anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 05.08.2020

Advertorial

Campania "Stop Rujeola"

interviu cu domnul Corobana de la Asociația Freedom Smile

GALERIE
41719349_241001673264679_5425526774207348736_n
  • 41719349_241001673264679_5425526774207348736_n
- +

- Domnule Corobana, Asociația Freedom Smile este cunoscută mai mult pentru evenimentele cu scriitori români în diapsora și prin programul de donații de calculatoare together4edu.ro. De ce "Stop Rujeola "?

Pentru că au murit 59 de copii, toți nevaccinați. Și pentru că alți 20 000 au fost bolnavi. Și în fiecare săptămână sunt alte sute de cazuri noi. Am văzut un reportaj foarte bun la la Digi24, la România Furată și am hotărât să ne implicăm și noi.

- Care sunt cauzele ratei așa de scăzute a vaccinării antirujeolice în România?

La începutul proiectului am făcut un studiu, printre 200 de medici de familie și am constatat că sunt două categorii de părinți: cei care nu pot și cei care nu vor. Cei care nu vor sunt cei care refuză vaccinarea, din motive puțin obscurantiste, poate și din campaniile antivaccin de pe net.

Noi, în proiectul acesta, în prima fază ne ocupăm de cei care nu pot.  Vaccinul este asigurat gratuit de către stat și acum nu mai este criza care era în 2017. Dar se face prin medicul de familie. Sunt zeci de mii de copii care nu sunt arondați la nici un medic de familie. Fie din cauza că părinții sunt plecați în străinătate, fie că în zona rurală există un medic de familie la 20 de sate. Noi, prin campania asta, vom asigura vaccin penru 10 000 de copii care nu sunt înregistrați la nici un medic de familie.

- Aveți o statistică a ratei vaccinării pe județe? Dar a cazurilor de rujeolă pe zone ale țării?

Pentru a fi eficient vaccinul ROR se face de două ori: la 9 luni și la 4 ani. Daca la 9 luni rata de vaccinare este destul de bună, mămicile fiind în concediu de maternitate și ocupându-se de bebeluși prin vizitele regualte la pediatru-medic de familie, la trei - patru ani când se face rapelul (al doilea vaccin care ar trebui să dea imunizarea de 99%) acolo este jale.

Părinții deja sunt ocupați, unii sunt deja plecați în străinătate, copiii nu mai sunt văzuți de medic și nefiind imunizați iau virusul foarte repede, mai ales  când ajung la grădiniță - școală, în general în colectivitate, rujeola fiind o boală contagioasă.

- Ce mesaj aveți pentru cei care refuză vaccinarea?

Ca să poți determina pe cineva să facă ceva ce nu prea vrea există două metode: biciul și zăhărelul. Biciul este la stat și poate fi aplicat prin legea vaccinării obligatorii, care e blocată în Parlament de coaliția majoritară. Zăhărelul poate fi implementat de organizațiile civice ca noi .Încercăm să găsim o modalitate de a motiva părinții să facă vaccinul, ceva genul te vaccinezi și câștigi, ceva similar "cornul si laptele".

De exemplu, bebelușii să primească un pachet de pampers la vaccinare, cei de 3 - 4 ani o jucărie, un tricou sau altceva util. Lucrăm cu partenerii noștri la propuneri concrete. Mesajul pentru obscurantiști este: în țările civilizare unde vaccinarea este obligatorie rujeola este eradicată. Și nu doar rujeola, și tuberculoza și alte boli care la noi încă fac mii de victime anual.

- Cine sunt partenerii dumenavostră?

Companii românești și străine care au sănătatea ca prioritate, dar mai ales cetățenii simpli care donează 2 Euro prin SMS sau Paypal pentru eradicarea rujeolei. Cine salvează o viață, salvează lumea întreagă.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trei sferturi de secol în era nucleară

Lucian DÎRDALA

Trei sferturi de secol în era nucleară

În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

Filmuletul zilei

opinii

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Florin CÎNTIC

Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

Suflete în ceaţă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Suflete în ceaţă

Generaţia COVID

Ioan MILICĂ

Generaţia COVID

Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

pulspulspuls

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Muzică inspirațională

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.