anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Camelia Gavrilă: Epopeea unor proiecte ratate (P)

GALERIE
poza
  • poza
- +

Orașul Iași poartă amprenta evenimentelor care au scris istoria noastră ca neam, este cetate a culturii și a identității naționale, loc de întâlnire a iubitorilor de artă și frumos, centru al excelenței în educație, simbol al diversității culturale care a oferit comunității noastre, de-a lungul timpului, o aură modernă și cosmopolită. Iașul trebuie să parcurgă acum drumul devenirii și al europenizării pentru a-și putea consolida statutul în rândul marilor municipii și pentru a oferi cetățenilor condiții și oportunități specifice secolului XXI.
 

Deși în ultimii ani drumul spre modernizare și dezvoltare a fost susținut de structuri europene care au elaborat și finanțat programe pentru sprijinirea administrațiilor locale, prin alocarea de fonduri nerambursabile, actualul edil al Iașului și-a stabilit o agendă proprie de lucru, în care interesele comunității au fost realmente neglijate, prioritățile sale îndreptându-se preponderent spre avizarea unor noi construcții care au distrus arhitectura orașului. Astfel, Iașul a devenit ținta unor caracatițe imobiliare obscure, trecând proiectele stringente ale comunității în plan secund sau într-un con de umbră.

În aceste condiții, sub o administrație fără viziune și lipsită de curajul de a aspira la investiții de amploare pentru Iași, ne găsim doar în situația de a contempla patrimoniul cultural, istoric și educațional fără a avea însă acces la o infrastructură de transport modernă, la servicii de calitate, la spații special amenajate pentru evenimente cultural-artistice într-o „cetate a culturii”. Rămânem, în schimb, sufocați de poluare, pierduți în ambuteiaje interminabile, prinși în lupta permanentă pentru un loc la o grădiniță de stat și captivi într-un maraton continuu de identificare a unui spațiu de joacă, a unei oaze de verdeață și sănătate într-un oraș al betoanelor.

Condamnarea Iașului la stagnare este rezultatul administrației ce a stat patru ani sub semnul lipsei acute de inițiativă, de implicare și responsabilitate. De multe ori șansa de a schimba fața Iașului a fost ratată de administrația locală prin absența unor proiecte de anvergură demarate în capitala Moldovei. Încercarea disperată de a redresa întârzierile față de alte municipalității nu poate remedia decalajul consemnat în perioada 2014-2020. Dacă alte comunități mult mai mici au dovedit mobilizare exemplară pentru a accesa fonduri și proiecte importante, administrația ieșeană rămâne la nivel mărunt, schimbând pavele și amenajând ronduri de flori.

Iașul, cetate a culturii fără „casă”...

Orașul Iași, cetate cu un bogat patrimoniu istoric și cultural, cu o deschidere asumată spre artă, inovație și creativitate suferă și astăzi în lipsa unui sediu adecvat pentru activitatea Filarmonicii de Stat „Moldova”, pentru activitatea Operei din Iași, pentru absența unor demersuri de refacere a patrimoniului cultural.

Totodată, subliniez faptul că municipiul nostru nu beneficiază nici în prezent de o sală polivalentă care să găzduiască evenimente de mare anvergură, pentru o comunitate preocupată de cultură, de cunoaștere și cu o mare sensibilitate artistică. Nici zona activităților sportive nu este favorizată, două mari promisiuni au fost uitate: realizarea unui bazin olimpic și a unui stadion de nivel european.

Orașul Iași, pepinieră de experți și oraș de tranzit în parcursul lor profesional

Calitatea învățământului ieșean a scris istorie de-a lungul timpului, iar numărul mare de tineri care aleg orașul pentru a-și creiona parcursul profesional reprezintă o formă de recunoaștere continuă a faptului că școala ieșeană este un etalon al procesului educațional de calitate și nivel internațional.
Resursa de tinerețe, creativitate și inovație venită din partea tinerilor este irosită prin faptul că municipalitatea nu se implică în elaborarea de proiecte și parteneriate pentru menținerea absolvenților valoroși. În aceste condiții, Iașul rămâne doar un oraș de formare sau de tranzit pentru tinerii cu potențial, exodul acestora îndreptându-se spre comunități dezvoltate, care au făcut progrese vizibile pe drumul europenizării, de tipul orașelor Cluj, București, Timișoara. Scenariul se repetă și în cazul antreprenorilor care ocolesc Iașul, municipalitatea nefiind capabilă să realizeze, în patru ani de mandat, necesarele parcuri industriale.

Propagandă politică „pe nervii” ieșenilor

Cu siguranță cel mai mare eșec al actualei administrații locale ține de întârzierea unor măsuri care să vizeze transportul public de calitate și infrastructura rutieră modernă, aspecte care ar fi avut importante influențe spre diminuarea poluării din comunitatea noastră.
Pierdem ore în șir la volan, suntem captivi în infernale ambuteiaje ce se formează în toate cartierele orașului, căutăm zadarnic un loc de parcare, resimțim sufocarea din trafic - motive clare pentru nevoia de schimbare la nivelul administrației, în sensul unei echipe cu viziune și concentrare asupra investițiilor de anvergură pentru comunitate.

De aceea, considerăm că este tardivă încercarea dumneavoastră, domnule primar Chirica, de a înțelege mecanismele de finanțare europeană, prin asocierea disperată de imagine montată în scenă odată cu vizita la Iași a ministrului Marcel Boloș. Ieșenii s-au convins deja la finalul acestui mandat de incapacitatea echipei dumneavoastră de a concepe proiecte, de a acționa eficient, de a valorifica oportunitățile europene, fiind conștienți de faptul că veți rămâne irevocabil „un primar al machetelor”, al ipotezelor, al unor promisiuni puțin credibile! 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Cosmin PAȘCA

Se mai câştigă voturi în România cu majorări fictive de pensii?

Din 2012 încoace, neîntrerupt (inclusiv în timpul Guvernului Cioloş) PSD- PRO România, UDMR şi ALDE au controlat jocul legislativ. Se apropie sfârşitul, iar această majorităte toxică a ales să-şi facă ieşirea din scenă cu un foc de artificii de povestit nepoţilor. Lăsat nesupravegheat, „focul” va părjoli o ţară, dar asta a fost ultima lor grijă.

Filmuletul zilei

opinii

Folcloristică

Codrin Liviu CUȚITARU

Folcloristică

„Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

Despre Iaşi (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (II)

În ciuda faptului că Iaşul a recuperat mult din deficitul de modernitate în raport cu oraşele Timişoara şi Cluj, au existat în aceste evoluţii şi numeroase sincope. 

Incremenirea în ignoranţă

Bogdan ILIESCU

Incremenirea în ignoranţă

sau Eşecul revoluţiei ştiinţifice

pulspulspuls

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

PULS

Peni Hill l-a adus iar la notar pe unchiul Vasile. De data asta nu cu case, ci cu mălai

Noi veşti de pe vechiul front electoral, stimaţi telespectatori, acum la spartul târgului, cu trei zile înainte de alegeri. O păsărică ce îşi are cuibuleţul chiar sub streaşina unui vestit notar din târg ne-a ciripit zilele trecute că, într-o zi de dimineaţă, aşa mai pe răcoare, cine credeţi că a călcat pragul stabilimentului?

Caricatura zilei

Șoric

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.