anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

COMUNICAT DE PRESA

Căminele culturale, „o nebuloasă”: statul nu ştie câte sunt şi nici ce se întâmplă în ele

GALERIE
camine culturale
 • camine culturale
- +

Din datele furnizate de cabinetul prim-ministrului Mihai Tudose, în urma unei interpelări adresată de senatorul USR Dan Lungu cu privire la starea căminelor culturale din România, reiese faptul că nici Guvernul şi nici Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale nu ştiu câte cămine culturale există în prezent în România şi ce activităţi se desfăşoară în cele funcţionale.  De asemenea, din acelaşi răspuns reiese că niciun Guvern de după 1989 nu s-a preocupat de cultură în mediul rural, de ceea ce se întâmplă în căminele culturale, indiferent de partidul care a ajuns la putere. Nu există o statistică reală cu privire la numărul acestora şi nicio idee dacă în cele puţine care mai sunt funcţionale există vreo activitate care poate fi înrudită cu actul de cultură.  „Situaţia actuală a căminelor culturale este neclară. 

Studiile regăsite în Strategia de Dezvoltare Teritorială a României 2014 atrag atenţia asupra faptului că «lipsa de date statistice actuale, la nivel naţional, privind numărul căminelor culturale şi localizarea acestora în teritoriu, face dificilă analizarea acestui tip de infrastructură culturală»”, se precizează în răspunsul oferit de cabinetul primului ministru.

Declinul acestor instituţii vitale pentru viaţa culturală din mediul rural îl vedem din datele raportate la trei momente diferite. În 1990 existau 7.110 cămine culturale, 2.668 comunale şi 4.442 filiale săteşti. Ministerul Culturii şi Cultelor raporta în 2002 că din totalul de 6.147 de cămine culturale existente în 2002,„doar în 1.874 (30,5%) se desfăşoară activităţi culturale, iar în mai mult de două treimi nu au loc astfel de activităţi”. Ultimul an în care s-au raportat date oficiale cu situaţia căminelor cultural este 2005. Într-o propunere a Ministerului Culturii intitulată „Creşterea calităţii vieţii în mediul rural şi mic urban din perspectiva serviciilor culturale”, se menţionează că dintr-un total de aproximativ 5.644 de cămine culturale din mediul rural,„204 au menţionat desfăşurarea de activităţi din domeniul «patrimoniului cultural imaterial»”.

Prin urmare, în 2002, 1.874 de cămine aveau activitate culturală, iar trei ani mai târziu doar 204. Despre prezent nu ştim nimic. Reprezentanţii cabinetului Primului Ministru estimează că ar trebui să existe măcar 2.861 de cămine culturale în România, numărul echivalent al comunelor ce există pe teritoriul ţării noastre, dar singura dată concretă pe care o avem la dispoziţie este cifra 85. Consiliul Naţional de Investiţii raportează că în perioada 2010 - 2015 au fost renovate 85 de cămine culturale.

 „În loc să existe o strategie culturală pentru mediul rural, prin care căminele să fie revitalizate şi transformate în mici centre culturale pentru săteni, care nu au alte condiţii şi posibilităţi de a lua contact cu teatrul, cinematograful sau cu orice fel de altă manifestare culturală, aceste cămine au fost lăsate de izbelişte. Cine coordonează metodologic activitatea căminelor? Cine centralizează ceea ce se întâmplă, cultural vorbind? Vă spun eu: nimeni, absolut nimeni! Cu toţii au asistat pasiv la transformarea lor în cârciumi şi discoteci”, a declarat senatorul USR Dan Lungu. Nici măcar în programul de guvernare al actualei coaliţii nu sunt prezentate decât o serie de idei cu privire la modernizarea unor clădiri de cămine culturale şi nu în stimularea unor activităţi culturale.

 „Este greu de identificat unde anume, pe şirul birocratic, au fost pierdute căminele culturale, dar trebuie făcut de urgenţă ceva. Soluţii există. Este nevoie de o strategie culturală pentru mediul rural la nivelul consiliilor judeţene, cu un bugetul aferent asumat. Nu poate rămâne totul în seama primăriilor. De asemenea, e nevoie de monitorizare şi îndrumare metodologică a căminelor culturale, aşa cu se întâmplă în cazul bibliotecilor săteşti. Acest rol l-ar putea îndeplini, de pildă, direcţiile judeţene pentru cultură, cum s-a mai întâmplat în trecut”, completat senatorul USR.

Răspunsul complet al cabinetului Primului Ministru Mihai Tudose poate fi consultat aici:https://www.senat.ro/PDFIntrebari/R%20LA%203%2004%20LUNGU%20D%20225.pdf

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.