Campania prezidenţială din acest an este cea mai bogată din istorie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 28.02.2021

Campania prezidenţială din acest an este cea mai bogată din istorie

GALERIE
bannere
  • bannere
- +

Oraşele şi satele sunt pline de afişe şi corturi electorale. La ce bun legile care spun că nu poţi face campanie decât în campanie, dacă ele nu sunt respectate?

Legea publicităţii reglementează dimensiunea bannerelor - lungime, lăţime -, spune cum să fie amplasate astfel încât să nu cadă în capul oa­me­nilor, dar nu arată că nu ai voie să pui pe bannere sau corturi figuri de popi, de prinţi moştenitori sau de candidaţi prezidenţiali înaintea campaniei.

Autoritatea Electorală Perma­nen­tă (AEP) menţine aceeaşi confuzie: „Promovarea pe care şi-o fac partidele politice şi candidaţii în campania electorală, inclusiv în presa scrisă, este regle­mentată de legea 334/2016 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale“.

Ca şi BEC, AEP trimite la legea publicităţii: „Precizăm că legislaţia electorală se aplică numai acţiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali, după începerea campaniei electorale“.

Altfel spus, în cazul nostru, AEP nu are niciun control asupra a ceea ce se întâmplă înainte de 12 octombrie 2019, când începe campania electorală pentru prezidenţiale: „Competenţele AEP în ceea ce priveşte activitatea de publicitate politică se reduc strict la controlul legalităţii finanţării acesteia“.

„Oamenii politici profită de lacunele legilor pentru că legislaţia nu prevede interdicţii - nu avem de-a face o campanie «electorală», ci una «preelectorală». Iar legislaţia electorală este construită de oamenii politici, care voit o lasă să rătăcească în ambiguitate. În plus, societatea civilă a ajuns jos de tot, nu mai are cine să numere, să măsoare cum se cheltuiesc banii şi cum se lăfăie candidaţii pe afişe. Costul acestei campanii electorale este cel mai puţin mediatizat din istorie“, comentează politolgul Cristian Pârvulescu.

La ce foloseşte însă această nesfârşită pădure urbană de afişe şi bannere?

„Nu ştiu cât va conta la vot, dar are relevanţă pentru notorietate. Pe Viorica Dăncilă o cunosc prea puţini aşa că trebuia să se facă cunoscută, iar Klaus Iohannis îşi suplineşte tăcerea prin omniprezenţa pe afişe stradale sau în online“.

O campanie înainte campaniei introduce în ecuaţie cel puţin un lucru imoral politic, spune Pârvulescu: „Cei cu bani fură startul, iar cei fără bani nu au nicio putere de promovare“.

Cel puţin, din acest punct de vedere, BEC ar fi putut să ia o decizie de sancţionare a acestui tip de publicitate preeectorală, dar nu o poate face pentru că membrii BEC care sunt oameni politici au ascendent asupra judecătorilor, membrii ai aceluiaşi Birou Electoral Central, judecători care, schimbaţi fiind periodic, nu pot acumula experienţa celor hârşiţi în scamatorii electorale, spune Pârvulescu.

Aflați amănunte de pe zf.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.