Campanie pentru conştientizarea problemelor persoanelor cu deficienţe de văz şi auz
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Campanie pentru conştientizarea problemelor persoanelor cu deficienţe de văz şi auz

GALERIE
campanie vaz auz
  • campanie vaz auz
- +

Sense Internaţional România porneşte în Caravana Sensabilitate pentru a promova drepturile persoanelor cu surdocecitate din România şi pentru a atrage atenţia cu privire la surdocecitate şi gravitatea acestei deficienţe. Persoanele cu surdocecitate nu beneficiază de toate drepturile cuvenite, deoarece în legislaţie această dizabilitate nu este încadrată în gradul de handicap grav. Caravana face parte din proiectul www.sensabilitate.ro, finanţat de Fundaţia Orange în cadrul concursului “Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2016.

Prin intermediul caravanei care va ajunge în 12 oraşe din ţară, cei prezenţi îşi vor putea arăta sprijinul pentru demersul Sense Internaţional România, semnând Carta Drepturilor Persoanelor cu Surdocecitate. Vă aşteptăm să fiţi alături de noi, să ne cunoaşteţi şi să aflaţi mai multe despre surdocecitate marţi, 16 mai, 11.00 – 14.00, la Iaşi Palas Mall (str. Palas nr 7A).

Echipa Sense Internaţional România va distribui materiale informative despre surdocecitate. În CORTUL SENZORIAL, cu ochii şi urechile acoperite, cu ajutorul a diferite materiale şi echipamente senzoriale, texturi, arome şi gusturi, oamenii vor simţi şi vor înţelege ce înseamnă să nu vezi şi să nu auzi.  Domnul Vasile Adamescu, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Sense Internaţional România, este o persoană cu surdocecitate (complet nevăzătoare şi complet neauzitoare). În ciuda multitudinii de dificultăţi în viaţă, a reuşit performanţe extraordinare, absolvind o universitate, devenind profesor, sculptor şi scriitor.

„De mulţi ani mă implic în tot ceea ce înseamnă surdocecitate în ţara noastră. Doresc mult binele acestor persoane, încerc să descopăr cât mai multe astfel de persoane cu surdocecitate şi, prin exemplul meu de reuşită, să-i motivez să facă ceva cu viaţa lor.” Vasile Adamescu Sense Internaţional România promovează necesitatea serviciilor de intervenţie timpurie la nou-născuţii cu deficienţe senzoriale, accesul la servicii educative şi vocaţionale adecvate pentru copiii şi tinerii cu surdocecitate, sprijin, informare şi consiliere pentru părinţii şi familiile lor şi, nu în ultimul rând, un acces mai bun la informaţie pentru persoanele cu surdocecitate prin intermediul unor interpreţi de limbaj mimico-gestual adaptat tactil.

Datorită eforturilor organizaţiei, surdocecitatea a fost recunoscută în anul 2006 ca deficienţă unică prin Legea 448/2006. Însă, pentru încadrarea persoanelor cu această deficienţă în gradul de handicap grav este necesară şi o clarificare a criteriilor medico-psiho-sociale. Mai multe informaţii despre surdocecitate şi despre proiect pot fi găsite pe platforma www.sensabilitate.ro, singura platformă din România accesibilă persoanelor cu deficienţe senzoriale.

Surdocecitatea este o combinaţie de deficienţe de văz şi auz, cu diferite grade de manifestare. Ea este o deficienţă gravă, multisenzorială, de cele mai multe ori asociată şi cu alte tipuri de deficienţe, care duce la mari dificultăţi de comunicare, orientare, mobilitate şi acces la informaţii. Cercetări internaţionale realizate de organizaţia Sense UK estimează o prevalenţă a surdocecităţii de 0.04%. Conform acestor estimări, în România sunt 9.000 de persoane cu surdocecitate, din care 3.000 sunt copii.

Despre Sense Internaţional România

Sense Internaţional România este o organizaţie românească înfiinţată în 2001 cu scopul de a îmbunătăţi viaţa persoanelor cu surdocecitate şi deficienţe senzoriale din ţara noastră.  Prin programe la nivel naţional ce promovează intervenţia timpurie la nou-născutul cu deficienţe senzoriale, educarea copiilor cu surdocecitate/DSM şi oferirea de servicii vocaţionale şi de pre-profesionalizare, SIR reuşeşte cu succes să aducă o schimbare în bine în viaţa a sute de persoane cu acest tip de dizabilitate. Viziunea Sense Internaţional România este o lume în care toţi copiii şi adulţii cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societăţii. www.surdocecitate.ro

Despre Fundaţia Orange

Fundaţia Orange se implică în comunitate prin realizarea unor proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia îşi propune să ajute aceste persoane să comunice şi să relaţioneze, pentru a se integra în societate şi pentru a trăi mai bine. Ȋmpreună cu instituţii şi organizaţii non-guvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în sprijinul acestor persoane. www.fundatiaorange.ro.

 

 

     

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.