anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Campania de imunizare ROR: Cei mai mulţi părinţi care refuză vaccinarea au copii de vârstă şcolară

GALERIE
vaccinare
 • vaccinare
- +

Numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiii anti-rujeolă, oreion şi rubeolă este în creştere. Ultimul raport întocmit de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) la finalul lunii august, după a doua raportare a medicilor de fa­milie din campania de vaccinare ROR, arată că numărul adulţilor care refuză să-şi vaccineze copiii continuă să crească. 

Dacă, în urmă cu două săptămâni, după prima raportare, procentul celor care au refuzat vaccinul ROR nu depăşea 8% din totalul copiilor nevaccinaţi, la finalul lunii august, după încă două săptămâni de campanie, acesta a ajuns la 12%. Potrivit DSP, în prima jumătate a lunii august, aproape 38% dintre părinţii copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani au refuzat vaccinul ROR din diverse motive. La rândul lor, alţi 20% dintre părinţii copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani au refuzat admi­nistrarea produsului farmaceutic.

„Acum avem un procent destul de mare al părinţilor care au refuzat vaccinul, respectiv 12%. Cred că asta ar trebui să ne mobilizeze pe noi să promovăm beneficiile vaccinării în anumite colectivităţi. Vorbim de două tipuri de părinţi care refuză vaccinul: pe de o parte, cei care nu sunt informaţi şi nu ştiu nimic despre vaccinare - cum sunt părinţii din comunităţile izolate sau din comunităţile de romi - şi pe de altă parte părinţii care sunt informaţi eronat“, a arătat dr. Liviu Stafie, directorul DSP. Potrivit reprezentanţilor medicilor de familie din judeţul Iaşi, rezultatele vaccinării ROR după prima lună de campanie intensă este influenţată de două aspecte care au intervenit odată cu începerea acestei mişcări.

Pe de o parte, medicii de familie spun că unii părinţi au refuzat vaccinarea şi nu au venit la cabinet tocmai pentru că odată cu campania s-a modificat perioada în care micuţii sunt imunizaţi. „Colegii mei mi-au transmis că, până în luna august, recuperarea copiilor nevaccinaţi se făcea la sfârşitul lunii, în perioada 20-25. Acum, recuperarea se face şi la începutul lunii. Or, mamele simple, obişnuite cu un lucru, nu înţeleg să vină la cabinet în alt interval. Dacă o să vă uitaţi pe datele transmise de medicii de familie, o să vedeţi că, la finalul lunii, numărul copiilor recuperaţi a crescut considerabil. Însă în prima parte a lunii, rezultatele nu au fost extraordinare“, a declarat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi. În plus, o altă explicaţie a procentului de refuzuri ar consta în faptul că, la copiii de un an, administrarea celei de a doua doză de ROR - după prima făcută la nouă luni - se suprapune cu vaccinul hexavalent şi adulţii se tem să le facă simultan. „O altă chestiune semnalată de colegii mei face referire la suprapunerea dozei de ROR la vârsta de un an cu vaccinul hexavalent. Noi am fost pregătiţi şi ştim că între administrarea a doua doze de vaccin trebuie să treacă o lună de zile. Acum, cu această campanie, în unele cazuri se suprapun şi ar trebui făcute la nici o săptămână diferenţă. Atunci, şi părinţii, şi medicii de familie sunt re­ticenţi şi îşi iau măsuri de precauţie“, a mai precizat dr. Anca Deleanu.

În judeţul Iaşi, din februarie 2016, de la în­ceputul epidemiei de rujeolă, au fost confirmate şi diagnosticate 49 de cazuri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în satul Criveşti (16 cazuri), comuna Vânători, în satul Crucea, comuna Lungani (7 cazuri) şi în municipiul Iaşi (6 cazuri). Conform rezumatului caracteristicilor vaccinului ROR, produsul este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. În circumstanţe speciale - cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei - M-M-RVAXPRO (n.r. - denumirea comercială a vaccinului) poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.