80% dintre pacienții de la Gastroenterologie sunt cazuri de reinternare. Diana Cimpoeșu: „Odată ce celulele hepatice sau cele ale inimii sunt distruse din cauza alcoolului, nu mai există soluție”
Epidemie de consum de alcool. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, spune că într-o singură noapte au fost înregistrate șapte cazuri de persoane care au ajuns la urgențe din cauza consumului excesiv de alcool. Șase dintre aceștia aveau vârste între 19 și 50 de ani, iar unul 73 de ani. Aceasta spune că jumătate dintre pacienți erau femei, iar cealaltă jumătate bărbați.
„Oamenii au uitat de pancreatită, dar aceasta este o afecțiune mortală”
„Doi dintre pacienți au fost internați la secția de Gastroenterologie, doi au fost trimiși la Psihiatrie, iar restul au fost externați. Doi dintre ei prezentau ciroză cu ascită și afectare neurologică, ceea ce este o situație gravă. Este șocant să vezi o femeie de doar 39 de ani cu ciroză și insuficiență cardiacă, boli care nu se mai pot vindeca. Odată ce celulele hepatice sau cele ale inimii sunt distruse din cauza alcoolului, nu mai există soluție. La fel este și cu pancreasul, oamenii au uitat de pancreatită, dar aceasta este o afecțiune mortală. Unul dintre pacienții din noaptea trecută a fost internat cu pancreatită acută, la vârsta de aproximativ 37-39 de ani. Alcoolul provoacă suferință severă și poate duce la moarte, iar mulți nu conștientizează acest pericol”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.
Sunt pacienți care se reinternează la Gastroenterologie chiar de 20 de ani
Medicul subliniază că investiția pe care o face sistemul medical în tratarea acestor pacienți este foarte mare. Deși se desfășoară multe campanii de prevenție, acestea nu sunt suficiente, iar accentul ar trebui pus mai mult pe prevenirea consumului excesiv de alcool. Diana Cimpoeșu spune că unii pacienți revin constant pentru tratament. Aproximativ 80% dintre pacienții de la Gastroenterologie sunt cazuri de reinternare. Aceasta spune că sunt pacienți de zece sau chiar 20 de ani. Unii urmează tratamentul, iau o pauză și revin după o perioadă mai lungă, în timp ce alții se întorc în intervale mai scurte.
Ce spun medicii despre astfel de cazuri?
„Există pacienți cu ciroză și ascită care vin la fiecare două luni pentru a-i fi drenat lichidul din abdomen, deoarece distensia abdominală le îngreunează mișcarea și respirația, fiind extrem de dificil de suportat. Deși soluția ar fi clară, mulți dintre aceștia nu cred că li s-ar putea întâmpla ceva rău. Dacă cineva ajunge în coma etanolică la o vârstă foarte tânără, ce perspective ai pentru acea persoană în următorii zece-20 de ani? Este o situație extrem de gravă. Noi continuăm să tratăm, dar este păcat că resursele medicale sunt consumate pentru astfel de cazuri”, a declarat Diana Cimpoeșu.
Citește și:
- Donatorii de sânge din zonele afectate de virusul West Nile vor fi testați înainte de donare
- Alcoolismul în rândul tinerilor face ravagii la Iași. Incidența la femei, îngrijorătoare. De ce ajung zilnic doi ieșeni la spital din cauza cirozei?
Publicitate și alte recomandări video