Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Camera Deputaţilor a votat majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

GALERIE
vot_Camera_Deputatilor
  • vot_Camera_Deputatilor
- +

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri, eliminând din forma de la Senat majorarea pentru ceilalţi demnitari. USR, prin vocea lui Alin Gabriel Apostol, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.

În cadrul dezbaterilor din plen, liderul AUR George Simion a cerut eliminarea majorărilor salariale pentru primari. ”Nu e un moment potrivit, veţi crea falii. Ştiu că aveţi obligaţii faţă de colegii de partid, ne-am abţinut foarte mult şi nu am dat curs provocărilor din comisia de muncă dar respingeţi amendamentul. (..) Vă daţi privilegii vouă, camarilei de partid, votaţi împotriva acestui proiect de lege”, a spus Simion.

Deputatul PNL Florin Roman a arătat în plen că cei care au fost în administraţia publică locale ştiu că până în 2014 salariul unui primar era de 1.500 de lei.

”Le plângea cineva de milă, spunea cineva că li se face o nedreptate? Facem ceea ce trebuie, reparăm o discriminare, care spune că toţi bugetarii din 2018 până în 2022 trebuie să ajungă la un nivel egal, astăzi venim şi îi atacăm pe aleşii locali. Nu trebuie discrminaţi aleşii locali doar pentru că e o vorbă, vulpea care nu ajunge la struguri spune că sunt acri Toţi cei care nu aveţi primari spuneţi astăzi că primarii nu sunt buni. Ba sunt buni, că de asta au fost aleşi”, a spus Roman. Csoma Botond (UDMR) a afimat, la rândul lui, că ”prin acest proiect de lege Parlamentul repară o inechitate care există de ceva vreme în această ţară”.

”Nu poate să existe o diferenţă în serviciul public, în administraţie şi nu poate fi o diferenţă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală şi nu trebuie să vorbim şi să îi anatemizăm şi să îi împroşcăm cu invective pe primari, pe viceprimari, pe preşedinţii de CJ şi pe vicepreşedinţii de CJ. Trebuie să îi avem în vedere pe cei din serviciul public care nu sunt persoane alese şi cărora nu am putut să le mărim salairile pentru că, potrivit legii, salariul acelui angajat nu poate depăşi salariul viceprimarului. Cred că această problemă este rezolvată. Nu cred că trebuie să avem o abordare de luptă de clasă şi să îi azmuţim pe oameni împotriva administraţiei locale. UDMR va vota acest proiect de lege”, a spus Botond.

Deputatul Oana Ţoiu (USR) a acuzat coaliţia de guvernare ”a nedreptăţii” că ”renunţă şi astăzi la votul românilor”. ”Nu poate trece nevăzut ce faceţi astăzi. Puneţi din nou politicienii pe primul loc. (.) Astăzi, ce aţi votat în comisia de muncă şi ce veţi vota în plen, sunt măriri de 1.600 de lei, 1.900 de lei doar pentru cei care sunt în frunte la salarizare”, a spus ea.

Şi deputatul Cristian Seidler, de la USR, a intervenit, arătând că ”îmbuibare este cuvântul de ordine al acestei dezbateri”. Raluca Turcan de la PNL a declarat că, în opinia sa, ”orice om cinstit din aceatsă ară, atunci când se confruntă cu inflaţie, cu creşteri de preţuri la facturi, îşi doreşte o majorare salarială”.

”Întrebarea este care este prioritatea unui stat responsabil în sprijinirea celor care se confruntă cu dificultăţi. Un stat are datoria să îi sprijine pe cei vulnerabili şi de asemenea pe cei care sunt mai aproape de decizia politică şi anume autorităţile locale. Cred că la Senat s-a greşit, şi din nefericire pentru că s-a greşit pentru că s-au majorat salariiile parlamentarilor şi miniştrilor, în spaţiul pubic s-a creat percepţia că Parlamentul e preocupat doar de propriul buzunar. În Camera Deputaţilor am corectat această greşeală a Senatului”, a spus ea.

Turcan a precizat că ”niciodată, mai ales într-o situaţie dificilă economic, nu trebuie puşi cap în cap, anatemizaţi între ei angajaţii din sectorul public şi cei din privat, pentru că şi unii şi alţii suint oameni şi merită să fie plătiţi mai bine”.

Alfred Simonis (PSD) a acuzat Opoziţia USR şi AUR pe proiectul de lege: 

”Am senzaţia că Opoziţia încearcă să facă un mare scandal astfel încât oamenii să nu înţeleagă nimic, amestecându-le pe toate şi ţipând. Ce s-a întâmplat la Senat a fost e eroare, am eliminat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor. Erori s-au mai făcut în Cameră sau în Senat, de exemplu când USR a votat pentru pensii speciale la Consiliul Concurenţei şi au spus că a fost o eroare, AUR a votat la Senat această lege cu majorarea salariilor demnitarilor şi apoi au spus că a fost e eroare”, a spus el.

Simonis a arătat: ”Cea mai mare creştere o va avea primarul dumneavoastră, Nicuşor Dan, dar şi acea mărire va fi de 1.000 de lei, net, la salariul domniei sale. Avantajul pentru toţi ceilalţi angajaţi ai primăriei Capitalei şi ai celorlalte primării este că le creşte şi lor salariile, sunt legaţi de salariul viceprimarului, cresc salariile şi în administraţiile publice locale”.

Gabriel Zetea (PSD) a completat: ”Nu creşte azi indemnizaţia preşedintelui, a premieruluii, a parlamentarilor sau a preşedinţilor Camerelor, dar creşte salariul bugetarilor, al celor din administraţiile locale, pentru că merită, oameni care să lucreze pentru şcoli, pentru drumuri, pentru fonduri europene. Pentru asta trebuie să avem oameni pregătiţi. Încercaţi să fiţi şi de partea românilor şi să înţelegeţi că o bună guvernare înseamnă şi creşterea veniturilor românilor”.

Claudiu Năsui (USR) a afirmat că ”dezbaterea nu este dacă să creştem sau nu salariile ci dacă să o facem pentru toţi românii sau să o facem doar pentru unii, apropiaţi de dumneaovastră”.

”Dacă voiaţi să ajutăm pe toată lumea (..) atunci putem să facem asta printr-o reducere a taxării muncii, care este foarte mare mai ales pe salariile mici. Votaţi acest amendament pentru a nu face această mojicie şi să majorăm doar pentru demnitari şi politicieni salariile, într-o perioadă de criză”, a spus Năsui.

După vot, deputatul USR Alin Gabriel Apostol, a anunţat că partidul său va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege. ”Angajaţii din România câştigă sub 4.500 de lei, brut. Un salariat din administraţia publică locală are o medie salarială de 6.338 de lei. Aţi votat pentru voi şi ai voştri. Eu v-am înţeles de ce aţi votat, pentru că o parte însemnată ditnre ei vă aduc voturile la fircare alegere alectorală. USR va ataca la CCR această propunere legislativă”, a spus Apostol.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri