Direcția de Sănătate Publică Iași, prin Colectivul Programe de Promovare a Sănătății din cadrul Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății, a desfășurat în luna mai, cu ocazia Săptămânii de Luptă Împotriva Cancerului și a Zilei Mondiale fără Tutun, acțiuni de informare, educare și comunicare la Școala Postliceală Sanitară Grigore Ghica Vodă, Școala Gimnazială Ștefan Bârsănescu, Grădinițele cu Program Prelungit Nr. 4, 8 și 10, și la Inspectoratul Școlar Județean Iași. Astfel, în perioada menționată, au fost efectuate determinări ale monoxidului de carbon din aerul exhalat la fumători și determinări VRP (Vârsta Reală a Plămânilor), precum și prezentări de filme tematice și distribuiri de materiale informative.
„La nivel naţional, promotorii sănătății fac demersuri pentru schimbarea comportamentelor populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, ca alternativă la fumat. Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a tinerilor cu privire la riscurile consumului de tutun, sensibilizarea persoanelor care fumează să renunţe la fumat, precum şi educarea populaţiei în ansamblu, reprezintă modalități accesibile de prevenție a consumului de tutun”, a transmis Direcția de Sănătate Publică Iași.
Organizația Mondială a Sănătății consideră că toate formele de consum de tutun sunt nocive, inclusiv țigările electronice, produsele încălzite fără ardere și tutunul fără fum. În calitate de organizații care lucrează în domeniul sănătății plămânilor, recomandările European Respiratory Society (ERS) și ale European Lung Foundation (ELF) sunt următoarele: „Plămânii umani sunt creați pentru a respira aer curat, nu toxine și substanțe cancerigene, iar corpul uman nu este menit să depindă de medicamente care pot da dependență. ERS și ELF nu pot recomanda un produs dăunător pentru plămâni și sănătatea umană .”
Publicitate și alte recomandări video