Campanie de verificare a brutăriilor şi patiseriilor din Iaşi. Ce nereguli a găsit ITM?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Campanie de verificare a brutăriilor şi patiseriilor din Iaşi. Ce nereguli a găsit ITM?

GALERIE
verificare ITM Iasi
 • verificare ITM Iasi
- +

În perioada 24.11.2021 - 26.11.2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi au desfăşurat acţiuni concertate de control, vizând relaţiile de muncă și domeniul securității și sănătății în muncă în activitatea de fabricare a produselor de brutărie, a produselor proaspete de patiserie și a produselor de cofetărie, în cadrul Campaniei naţionale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, organizată de Inspecţia Muncii.

Vizitele de inspecţie s-au realizat la punctele de lucru organizate de angajatori pe raza județului Iași.

Obiectivele campaniei

În domeniul relațiilor de muncă:

- identificarea si combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă;

 - identificarea angajatorilor care utilizează ilegal munca copiilor şi a tinerilor;

- determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicația REVISAL şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social;

- creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaților în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă;

- diminuarea consecințelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă;

- eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancţiuni contravenţionale corespunzătoare.

În domeniul securității și sănătății în muncă:

- Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de accidentare și/sau îmbolnăvire profesională.

- Verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor, la angajatorii.

În perioada menționată Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi a controlat aproximativ 58 de angajatori. Au fost constatate aproximativ 141 de neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere și au fost aplicate 69 sancțiuni contravenționale, din care 1 amendă în valoare de 1.600 lei. 

Cele mai multe neconformităţi identificate în ceea ce privește relaţiile de muncă, se referă la:

 • categoriile de informații pe care angajatorii sunt obligați să le comunice salariaților (perioada de preaviz în cazul concedierii sau demisiei, periodicitatea plăţii salariului, stabilirea criteriilor de evaluare etc.)
 • întocmirea neconformă a contractelor de muncă cu timp parțial (fără precizarea următoarelor elemente: durata muncii si repartizarea programului de lucru, conditiile in care se poate modifica programul de lucru, interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora
  sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii, producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora etc)
 • timpul de muncă și timpul de odihnă;
 • repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale);
 • garantarea în plată a salariului minim;

Principalele deficiente constatate în domeniul securității și sănătății în muncă:                                                                  

 • căile de circulaţie, din incinta secției de producție, nu erau marcate permanent cu o culoare de securitate.
 • există cabluri electrice folosite pentru alimentarea cu energie electrică a echipamentelor de muncă electrice (ex. cablul de alimentare cu energie electrică a mașinii de modelat, etc.) amplasate pe căile de circulație. Angajatorul nu a luat măsurile necesare pentru protecția acestora.
 • există transmisii (ex. transmisia cu curea aferentă cuptorului pentru coacere), care prezintă riscuri de producere de accidente prin contactul mecanic, care nu sunt prevăzute cu protectori şi dispozitive de protecţie.
 • nu sunt asigurate, acolo unde este necesar, toate sortimentele de echipament individual de protecţie (încălțăminte de protecție, etc.), pentru toţi lucrătorii.

De asemenea, cu ocazia controalelor efectuate, în vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca "la gri", la drepturile și obligațiile pe care le au în raport cu angajatorii, cât și riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească "la negru" sau "la gri", inspectorii de muncă au procedat la distribuirea de pliante cuprinzând principalele prevederi legislative în acest domeniu.

Costel GROJDEA

Inspector Șef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Avem selecţioner!

Nicolae GRECU

Avem selecţioner!

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (4)

Autorul prezintă în continuare procesul rapid de dispariţie a ţărănimii prin colectivizarea comunistă a agriculturii, aşa cum l‑a perceput în propria copilărie.

Din bucătăria rugăciunii

pr. Constantin STURZU

Din bucătăria rugăciunii

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a consacrat 2022 ca fiind "Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinului” şi "Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama şi Paisie de la Neamţ”. De fapt, şi când vorbim despre sfinţii isihaşti, tot despre rugăciune vorbim. Adică despre ceea ce ne orientează spre Dumnezeu.

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Economia, ştiinţă sau pseudoştiinţă?

„Când teoria matematică este arbitrul suprem al adevărului, devine dificil să vedem diferenţa dintre ştiinţă şi pseudoştiinţă. Rezultatul sunt oameni precum judecătorul din procesul lui Evangeline Adams sau Fiul Raiului din China antică, care au încredere în exactitatea matematică a teoriilor fără a lua în considerare performanţele lor - care confundă matematica cu ştiinţa, raţionalitatea cu realitatea.” (Levinovitz, 2016)

pulspulspuls

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Atenţiune, atenţiune! Ta-ra-ram, ta-ra-ram: iaca noua împărţeală a dregătoriilor moldave!

Veşti noi pe astăzi, stimaţi telespectatori, multe “bombă”, despre noua împărţeală de posturi de şefi regionali din Moldova, la instituţiunile ce au sediul, multe din ele, taman la Iaşi. 

Caricatura zilei

Fără certificat verde în UK

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X