anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

EXCLUSIV - Primele detalii despre cel mai mare eveniment din acest an de la Iași. Bugetul: 7,5 mil. euro

GALERIE
esports-iasi
 • esports-iasi
- +

Primăria a bătut „în cuie” principalele linii de acțiune în organizarea Campionatelor Mondiale de Esports. Evenimentul, care se va desfășura la sfârșitul lunii august la Palas, va avea o amploare majoră, iar alocarea de fonduri de la bugetul local este pe măsură: aproape 7,5 milioane euro. 

În schimb, organizatorii spun că impactul asupra bugetului local va fi diminuat odată cu încheierea contractelor de sponsorizare.

În eveniment vor fi cooptați ca parteneri numeroase entități private, având în vedere amploarea evenimentului: ediția de anul trecut, din Indonezia, a avut o audiență de peste 10 milioane de spectactori care au urmărit online meciurile (în direct), la care se adaugă un impact de aproape 190 milioane de vizualizări pe rețelele sociale.

Iașul și-a fixat ca țintă să organizeze un eveniment mai mare față de cel din Bali: la Iași vor ajunge 621 de jucători din 121 de țări. În acest sens, la Iași va fi prezentă și o echipă de la Guinness World Records care să valideze recordul, întrucât va fi cel mai mare nivel de participare din istoria Esports, până acum desfășurându-se 14 ediții în diverse zone ale lumii.

În ce constă competiția?

În perioada 25 august – 3 septembrie, grădina Palas își va schimba înfățișarea: vor fi montate mai multe scene și cabine pentru jucători, alături de alte facilități specifice unui astfel de eveniment.

Potrivit lui Cristian Nistor, managerul evenimentului, cei 621 de jucători vor intra în competiție în jocuri de calculator (Counter-Strike: GO și Dota 2), consolă PlayStation 5 (eFootball și Tekken) și mobil (PUBG Mobile și Mobile Legends: Bang Bang). Fondul de premiere este de 500.000 euro, același ca în Indonezia, dar mai mic față de alte competiții similare.

„La sfârșitul verii, Iașul va vibra de energia a peste 600 de jucători profesioniști din întreaga lume și a mai mult de 5.000 de oameni pasionați de industriile digitale. Ne așteptăm la mobilizarea întregii comunități ieșene, de la actori din mediul privat, ONG și public, până la participarea oamenilor de pe tot teritoriul țării”, a declarat viceprimarul Daniel Juravle.

Competiția va aduce la Iași și nume mari din industria muzicii, fiind prevăzute în acest sens cheltuieli de 2,2 milioane euro. Un astfel de buget va permite Primăriei să aducă artiști străini de renume mondial, dar, deocamdată, numele lor nu este cunoscut, în prezent derulându-se negocieri cu agenții de impresariat din țară și de peste hotare.

Concertele vor avea loc timp de trei zile, în fața Palatului Culturii, iar o noutate va fi că, cel puțin în ziua celui mai important spectacol, va fi introdusă taxă de intrare, zona urmând a fi împrejmuită și dotată cu puncte de acces.

Cum este structurat bugetul

Prin aprobarea bugetului local pe anul 2023, Consiliul Local (CL) a adoptat și cheltuielile legate de organizarea CM de Esports: 7,35 milioane euro. Acești bani au fost distribuiți astfel: gaming (3,7 milioane euro), concerte (2,2 milioane euro), Comicon (300.000 euro), Museum of Gaming and Experiences (120.000 euro), New Media Art (246.000 euro) și Marketing (802.000 euro).

Cheltuielile legate de „gaming” fac referire la toate aspectele logistice aferente organizării competiției (scenotehnică, producția video și transmisiunile în direct etc.), premii, jocuri demonstrative, precum și transportul și cazarea participanților. De exemplu, în cadrul campionatului vor fi acordate premii de 500.000 euro, iar indemnizațiile arbitrilor și a comentatorilor vor ajunge la un total 56.000 euro.

Cazarea și transportul participanților (jucători oficiali, reprezentanți ai federațiilor internaționale) vor costa circa 1,2 milioane euro. Aproape jumătate din această sumă este estimată pentru plata a 800 de bilete de avion. De asemenea, producția și transmisiunile live pe tot parcursul competiției vor însemna circa 357.000 euro.

Nu în ultimul rând, circa un milion de euro va fi costul pentru scenotehnică: de la amenajarea tuturor scenelor și montarea de tribune și până la asigurarea cabinelor pentru jucători.

„Acest eveniment va aduce numeroase beneficii Iașului, atât directe, cât și indirecte. În primul rând, fondurile nu vor fi doar de la bugetul local, suntem în curs de semnare a mai multor contracte de sponsorizare, inclusiv la nivel de corporații. Astfel, impactul asupra bugetului local va fi diminuat, iar, la rectificări bugetare, fondurile vor fi redistribuite”, a declarat Cristian Nistor, managerul evenimentului.

El a explicat și beneficiile indirecte, referindu-se la banii care vor intra în economia locală și la nivelul ridicat de promovare a orașului pe toate continentele.

Legenda foto: Amenajările şi facilităţile de la Palas din perioada desfăşurării CM Esports 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.