anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Campania de Crăciun a ZdI - Povestea înduioşătoare a familiei Stescu: cinci suflete, două camere. Fără lumină, fără acte, fără apă

GALERIE
Familia Stescu ajutata in campania de Craciun ZDI2
 • Familia Stescu ajutata in campania de Craciun ZDI2
- +

Satul Pietriş adăposteşte multe familii aflate în dificultate materială. Prin Campania de Crăciun a Ziarului de Iaşi ne dorim să le ajutăm pe parte din acestea şi să le dăm o speranţă în plus înaintea sărbătorilor de iarnă. Sunt familii iubitoare şi grijulii, care se ocupă de educaţia copiilor şi speră să le poată asigura toate resursele necesare.

FOTO: imagini cu familia Stescu, ajutată în cadrul campaniei de Crăciun a ZDI

Familia Stescu este formată din cinci suflete, care locuiesc în două camere: doi părinţi şi trei copii. Băiatul cel mare, Liviu Silviu, este în clasa a V-a, Ştefana Denisa este în clasa a II-a, iar mezinul, Luca Andrei, merge în clasa pregătitoare. Sunt copii buni, sinceri şi timizi. S-au ruşinat la vederea noastră, iar mama lor a mărturisit că nu a avut niciodată probleme cu ei. Are încredere să plece la muncă o zi întreagă şi să îi lase în grija băiatului cel mare. O familie modestă care nu îşi doreşte decât lucrurile necesare unui trai decent. Au nevoie de un frigider, un aragaz cu butelie, pilote, perne, lenjerii, masă, scaune de bucătărie şi câteva lemne în plus.

Trăiesc cu 729 de lei pe lună

Ecaterina şi partenerul ei nu au venituri, iar toţi cinci trăiesc din alocaţiile copiilor şi din munca cu ziua. Venitul lunar din alocaţii este de doar 729 de lei, care ar însemna exact 145,8 de lei de persoană. Este o sumă infimă pentru nevoile unui copil.

La primăria din zonă socotelile şi actele de caritate se fac după preferinţe. Se împart alimente pentru persoanele aflate în dificultate, însă s-a considerat că familia Stescu nu are nevoie de hrană în plus, chiar dacă trăiesc 5 persoane cu 729 de lei pe lună. În plus, nu primesc nici bursă, nici alocaţie complementară, nici ajutor social. Chiar asistentul social de la Primărie le-a tăiat alocaţia complementară din anul 2018.

Pentru a putea acoperi lipsa banilor, au luat pământ de la biserică. Îl muncesc, iar o parte din ceea ce produc revine bisericii şi o parte o opresc ei.

Problemele medicale ale copiilor

Mezinul familiei, Luca Andrei, a fost diagnosticat cu diabet. În acest moment, el urmează un tratament pentru a ţine boala sub control, însă greutatea acestei afecţiuni este prea mare pentru un copil de 6 ani. Îi place să meargă la şcoală şi visează să devină poliţist, iar diabetul nu va sta în calea idealurile sale.

Liviu Silviu, băiatul cel mare, are mari probleme de vedere, având dioptriile crescute. Medicul oftalmolog le-a recomandat părinţilor să îi schimbe anual ochelarii, întrucât asta impune afecţiunea sa. Problema este că familia Stescu nu are un venit care să le permită acest lucru, iar Liviu nu poate beneficia de tratamentul de care are nevoie.

În ultima perioadă, unul din copii a suferit numeroase infecţii ale molarilor şi a avut nevoie de tratament. Însă, fiindcă nu sunt înscrişi la medicul de familie, au fost nevoiţi să plătească integral întreaga medicaţie. A fost o cheltuială în plus pentru micul buget al familiei Stescu.

Nu au reuşit să strângă suficientă hrană

Din cauza lipsei banilor, nu au reuşit să îşi facă foarte multe provizii pentru iarnă. Au doar câteva borcane cu murături pe care le ţin într-un beci improvizat în faţa casei, în locul creat pentru pompa de apă. Speră să nu le îngheţe peste iarnă şi au acoperit pereţii cu polistiren.

Nu au animale. Au avut doar câteva păsări, dar au murit recent. Din această cauză, nu au apucat să strângă deloc carne pentru sezonul rece şi speră să poată cumpăra câteva kilograme până de sărbători. În dimineaţa în care am ajuns la ei, copiii mâncaseră doar piure de cartofi, o hrană frecventă pentru o familie fără posibilităţi.

Fără acte, lumină şi apă

Familia Stescu locuieşte într-o casă pe care nu are acte şi a încercat să pornească ceva pe cont propriu. Plăteşte şi factura vecinilor de la care au tras un cablu, deşi au doar un televizor vechi şi câteva becuri, frigiderul fiind stricat şi folosindu-l doar pentru depozitare. Au încercat să înceapă o afacere făcând din beton cruci şi diferite alte obiecte pentru cimitire, dar au reuşit să se descurce doar atât timp cât au primit sprijin în cadrul unui proiect. Noianul de acte, birocraţia şi nevoia de a face zeci de drumuri către autorităţi le-au arătat că, indiferent cât ar munci, dosarele cu şină şi zecile de semnături de pe fiecare act sunt mai importante. „Cei de la Primărie spun că nu au cum să ne dea ajutor, că am avut afacere, că suntem patroni. Nu au cum să ne dea ajutor de încălzire pentru că nu avem nici acte pe casă, dar pentru plătit impozitul avem cum”, spune Ecaterina.

În plus, nu au nici apă. Şi-au făcut fântână, însă nici urmă de apă în zona casei lor. Au reuşit, însă, să îşi achiziţioneze câteva butoaie cu o capacitate de o tonă, în care adună apa pentru a o folosi o perioadă mai lungă de timp. Plătesc o cisternă care le umble butoaiele, chiar dacă au anunţat în nenumărate rânduri Primăria şi au rugat să li se aducă şi lor apă, aşa cum s-a procedat în cazul altor familii.

Nici în cazul căldurii nu sunt mai bine pregătiţi. Abia au reuşit să îşi achiziţioneze câteva lemne pentru această iarnă. Şi-ar mai dori, în plus, un aragaz cu butelie, pentru a putea prepara mai uşor hrana copiilor, şi un frigider, pentru că cel pe care îl aveau s-a stricat recent.

Lipsa hainelor de iarnă

Copiii abia reuşesc să îşi găsească haine groase pentru a merge la şcoală. Iarna este o amintire neplăcută pentru ei, fiindcă le este greu să facă rost de îmbrăcămintea şi încălţămintea necesară. Aveau lângă uşă o pereche de sandale pe care o mai târâiau prin curte, chiar dacă temperaturile au scăzut acum sub 0 grade Celsius.

Cei trei elevi nu doar că nu au rechizite pentru şcoală, dar nu au nici unde să îşi facă temele. Nu au un nici măcar un birou pentru toţi trei. Ei îşi fac lecţiile la o măsuţă din bucătărie şi stau pe jos, în genunchi, pentru a putea scrie la aceasta. 

Campania de Crăciun a Ziarului de Iaşi îi ajută în acest an pe cei 100 de copii din satul Pietriş: le cumpărăm ghetuţe îmblănite din piele şi hăinuţe de iarnă, pentru a trece mai uşor peste frigul din această perioadă. Unii dintre ei au de parcurs distanţe considerabile până la şcoală şi au nevoie de sprijinul nostru şi al cititorilor ziarului.

Pe lângă donaţiile în bani pentru cadourile micuţilor de la şcoala şi grădiniţa din localitate, ieşenii pot aduce la sediul redacţiei alimente neperisabile şi obiecte de îmbrăcăminte/încălţăminte pentru cele trei familii aflate în dificultate ce sunt ajutate în cadrul campaniei noastre.

Cine s-a alăturat campaniei

Camelia Gavrilă, director al Colegiului „Costache Negruzzi”, a donat 1.000 de lei, în nume personal. A sprijinit campania noastră în fiecare an. “Susţin deplin demersul Dvs, în continuitatea unor activități similare, deja consacrate prin noblețea și generozitatea lor, derulate în anii trecuți, pentru că un profesor nu poate rămâne indiferent în fața  unor proiecte care se adresează copiilor, încercând să însenineze universul acestora, să aducă zâmbetul, bucuria unor daruri frumoase, fiind vorba, în esență, de  “miracolul posibil” al sărbătorilor creștine. Am fost constant alături de proiectele  și inițiativele educaționale și culturale ale Ziarului de Iaşi,  acestea înseamnă solidaritate umană, bunătate și empatie, deci valori fundamentale pe care le-aș dori multiplicate într-o societate mai corectă, mai bună și echitabilă. De altfel și în Colegiul Negruzzi derulăm  multiple proiecte filantropice, prin intermediul Consiliului Școlar al Elevilor, prin Asociaţia Părinţilor, prin implicarea claselor  și a diriginților, în parteneriat cu diferite ONG-uri, în sensul unor acțiuni caritabile, generoase, prin care suntem alături de familii defavorizate, de copii și vârstnici, oferind acestora cadouri, cărți și jucării, dulciuri și rechizite necesare educației, implicit frânturi de bucurie și speranța.  Este o altă fațetă, la fel de importantă, a educației, este o lecție subtilă ce trebuie Învățată de toți - o lecție despre a dărui, a ajuta, a alina, a fi alături de ceilalți.”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă. Reprezentanții companiei Union Cars SRL au donat pentru Campania de Crăciun a Ziarului de Iaşi 2.000 de lei. O persoană a cărei identitate vrea să rămână anonimă a trimis 500 de lei. Elena Z. a donat 250 de lei, iar D.O. a oferit 200 de lei.

Cum putem să-i ajutăm

Cei care doresc să sprijine această campanie, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271 271. La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre contracte de sponsorizare, care sunt necesare în aceste situaţii şi care pot fi transmise, la cerere, şi prin fax sau email. Totodată, şcoala coordonatoare a deschis un cont bancar special pentru această campanie. Titularul este „Şcoala Gimnazială Dolheşti”, cod fiscal 17150231, cont RO02BRDE240SV65862922400, deschis la BRD, agenţia ANASTASIE PANU IAŞI.

Lista onorabilă a donatorilor

 • Prof.dr. Camelia Gavrilă, director al Colegiului „Costache Negruzzi” - 1.000 lei
 • Union Cars SRL - 2.000 lei
 • Anonim - 500 lei
 • Elena Z. - 250 lei
 • D.O. - 200 lei
 • Fides Express – pachet alimente pentru trei familii
 • Anonim - 1.000 lei
 • Silviu Macovei, deputat PSD - 500 lei
 • Pensionar anonim - 100 lei
 • I.D. - 200 lei
 • Anonim - 200 lei
 • Iulian Mocanu - 300 lei
 • Prof.dr. Tudorel Toader, rector UAIC - 1.500 lei
 • Maricel Popa, senator, preşedinte PSD Iaşi - 1.000 lei
 • Anonim - 1.000 lei
 • Anonim - 100 lei; palton de damă; haine pentru fetiţă de 12 ani
 • Adrian Olteanu - 200 dolari
 • Bogdan Cojocaru, prefect - 500 lei
 • Adriana Săvescu - 500 lei
 • Anonim - pachet rechizite, produse de igienă, 300 lei
 • Sergiu Cristian Căpăţînă - 70 lei
 • Ana Luiza Monica Domnişoru - 450 lei
 • Veronica Apetrei - 50 lei
 • Anonim - 1.000 lei
 • Prof.dr. Dan Caşcaval, rector TUIASI - 500 lei
 • T.V. - 2.000 lei
 • Bogdan Balanişcu, ministru secretar de stat - 1.000 lei
 • Constantin Adăscăliţei - 1.500 lei
 • Moldova Center - 5.000 lei
 • M.S.V. - 2.000 lei
 • Nicolaie Ivanciu - 1.000 lei
 • Marian Şerbescu - 500 lei
 • Vlad Ciobanu - 500 lei
 • Anonim - 200 lei
 • Anonim - 250 lei
 • Viorel Blăjuţ, manager Spitalul „Sf. Sava” - 7.000 lei

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.