anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care aduce noi modificări la Codul penal

GALERIE
vot parlament1
 • vot parlament1
- +

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional şi cu unanimitate de voturi, proiectul de lege iniţiat de mai mulţi liberali şi parlamentari de la PMP pentru modificarea unor prevederi Codul penal, iar una dintre schimbări presupune eliminarea posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt. Legea merge la promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 231 din Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul eliminării posibilităţii împăcării în cazul infracţiunilor de furt prevăzute la art. 228, art. 229 alin.(l), alin. (2) lit. b) şi c), precum şi art. 230.

Iniţiativa legisaltivă vizează articolul 228 care oferă definiţii pentru tipurile de furt, articolul 229 privindfurtul calificat şi articolul 230 care vorbeşte despre furtul în scop de folosinţă care înseamnă furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, cât şi utilizarea fără drept a unui terminal de comunicaţii al altuia sau a unui terminal de comunicaţii racordat fără drept la o reţea, dacă s-a produs o pagubă.

Infracţiunile despre care vorbeşte propunerea legislativă sunt: furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită, furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoana având asupra sa o armă. La acelaşi articol există pedepse aferente cuprinse între 1 şi 7 ani de închisoare. 

În plus, iniţativa prevede şi modificarea alineatul (4) de la articolul 154 privind termenele de prescripţie a răspunderii penale şi anume: „Cu excepţia infracţiunilor prevăzute la art. 218 şi art. 220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”.

Articolul 231 privind plângerea prealabilă şi împăcarea, în forma proiectului de lege prevede că „faptele prevăzute în prezentul articol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

O altă modificare la articolul 231 privind furtul, care în forma propunerii legislative adoptată de către deputaţi spune că „în cazul faptelor prevăzute la art. 228 şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală”.

Deputata Oana Bîzgan a afirmat că prin acest proiect este rectificată eroarea materială apărută în transcrierea articolului 154 al Codului Penal, odată cu creşterea pedepselor pentru infracţiunile de natură sexuală şi trafic de persoane, votată pe 30 iunie de către Parlament.

Modificarea corectează, astfel, o scăpare apărută la transcrierea articolului de lege, care a fost preluat dintr-o variantă anterioară a Codului Penal.

„Eroarea la care se face referire şi care a fost îndreptată prin votul de astăzi a apărut în textul legii nr. 217/2020, cea care înăspreşte, pentru prima dată în ultimii nouă ani, pedepsele pentru toate categoriile de infracţiuni sexuale şi pentru traficul de persoane şi pune o piedică serioasă în calea tuturor acelor prădători care cred că pot săvârşi, una după alta, fapte de natură sexuală sau de trafic de persoane, fără a sta nici măcar o zi în închisoare. În plus, în premieră în România, această lege a instituit imprescriptibilitatea pentru faptele de viol şi act sexual cu minorul, transmiţând infractorilor un mesaj foarte clar: aşa cum victimele suferă traume imprescriptibile, tot imprescriptibilă este şi responsabilitatea agresorului”, mai prezicează Bîzgan. Pe 5 mai, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor a votat decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.