Campania prezidenţială din acest an este cea mai bogată din istorie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Campania prezidenţială din acest an este cea mai bogată din istorie

GALERIE
bannere
  • bannere
- +

Oraşele şi satele sunt pline de afişe şi corturi electorale. La ce bun legile care spun că nu poţi face campanie decât în campanie, dacă ele nu sunt respectate?

Legea publicităţii reglementează dimensiunea bannerelor - lungime, lăţime -, spune cum să fie amplasate astfel încât să nu cadă în capul oa­me­nilor, dar nu arată că nu ai voie să pui pe bannere sau corturi figuri de popi, de prinţi moştenitori sau de candidaţi prezidenţiali înaintea campaniei.

Autoritatea Electorală Perma­nen­tă (AEP) menţine aceeaşi confuzie: „Promovarea pe care şi-o fac partidele politice şi candidaţii în campania electorală, inclusiv în presa scrisă, este regle­mentată de legea 334/2016 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale“.

Ca şi BEC, AEP trimite la legea publicităţii: „Precizăm că legislaţia electorală se aplică numai acţiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali, după începerea campaniei electorale“.

Altfel spus, în cazul nostru, AEP nu are niciun control asupra a ceea ce se întâmplă înainte de 12 octombrie 2019, când începe campania electorală pentru prezidenţiale: „Competenţele AEP în ceea ce priveşte activitatea de publicitate politică se reduc strict la controlul legalităţii finanţării acesteia“.

„Oamenii politici profită de lacunele legilor pentru că legislaţia nu prevede interdicţii - nu avem de-a face o campanie «electorală», ci una «preelectorală». Iar legislaţia electorală este construită de oamenii politici, care voit o lasă să rătăcească în ambiguitate. În plus, societatea civilă a ajuns jos de tot, nu mai are cine să numere, să măsoare cum se cheltuiesc banii şi cum se lăfăie candidaţii pe afişe. Costul acestei campanii electorale este cel mai puţin mediatizat din istorie“, comentează politolgul Cristian Pârvulescu.

La ce foloseşte însă această nesfârşită pădure urbană de afişe şi bannere?

„Nu ştiu cât va conta la vot, dar are relevanţă pentru notorietate. Pe Viorica Dăncilă o cunosc prea puţini aşa că trebuia să se facă cunoscută, iar Klaus Iohannis îşi suplineşte tăcerea prin omniprezenţa pe afişe stradale sau în online“.

O campanie înainte campaniei introduce în ecuaţie cel puţin un lucru imoral politic, spune Pârvulescu: „Cei cu bani fură startul, iar cei fără bani nu au nicio putere de promovare“.

Cel puţin, din acest punct de vedere, BEC ar fi putut să ia o decizie de sancţionare a acestui tip de publicitate preeectorală, dar nu o poate face pentru că membrii BEC care sunt oameni politici au ascendent asupra judecătorilor, membrii ai aceluiaşi Birou Electoral Central, judecători care, schimbaţi fiind periodic, nu pot acumula experienţa celor hârşiţi în scamatorii electorale, spune Pârvulescu.

Aflați amănunte de pe zf.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.