anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Advertorial

Campania "Stop Rujeola"

interviu cu domnul Corobana de la Asociația Freedom Smile

GALERIE
41719349_241001673264679_5425526774207348736_n
  • 41719349_241001673264679_5425526774207348736_n
- +

- Domnule Corobana, Asociația Freedom Smile este cunoscută mai mult pentru evenimentele cu scriitori români în diapsora și prin programul de donații de calculatoare together4edu.ro. De ce "Stop Rujeola "?

Pentru că au murit 59 de copii, toți nevaccinați. Și pentru că alți 20 000 au fost bolnavi. Și în fiecare săptămână sunt alte sute de cazuri noi. Am văzut un reportaj foarte bun la la Digi24, la România Furată și am hotărât să ne implicăm și noi.

- Care sunt cauzele ratei așa de scăzute a vaccinării antirujeolice în România?

La începutul proiectului am făcut un studiu, printre 200 de medici de familie și am constatat că sunt două categorii de părinți: cei care nu pot și cei care nu vor. Cei care nu vor sunt cei care refuză vaccinarea, din motive puțin obscurantiste, poate și din campaniile antivaccin de pe net.

Noi, în proiectul acesta, în prima fază ne ocupăm de cei care nu pot.  Vaccinul este asigurat gratuit de către stat și acum nu mai este criza care era în 2017. Dar se face prin medicul de familie. Sunt zeci de mii de copii care nu sunt arondați la nici un medic de familie. Fie din cauza că părinții sunt plecați în străinătate, fie că în zona rurală există un medic de familie la 20 de sate. Noi, prin campania asta, vom asigura vaccin penru 10 000 de copii care nu sunt înregistrați la nici un medic de familie.

- Aveți o statistică a ratei vaccinării pe județe? Dar a cazurilor de rujeolă pe zone ale țării?

Pentru a fi eficient vaccinul ROR se face de două ori: la 9 luni și la 4 ani. Daca la 9 luni rata de vaccinare este destul de bună, mămicile fiind în concediu de maternitate și ocupându-se de bebeluși prin vizitele regualte la pediatru-medic de familie, la trei - patru ani când se face rapelul (al doilea vaccin care ar trebui să dea imunizarea de 99%) acolo este jale.

Părinții deja sunt ocupați, unii sunt deja plecați în străinătate, copiii nu mai sunt văzuți de medic și nefiind imunizați iau virusul foarte repede, mai ales  când ajung la grădiniță - școală, în general în colectivitate, rujeola fiind o boală contagioasă.

- Ce mesaj aveți pentru cei care refuză vaccinarea?

Ca să poți determina pe cineva să facă ceva ce nu prea vrea există două metode: biciul și zăhărelul. Biciul este la stat și poate fi aplicat prin legea vaccinării obligatorii, care e blocată în Parlament de coaliția majoritară. Zăhărelul poate fi implementat de organizațiile civice ca noi .Încercăm să găsim o modalitate de a motiva părinții să facă vaccinul, ceva genul te vaccinezi și câștigi, ceva similar "cornul si laptele".

De exemplu, bebelușii să primească un pachet de pampers la vaccinare, cei de 3 - 4 ani o jucărie, un tricou sau altceva util. Lucrăm cu partenerii noștri la propuneri concrete. Mesajul pentru obscurantiști este: în țările civilizare unde vaccinarea este obligatorie rujeola este eradicată. Și nu doar rujeola, și tuberculoza și alte boli care la noi încă fac mii de victime anual.

- Cine sunt partenerii dumenavostră?

Companii românești și străine care au sănătatea ca prioritate, dar mai ales cetățenii simpli care donează 2 Euro prin SMS sau Paypal pentru eradicarea rujeolei. Cine salvează o viață, salvează lumea întreagă.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.