Campanie: un milion de semnături pentru autostradă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Campanie: un milion de semnături pentru autostradă

GALERIE
autostrada Iasi Targu Mures
  • autostrada Iasi Targu Mures
- +

Clasa politică ieşeană pare mai determinată de a-şi uni forţele pentru a susţine la Bucureşti proiectul autostrăzii Iaşi - Tg. Mureş. După ce peste 70 de parla­men­tari din toată ţară au semnat un proiect legislativ iniţiat de deputatul PMP Petru Movilă, partidele vor să strângă acum un milion de semnături din regiune şi din judeţul Mureş. „În cursul săptămânii trecute am avut o serie de întâlniri cu de­putatul Costel Alexe, cu primarul Mihai Chirica, cu sindicate, patronate, Came­ra de Comerţ şi Industrie Iaşi, şi nu nu­mai, pentru a demara o campanie de strân­gere de semnături pentru autostradă“, a arătat deputatul Movilă.

La demers ar urma să participe toate filialele ieşene ale partidelor politice, în proces urmând să se implice şi municipalitatea. „Vrem să arătăm că autostrada este o necesitate pentru dezvoltarea acestei regiuni, iar Moldova are nevoie de atenţie. Nu putem vorbi de dezvoltare echilibrată a României fără să avem şi proiectul autostrăzii dus la bun sfârşit“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica. El a adăugat că semnături vor fi strânse in­clusiv prin intermediul bisericilor.

Alte puncte unde ieşenii vor putea semna vor fi la diverse instituţii publice sau centre de cartier. „Am intrat în această ches­tiune cu un singur gând. Nu se numeşte nici autostrada Chirica, nici PSD, nici PMP, nici PNL etc. Este un gest de acţiune civică a oamenilor politici care au înţeles că nu trebuie să mai politizăm nişte proiecte de ţară de care România are nevoie. În contextul în care văd că este confiscat politic de oricare, indife­rent de culoarea politică, poate să fie şi din PSD, eu voi face un pas lateral“, a mai spus Chirica. De proiectul autostrăzii se vorbeşte de peste 12 ani. În 2012 a fost finalizat un studiu de fezabilitate, dar guvernul nu a aprobat indicatorii tehnico-economici din cauza valorii foarte mari a investiţiei (9 miliarde euro).

Ulterior, ţinând cont de standardele de cost naţionale, guvernul a estimat va­loarea proiectului la puţin peste 4 mi­liarde euro. Compania Naţională a Infrastructurii Rutiere va lansa în acest an o nouă licitaţie pentru actualizarea studiilor din 2012. Anul trecut, au fost lansate trei proceduri pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii, dar licitaţiile au fost, în cele din urmă, anulate din cauza unor nereguli descoperite de Curtea de Conturi în întocmirea caietelor de sarcini.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.