Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Campania de Crăciun a ZDI: „Eu nu am reuşit să învăţ, şi îmi doresc să înveţe copiii mei”

O campanie de responsabilizare socială marca “Ziarul de Iași”

GALERIE
foto DAN LUCA 0048
  • foto DAN LUCA 0048
- +

Copiii din clasele primare şi de grădiniţă din satele Ursoaia, Avântu şi Româneşti îl aşteaptă anul acesta pe Moşul cel Bun să le aducă ghetuţe îmblănite din piele, căciuliţe şi mănuşi ca să înfrunte mai uşor frigul iernii. O bună parte dintre cei 111 copii fac parte din familii modeste, care se chinuie să-i trimită zilnic la şcoală. 

Dintre aceste familii, o parte au doar o singură sursă de venit, iar în alte cazuri, părinţii mai câştigă un ban doar muncind cu ziua. Împreună, în cadrul Campaniei de Crăciun a ZdI, le putem face însă Sărbătorile de iarnă mai fericite. Una dintre familiile care cu siguranţă merită ajutate este Doboşariu: copii cuminţi, părinţi mucitori, dar sărmani. „Eu nu am reuşit să învăţ, şi îmi doresc să înveţe copiii mei” - spune femeia, printre lacrimi.

Povestea mişcătoare a familiei Doboşariu

Comuna Româneşti este formată din sate îmbătrânite, iar în cele trei şcoli, numărul de elevi a scăzut în fiecare an. Multe dintre familiile care au mai rămas în comună se descurcă greu, cu un singur salariu sau muncind cu ziua la cei mai înstăriţi. Acum, în trei sate, mai este doar un singur ciclu de clase primare, iar o parte dintre copii fac zilnic naveta, cu microbuzul şcolar, la şcoala la care sunt repartizaţi.

Numărul mici de elevi din fiecare sat l-a obligat pe director să îi aducă pe micuţi la o singură şcoală pentru a nu face clase în care să se înveţe simultan. Dintre cei aproximativ 170 de elevi de la şcolile din Româneşti (111 elevi de grădiniţă şi din clasele primare plus cei din clasele gimnaziale), aproximativ 10% sunt copii daţi în plasament la câteva dintre familiile din localitate. Copii care au început să simtă cu adevărat căldura Crăciunului atunci când au aflat ce înseamnă dragostea unei familii.

„Muncesc cu ziua doar ca să îmi pot da copiii la şcoală” 

Pe membrii familiei Doboşariu i-am găsit făcând curăţenie pentru sărbătorile de iarnă. Începuseră să scoată tot de prin casă ca să poată să dea cu var sau să repare din pereţii crăpaţi. Capul familiei stricase o sobă ca să o poată face la loc, iar acum, toate cele 8 persoane care locuiesc în casă se înghesuie doar în două camere până reuşeşte Dumitru, capul familiei, să refacă soba.

„De toate ne trebuie. Îmbrăcăminte la copii, încălţăminte. Noi suntem necăjiţi, trăim din alocaţia copiilor şi din ce muncim cu ziua prin sat. Ne descurcăm greu, foarte greu. Ne mai cheamă lumea la muncă pe ici, pe colo, şi mai strângem un ban să putem trimite copiii la şcoală”, explică Mariana, mamă a 8 copii, dintre care doar 4 mai locuiesc cu ea. La şcoală mai sunt însă doar doi, iar ceilalţi mai mari au plecat fie în lume, la muncă, fie sunt căsătoriţi în sat. „Eu muncesc cu ziua doar ca să îmi pot da copiii să facă carte. Este foarte greu. Eu nu pot să îmi învăţ copiii şi să îi ajut la teme”, spune femeia printre lacrimi. „Eu nu am reuşit să învăţ, şi îmi doresc să înveţe copiii mei”.

Grijile nu dispar niciodată

Din cele două camere care mai au sobă acum şi se poate dormi iarna, una dintre camere e a unuia dintre băieţi, care are la rândul lui o fetiţă de doar câţiva anişori. În camera băiatului, unde locuieşte cu soţia şi fiica lui, plouă însă pe lângă horn, iar vântul mai împinge rafale care intră cu rotocoale de fum. Ar repara spărtura, dar au nevoie de materiale de contrucţii, iar banii abia dacă ajung pentru cele necesare în fiecare zi. În ciuda greutăţilor, familia nu a uitat însă de Crăciun. Mama Mariana a pus la unul dintre geamuri o bucată de beteală veche. Una dintre puţinele decoraţiuni de Crăciun pe care le poţi vedea în casă. Nevoile sunt altele acum.

Televizorul vechi merge parcă doar după un program al lui, iar maşina de spălat căpătată stropeşte tot în jurul ei atunci când stoarce rufele. În plus, nici nu încălzeşte apă, aşa că femeia mai întâi fierbe apă pe plită şi apoi pune la spălat. Au făcut însă eforturi să îşi tragă o ţeavă de apă atunci când au venit cu canalizarea pe la poartă, că altfel ar fi fost şi mai greu să spele iarna pentru 8 persoane. Mariana şi Dumitru, Ştefănel, Andrei, David, Ionela, soţul ei şi fetiţa celor doi se înghesuie cum pot. Trei într-o cameră şi cinci în cealaltă, cel puţin până e soba gata. Dar fără materiale de contrucţii e greu. Sunt însă convinşi că o să reuşească să pună casa la punct până la Crăciun. Măcar de atâta cadou să aibă parte în acest an.

Cine s-a alăturat campaniei

Compania Fides Express s-a alăturat şi în acest an Campaniei de Crăciun a Ziarului de Iaşi, oferind pachete consistente cu alimente pentru cele trei familii ale căror poveşti le veţi afla pe larg în paginile cotidianului. „Suntem fericiţi să venim şi anul acesta în sprijinul unor familii mai puţin norocoase. Perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să ne facă pe toţi mai buni, mai înţelegători, mai darnici. Sperăm că ajutorul pe care îl oferim şi în acest an în cadrul campaniei să aducă linişte şi fericire celor trei familii din Româneşti, iar masa lor de sărbători să fie un pic mai îmbelşugată. Gândurile noastre se îndreaptă spre aceşti copii şi familiile lor şi sperăm ca gestul nostru să impulsioneze şi pe alţi ieşeni sau companii să ofere o mână de ajutor în cadrul campaniei”, au menţionat reprezentanţii Fides Express.

În cadrul campaniei s-a alăturat şi Navigator Academy Afterschool Iaşi, care oferă jocuri şi jucării copiilor din clasa a II-a de la Şcoala Româneşti. „Navigator Academy Afterschool Iaşi se alătură cu entuziasm şi bucurie campaniei iniţiate de Ziarul de Iaşi de atâţia ani! Această acţiune a noastră va fi doar începutul unei colaborări bazate pe fapte bune. Vom fi mereu deschişi spre propuneri CSR (n.r. - corporate social responsibility) şi vom încuraja cât mai multe persoane din jurul nostru să facă la fel. Astfel, Navigator Academy, un proiect educaţional care are la bază o întreprindere socială finanţată prin programul Acceleratorul de întreprinderi sociale, devine parte din echipa lui Moş Crăciun şi va oferi copiilor din clasa a II a de la Şcoala din Româneşti seturi de jocuri creative, dulciuri şi alte surprize, ascunse în cutiile frumos ambalate de către copiii care frecventează NAVIGATOR ACADEMY”, a menţionat Ovidiu Biber, Co-Fondator NAVIGATOR ACADEMY AFTERSCHOOL IAŞI.

Ca în fiecare an, şi Adriana Săvescu, o ieşeancă de 85 de ani impobilizată la pat, s-a alăturat campaniei umanitare, venind astfel în sprijinul copiilor din mediul rural. Ieşeanca este alături de toate campaniile umanitare iniţiate de cotidian, nu doar cele de Crăciun, venind, de asemenea, şi în sprijinul altor persoane din oraş de fiecare dată când poate face acest lucru. Ieşeanca a donat pentru copiii din Româneşti suma de 600 de lei.

Cei care doresc să ofere un ajutor, oricât de mic, în această campanie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vis-a-vis de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271.271. La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre eventualele contracte de sponsorizare, care pot fi necesare în aceste situaţii, şi care pot fi transmise, la cerere, prin email sau fax. Donaţiile pot fi făcute şi direct către Şcoala Gimnazială „Ioanid Romanescu”, Româneşti, în contul: RO75BRDE240SV55118712400, deschis la BRD-GSG. Donaţiile în cont pot fi făcute până pe 15 decembrie. 

Lista onorabilă a donatorilor

  • Fides Express – pachete consistente cu alimente
  • Navigator Academy Afterschool – jocuri, jucării, dulcuri pentru clasa a II-a
  • Adriana Săvescu – 600 lei
  • Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” - 10 ghiozdane, 10 fesuri, 10 seturi mănuşi + 22 litri ulei
  • Ing. Aurelian-Antonius Mănuţă - 500 lei
  • Anonim – 250 lei
  • Viorel Blăjuţ – 5.000 lei + transport pentru daruri
  • Marian Şerbescu – 500 lei
  • Anonim – 200 lei + pachet haine, cărţi, carioci

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri