Campania de Crăciun a ZDI, la start. Vino să aducem speranță copiilor din Șipote! 20 de ani de daruri și zâmbete

vineri, 29 noiembrie 2024, 03:58
10 MIN
 Campania de Crăciun a ZDI, la start. Vino să aducem speranță copiilor din Șipote! 20 de ani de daruri și zâmbete

Luna faptelor bune se apropie, iar „Ziarul de Iași” începe azi cea de-a XX-a ediție a Campaniei de Crăciun. De 20 de ani, cititorii noștri sunt parte a acestei povești, iar asta ne-a dat încredere să ajutăm și mai mulți copilași, de la o ediție la alta. Acum ne îndreptăm pașii spre comuna Șipote.

Anul acesta vom merge la granița județului Iași cu Botoșani, pentru a aduce zâmbete pe chipurile a 167 de preșcolari și elevi, pe care îi vom încălța și îmbrăca pentru iarna care bate la ușă. Mai mult, trei familii din localitate, aflate în situații dificile, vor primi ajutor pentru a depăși grija zilei de mâine, aducându-le astfel un sprijin important în această perioadă a sărbătorilor.

Locul în care sărbătorile de iarnă nu aduc întotdeauna daruri sub brad

Comuna Șipote, aflată la 50 de kilometri de Iași, pare ascunsă în ceața dimineților. În satele Hălceni, Iazu Nou și Mitoc, grija pentru copii, munca neobosită și speranța oamenilor se luptă zi de zi cu sărăcia, neputința și grija zilei de mâine. Aici, sărbătorile de iarnă nu aduc întotdeauna daruri sub brad. Povestea copiilor din această comună ne-a inspirat să credem că, împreună, putem aduce speranță și bucurie. Mulți dintre aceștia nu au haine groase pentru iarnă sau ghetuțe potrivite pentru sezonul rece, iar lemnele pentru încălzirea sălilor de clasă și a camerelor de acasă sunt folosite cu moderație, din cauza lipsei resurselor.

„Șipot” înseamnă „izvor a cărui apă țâșnește cu putere”. Și ce credeți că am găsit în școlile din comună, vizitate pe 18 noiembrie? Șipoței! Adică, copii sărmani, care provin din familii cu posibilități financiare reduse, dar cu voință, ambiție și curaj, asemenea micilor izvoare care se transformă într-un râu puternic.

Pentru cea de-a XX-a Campanie de Crăciun avem în vedere cei 167 de prichindei de la Grădinița cu Program Normal și Școala Gimnazială din Hălceni, Grădinița cu Program Normal și Școala Gimnazială din Iazu Nou și Grădinița cu Program Normal din Mitoc. Adică, sania Moșului va duce darurile pentru 43 de preșcolari, 62 de elevi din învățământul primar și 62 din învățământul gimnazial.

Copiii sărmani, dar ambițioși, din comuna Șipote

Deși provin din familii cu posibilități financiare reduse, acești copii au visuri mari. Am întâlnit elevi care merg pe jos kilometri întregi pentru a ajunge la stația de unde îi preia microbuzul școlar, părinți care muncesc cu ziua prin sat pentru a le pune ceva pe masă și profesori care fac tot ce pot pentru a le oferi o educație de calitate.

 

La Școala Gimnazială din Hălceni, de exemplu, elevii de gimnaziu au fost mutați, provizoriu, de la începutul acestui an școlar, într-o școală modulară, deoarece clădirea principală a unității din Hălceni este în renovare. Toaleta este în curte, în spatele școlii, iar zi de zi elevii sunt nevoiți să meargă prin frig. Nevoile materiale sunt mari. Sunt necesare rechizite, materiale didactice, cărți, atlase, auxiliare școlare, dulapuri, imprimante etc.

Aici am întâlnit-o pe Ștefana, din clasa a VIII-a, care ne-a povestit că își dorește să devină educatoare, pentru că îi plac copiii. „Aș vrea să mă întorc în satul meu natal și să predau aici”, a spus ea.  Colegul ei, Andrei, visează să urmeze cursurile Colegiului Agricol din Iași, ca fratele său, și a adăugat pe lista lui Moș Crăciun, timid, și o bicicletă.

În aceeași clădire modulară, într-o mică sală de clasă, îi avem pe cei 10 preșcolari de la grupa mixtă din Mitoc, care ne-au întâmpinat cu zâmbete largi. La doar 3-5 ani, acești prichindei deja învață să scrie cifre și litere, chiar dacă unele mai zboară de pe caiete. Denisa, singura fetiță din grupă, ne-a spus că își dorește o păpușă Elsa, iar băiețeii visează la mașinuțe și animale de jucărie. Educatoarea lor ne-a povestit că toți copiii iubesc să vină la grădiniță, unde joaca este la loc de cinste.

Dorințele șipoțeilor prind contur

În Iazu Nou sunt 18 preșcolari și 49 elevi. David, Lucas, Matei și Andrei își imaginează că vor fi viitori polițiști, și ne-au amuzat cu pățaniile trăite de ei vara trecută. Prichindeii din Iazu Nou își doresc mașinuțe cu telecomandă, mingi, cărți de colorat și de citit. Și le merită, pentru că fiecare își aduce contribuția acasă: de la joaca de-a polițiștii cu frații mai mici până la ajutorul oferit părinților la treburile gospodărești. Fetele, la fel de ambițioase și năstrușnice, visează să fie polițiste, spioane, cântărețe sau actrițe, iar sub bradul de Crăciun speră să găsească păpuși, lănțișoare sau seturi de creat decorațiuni.

În clasa a IV-a, creativitatea copiilor iese în evidență prin decorurile de Crăciun realizate chiar de ei, dar și prin dorințele trecute pe lista cu „ce-aș vrea să fiu când voi crește mare”. Rareș și Marian vor să devină fotbaliști, avându-l pe Ronaldo drept model. Cosmin, care a povestit că deja a condus un tractor, vrea să devină tractorist, iar David visează să fie fermier. Nicoleta, sensibilă și atentă, își dorește să fie doctoriță și să ajute oamenii, inspirată de grija pentru fratele său mai mic.

În clasa a VI-a, cei 12 elevi își conturează deja viitorul cu mai multă claritate. Delia, pasionată de plante, visează să fie florăreasă și să creeze decorațiuni, iar Andreea își dorește să fie arhitectă, fascinația pentru desen ajutând-o să-și dezvolte această aspirație. Daniela visează la o carieră în avocatură, fiind atrasă de ideea dreptății, în timp ce Nicoleta și Maria își imaginează un viitor în medicină și arheologie.

Încălțăminte de schimb pentru toți copilașii

Pe lângă darurile pe care le vom oferi fiecărui copil – haine, încălțăminte și mici surprize – școlile din Șipote au nevoie urgentă de sprijin. Profesorii ne-au semnalat lipsa unor resurse educaționale de bază: rechizite, atlase, truse de geometrie, corpuri geometrice pentru matematică, jocuri educative, jucării pentru cei mici și diverse echipamente IT și multimedia (laptop, boxe, videoproiector, imprimantă).

Două dorințe în plus se adaugă pe lista Moșului pentru școlile din comuna Șipote: un teren de sport și încălțăminte de schimb. Visează la un teren de sport, pentru că la toate școlile vizitate, orele de educație fizică se desfășoară în curtea școlii, pe un teren neamenajat, sau chiar în sala de clasă. Sala de sport din Șipote rămâne singura opțiune pentru întreaga comună.

Apoi, există o regulă clară pentru toți copiii: la intrarea în școală trebuie să se schimbe de încălțămintea de exterior. Din păcate, nu toți preșcolarii și școlarii își permit încălțăminte de schimb, pe lângă toate celelalte nevoi ce trebuie îndeplinite. O posibilă soluție ar fi ca toți să beneficieze de același tip de încălțări pentru timpul petrecut la școală și grădiniță.

Familii care luptă pentru un viitor mai bun

Copiii din comuna Șipote provin din familii care îi susțin să meargă la școală și încearcă să le ofere un trai decent, în ciuda dificultăților. Majoritatea părinților se confruntă cu lipsa unui loc de muncă stabil din cauza distanței față de oraș, iar veniturile lor depind de munca cu ziua, care sunt insuficiente pentru toate nevoile unei familii. Cu toate acestea, părinții depun eforturi să-și trimită copiii îngrijiți la școală, iar cadrele didactice confirmă că cei mici vin cu temele făcute și sunt sprijiniți acasă. Pentru a ilustra cât mai clar situația celor care au nevoie de ajutor, am rugat-o pe directoarea Școlii Gimnaziale Șipote să ne îndrume spre trei familii care își trimit copiii la școală, îi susțin și îi îngrijesc cum pot mai bine, fără să fi căzut în vreo patimă. Astfel, am ajuns la familiile din Hălceni, Iazu Nou și Iazu Vechi, fiecare cu nevoi mai mari decât alta.

Familia Hîrtopanu (foto sus), din satul Iazu Nou, este formată din tatăl Costel (32 de ani), muncitor zilier, și cei patru băieți: Alexandru (11 ani, clasa a IV-a), Ionuț (9 ani, clasa a III-a), Eduard (6 ani, clasa pregătitoare) și Luca Valentin (3 ani). Locuiesc într-o casă veche, cu ciment pe jos și pereți neterminați, acoperiți cu țoluri pentru a nu simți frigul. Casa are nevoie urgentă de renovări, însă tatăl nu își permite să acopere costurile materialelor de construcție necesare.

Familia Budeanu (foto sus), din satul Hălceni, este compusă din mama Raluca Elena (36 de ani), casnică, și cei trei copii: Sebastian (16 ani, clasa a X-a), Sofia (12 ani, clasa a VI-a) și Eduard George (5 ani, preșcolar). Ei locuiesc într-o casă veche, neizolată, cu acoperișul deteriorat. Pe timp de iarnă folosesc doar o singură cameră, din cauza lipsei unei sobe pentru încălzirea celei de-a doua încăperi.

Familia Crîșmăreanu (foto sus), din satul Iazu Vechi, include părinții Nuțica (30 de ani, cu probleme de vedere și certificat de handicap) și Constantin Liviu (37 de ani), împreună cu cei patru copii: Alberto Constantin (12 ani, clasa a VI-a), Gabriel Adelin (11 ani, clasa a V-a), Călin Petrișor (7 ani, clasa I) și Filip Neculai (2 ani și 5 luni). Cei șase membri locuiesc într-o singură cameră, care servește atât ca dormitor, cât și ca bucătărie. Tentativa lor de a construi o casă nouă s-a oprit la turnarea plăcii de temelie, din cauza lipsei resurselor.

Toate cele trei familii au nevoie de șifonier, combină frigorifică, mașină de spălat semiautomată, aragaz, aspirator, masă, scaune, paturi și covoare. Iarna îi găsește fără suficiente lemne, iar părinții nu știu cum vor trece sezonul rece cu banii pe care îi câștigă din munca la zi.

Mii de copii fericiți și zeci de familii susținute

„Ziarul de Iaşi” organizează de două decenii Campanii de Crăciun pentru copiii din satele risipite ale județului Iași. De 20 de ani mergem în școlile din localitățile vulnerabile, îi încălțăm și îi îmbrăcăm pentru iarnă pe copii și încercăm să scăpăm de grijile zilei de mâine familiile cele mai neajutorate.

În urmă cu patru ani, în 2020, Campania de Crăciun a ajuns în satul Cioca-Boca, comuna Șcheia, iar în desaga Moșului s-au aflat daruri pentru 83 de copii. Aceștia s-au bucurat de geci, hăinuțe pentru sezonul rece, dulciuri și jucării.

În satele Ursoaia, Avântu și Românești am găsit 176 copii în anul 2021. Am reușit să le oferim, datorită sprijinului ieșenilor care au donat, sărbători de iarnă pline de speranță atât celor 176 prichindei, cât și familiilor implicate în campanie.

În anul 2022, i-am vizitat pe cei 180 de școlari și preșcolari din satul Pietriș. Ghetuțele îmblănite, gecile groase și jucăriile dăruite le-au arătat preșcolarilor și școlarilor că oamenilor le pasă. În plus, școala a fost dotată cu materialele necesare desfășurării activităților în condiții optime, precum televizor, imprimantă color, laptop și boxe.

Cu un an în urmă, în 2023, le-am bucurat cu daruri bine alese și mult dorite pe cele 190 de albinuțe din comuna Prisăcani. După cele trei serbări pregătite de prichindei pentru mesagerii Moșului, s-a lăsat cu lacrimi și emoții la primirea cadourilor.

Anul acesta ne aflăm la cea de-a XX-a ediție a Campaniei de Crăciun organizată de „Ziarul de Iași” și sperăm că cei 167 de copii vor fi susținuți și ajutați precum în edițiile anterioare.

Cum puteți să îi ajutați pe copiii din comuna Șipote

Dacă doriți să susțineți copiii și familiile implicate în această Campanie de Crăciun, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunteți aşteptaţi la sediul redacţiei Ziarul de Iași, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională), între orele 9-15. Mai multe detalii puteți obține la numărul de telefon 0232.271.271.

De asemenea, puteți face donații în bani în contul Asociației Procons, care va folosi sumele colectate exclusiv și integral în scopul susţinerii acestei acţiuni. Vă rugăm să specificați că donația este pentru Campania de Crăciun organizată pentru copiii din comuna Șipote. Pentru donatorii persoane juridice vor fi emise contracte de sponsorizare de către Asociația Procons.

Titularul este ASOCIAŢIA „PROCONS”, cu sediul în Iași, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor sub nr. 2942/A/1994, CIF 7943370, cont bancar RO11BRMA0999100091153903, deschis la Exim Banca Românescă.

Puteți dona obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte (aflate în stare bună) pentru copii și adulți, pilote, perne, electrocasnice, cărți, rechizite, jucării, obiecte de igienă personală etc. Toate vor ajunge la cele trei familii pe care dorim să le sprijinim.

Donațiile în bani pot fi făcute până vineri, 13 decembrie 2024, iar donațiile în produse pot fi aduse la sediul redacției „Ziarul de Iași” până luni, 16 decembrie 2024.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii