative ale programelor de guvernare, strategii, dialoguri și idei interesante, mai ales prin activitățile structurate pe departamente de specialitate, pe domenii de activitate. În acest sens, Departamentul pentru Educație Națională, pe care îl coordonez și la nivel național, vizează un segment de viață socială, de politici publice extrem de importante. Gândul meu astăzi este acela de a porni de la ideea că omul poate deveni om numai prin educație și că partea etică, împlinirea morală și culturală, devenirea ființei umane se întâmplă doar prin educație. Idealurile și valorile, preocupările și interogațiile care ne neliniștesc profund în zona educației au nevoie de soluții și strategii pe care le putem găsi doar împreună. Iașul are o comunitate educațională de calitate, iar profesioniștii aflați astăzi aici se pot regăsi într-un proiect aflat la intersecția între politic și profesional. Ne bazăm pe vocile lor, pe vocile consiliilor consultative, ale asociațiilor profesionale, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluții la nivel național”.

Temele, viziunea, valorile și obiectivele ce au stat în centrul discuțiilor purtate astăzi în cadrul reuniunii de lucru au vizat dezvoltarea liberă, integrală şi armonioasă a tinerilor, formarea unor personalităţi autonome şi creative, valorificarea întregului potenţial al educaţiei, al formării şi culturii, factori care favorizează crearea de locuri de muncă, creşterea economică şi echitatea socială, dezvoltarea şi modernizarea continuă a sistemului educaţional în spirit european, cu deschideri spre domeniile cercetării şi inovării, relevanţa conţinuturilor educaţiei pentru formarea tinerilor şi integrarea lor în societate, în domeniile profesionale de pe piaţa muncii. Profesorii, managerii educaționali consideră școala contemporană drept un spaţiu al creativităţii, al activităţilor în echipă, al dezvoltării de competenţe, atitudini şi valori, al gândirii critice.

În viitorul apropiat vor fi organizate în cadrul Departamentului ieșean pentru Educație dezbateri tematice, întâlniri periodice, precum și conferințe mai ample, la nivel regional și național.

Există multe lucruri bune care s-au făcut consecvent, precum proiectul generalizării grădiniței, numeroasele pachete legislative, sociale prin care sunt susținuți elevii din punct de vedere financiar, burse profesionale, pentru liceeni sau studenți, rechizite, facilități pentru achiziția de calculatoare, pași importanți spre digitalizarea sistemului, deschiderea unor noi oportunități de formare prin sistemul învățământului tehnic-profesional, de tip dual. Dar există și prudență în marile decizii legate de reorganizarea sistemului, care implică modificări, reconfigurări ce trebuie analizate și evaluate atent, responsabil: cât și cum trebuie preluate noutățile vehiculate în plan pedagogic, instituțional și educațional, cum trebuie adaptate și grefate pe structura existentă, cum reorganizăm sistemul pe niveluri de studiu, pe filiere, trasee și rute profesionale, care sunt evaluările necesare și relevante. În mod evident, școala românească are zone de reușite, multă performanță și tradiții solide, dar are și probleme legate de conținuturile curriculare, de rezultatele evaluărilor, de riscul de abandon școlar, de orientarea în carieră, de traseul absolvenților și competențele dobândite de aceștia… Iar pentru toate acestea trebuie să găsim împreună, soluții viabile, cu proiecții pe termen lung”, a concluzionat deputatul ieșean, prof. Dr. Camelia GAVRILĂ.

Viziunea departamentului, precum și preocupările constante pentru o educație de calitate sunt ilustrate și pe pagina de Facebook, Departamentul-pentru-Educație-Națională, pe care vă invităm să o vizitați.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri