Campanie de suflet: „Prima aniversare“. Un copil din patru ar putea fi salvat

miercuri, 21 aprilie 2021, 01:58
2 MIN
 Campanie de suflet: „Prima aniversare“. Un copil din patru ar putea fi salvat

Organizaţia „Salvaţi Copiii“ a demarat o campanie pentru dotarea maternităţilor din ţară cu aparatură care poate salva aceste vieţi. Ce nevoi de acest fel sunt la Iaşi? Cum poţi dona doi sau mai mulţi euro?

Organizaţia „Salvaţi Copiii“ a dat ieri startul campaniei Prima aniversare, prin care se urmăreşte ca vieţile copiilor născuţi prematur să nu fie pierdute din cauza lipsei de aparatură medicală performantă. Campania a fost inspirată şi de faptul că în primele nouă luni ale anului 2020 au murit 825 de copii din întreaga ţară înainte de a împlini un an. Reprezentanţii „Salvaţi Copiii“ susţin că un sfert din aceste decese ar fi putut fi prevenite prin dotarea maternităţilor, a secţiilor ATI şi de pediatrie.

Totodată, datele furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că numărul născuţilor vii şi natalitatea au scăzut de la 147.388 de născuţi vii în primele nouă luni din 2019 la 131.967 de născuţi vii în aceeaşi perioadă a anului 2020.

„Investiţia în maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală este vitală, pentru ca minutul de aur al unui nou-născut să nu fie ratat, iar viaţa lui să fie salvată“, au precizat aceştia.

În acest moment, 21 de unităţi medicale din 13 judeţe ale ţării au nevoie de 130 de echipamente şi aparatură medicală, în valoare totală de aproape 1,5 milioane euro. Spre exemplu, Centrul de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Maternităţii „Cuza Vodă“ are nevoie de electroencefalograf, aparat de hipotermie generalizată şi spălător pentru biberoane.

De-a lungul timpului, Centrul de Terapie Intensivă Neonatală a mai fost dotat cu aparatură prin intermediul organizaţiei. Pentru a contribui la salvarea nou-născuţilor prematur, se pot face donaţii lunare de doi euro prin trimiterea unui SMS la 8844 cu codul „SALVEZ“.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii