Campania "Stop Rujeola"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Campania "Stop Rujeola"

interviu cu domnul Corobana de la Asociația Freedom Smile

GALERIE
41719349_241001673264679_5425526774207348736_n
  • 41719349_241001673264679_5425526774207348736_n
- +

- Domnule Corobana, Asociația Freedom Smile este cunoscută mai mult pentru evenimentele cu scriitori români în diapsora și prin programul de donații de calculatoare together4edu.ro. De ce "Stop Rujeola "?

Pentru că au murit 59 de copii, toți nevaccinați. Și pentru că alți 20 000 au fost bolnavi. Și în fiecare săptămână sunt alte sute de cazuri noi. Am văzut un reportaj foarte bun la la Digi24, la România Furată și am hotărât să ne implicăm și noi.

- Care sunt cauzele ratei așa de scăzute a vaccinării antirujeolice în România?

La începutul proiectului am făcut un studiu, printre 200 de medici de familie și am constatat că sunt două categorii de părinți: cei care nu pot și cei care nu vor. Cei care nu vor sunt cei care refuză vaccinarea, din motive puțin obscurantiste, poate și din campaniile antivaccin de pe net.

Noi, în proiectul acesta, în prima fază ne ocupăm de cei care nu pot.  Vaccinul este asigurat gratuit de către stat și acum nu mai este criza care era în 2017. Dar se face prin medicul de familie. Sunt zeci de mii de copii care nu sunt arondați la nici un medic de familie. Fie din cauza că părinții sunt plecați în străinătate, fie că în zona rurală există un medic de familie la 20 de sate. Noi, prin campania asta, vom asigura vaccin penru 10 000 de copii care nu sunt înregistrați la nici un medic de familie.

- Aveți o statistică a ratei vaccinării pe județe? Dar a cazurilor de rujeolă pe zone ale țării?

Pentru a fi eficient vaccinul ROR se face de două ori: la 9 luni și la 4 ani. Daca la 9 luni rata de vaccinare este destul de bună, mămicile fiind în concediu de maternitate și ocupându-se de bebeluși prin vizitele regualte la pediatru-medic de familie, la trei - patru ani când se face rapelul (al doilea vaccin care ar trebui să dea imunizarea de 99%) acolo este jale.

Părinții deja sunt ocupați, unii sunt deja plecați în străinătate, copiii nu mai sunt văzuți de medic și nefiind imunizați iau virusul foarte repede, mai ales  când ajung la grădiniță - școală, în general în colectivitate, rujeola fiind o boală contagioasă.

- Ce mesaj aveți pentru cei care refuză vaccinarea?

Ca să poți determina pe cineva să facă ceva ce nu prea vrea există două metode: biciul și zăhărelul. Biciul este la stat și poate fi aplicat prin legea vaccinării obligatorii, care e blocată în Parlament de coaliția majoritară. Zăhărelul poate fi implementat de organizațiile civice ca noi .Încercăm să găsim o modalitate de a motiva părinții să facă vaccinul, ceva genul te vaccinezi și câștigi, ceva similar "cornul si laptele".

De exemplu, bebelușii să primească un pachet de pampers la vaccinare, cei de 3 - 4 ani o jucărie, un tricou sau altceva util. Lucrăm cu partenerii noștri la propuneri concrete. Mesajul pentru obscurantiști este: în țările civilizare unde vaccinarea este obligatorie rujeola este eradicată. Și nu doar rujeola, și tuberculoza și alte boli care la noi încă fac mii de victime anual.

- Cine sunt partenerii dumenavostră?

Companii românești și străine care au sănătatea ca prioritate, dar mai ales cetățenii simpli care donează 2 Euro prin SMS sau Paypal pentru eradicarea rujeolei. Cine salvează o viață, salvează lumea întreagă.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.