Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

1.000 bilete de avion dus-întors

Campionatul Mondial de la Iaşi va fi în august, dar Primăria a început „premierea”: val de contracte fără licitaţie

GALERIE
Esports
  • Esports
- +

Aducerea la Iaşi a jucătorilor de Esports va costa bugetul local o sumă de până la 6 milioane lei. Aceasta este valoarea totală a acordului-cadru pe care Clubul Sportiv Municipal Iaşi (CSMI) 2020 vrea să-l semneze cu maximum 10 operatori economici. 

Ulterior, în baza comenzilor ferme ale CSMI, operatorii care vor participa la acordul-cadru vor licita pentru fiecare bilet sau pachet de bilete care urmează să fie achiziţionat. În caietul de sarcini se estimează o cantitate maximă de 1.000 de bilete (dus-întors) care ar putea fi, în final, cumpărate.

Potrivit documentaţiei de atribuire, pe listă sunt 133 de ţări posibile din care ar putea veni jucătorii la Iaşi. ZDI trece în revistă şi achiziţiile directe făcute în ultima vreme de către CSMI în relaţie cu Esports: contracte în valoare totală de peste 2 milioane lei cu firme agreate de către organizatori.

Jucătorii vor veni la Iaşi după 24 august

Serviciile de transport aerian vor fi asigurate pentru aducerea şi returul participanţilor la competiţia internaţională de Esports de la Iaşi, în perioada 24 august – 3 septembrie. „În situaţia în care se vor oferta curse cu escală, operatorii economici nu vor combina, de regulă, mai mult de 3 curse, iar durata dintre două curse va fi, de regulă, de maxim 6 ore. Orice excepţie de la această cerinţă va fi discutată şi negociată cu autoritatea contractantă şi va fi acceptată numai în cazuri extreme. Pentru destinaţiile excepţionale, se vor asigura bilete cu o perioadă de tranzit de minim o oră între aterizarea şi decolarea avioanelor, atât la dus cât şi la întors”, se precizează în documentaţia aferente acordului-cadru. O cerinţă expresă este ca biletele să fie achiziţionate doar de la companii aeriene care au curse regulate (cu sau fără escală).

„Ca regulă generală, beneficiarii din aceeaşi locaţie de provenienţă se vor deplasa către destinaţie cu aceeaşi aeronavă, astfel încât operatorii economici vor avea obligaţia de a oferta, respectiv de a rezerva şi ulterior de a emite biletele de avion la aceeaşi cursă, chiar dacă la clase diferite, excepţie de la această regulă făcând doar situaţiile în care autoritatea contractantă a solicitat în mod expres contrariul în cuprinsul invitaţiei de participare la reofertare”, se mai precizează în documentaţie. CSMI 2020 estimează că va achiziţiona între 400 şi 1.000 de bilete pentru jucători de Esports din ţări de pe toate continentele. În caietul de sarcini sunt trecute 133 de ţări, dar CSMI arată că destinaţiile sunt „posibile”, rezervându-şi dreptul de a solicita bilete şi pentru alte ţări, în funcţie de nevoile instituţiei. „Decolările şi aterizările către aceste destinaţii vor fi de regulă spre şi de pe Aeroportul Iaşi”, se mai arată în documentaţie.

Achiziţii directe de peste 2,3 milioane lei cu firme agreate

Licitaţia privind transportul aerian al jucătorilor este prima procedură lansată de CSMI 2020, în relaţie cu Esports, care presupune o competiţie între operatori. Celelalte contracte încheiate până acum au fost prin încredinţare directă, fără a exista o concurenţă între ofertanţi, alegerea firmelor fiind la discreţia CSMI 2020. „Ziarul de Iaşi” a identificat în sistemul naţional de achiziţii publice (SEAP) cel puţin 15 achiziţii de acest fel încheiate în acest an, suma totală fiind de peste 2,3 milioane lei. Valoarea celor mai mari contracte a fost stabilită de aşa natură încât să nu depăşească pragul de 270.000 lei, sub această sumă nefiind necesară organizarea unei licitaţii.

În unele cazuri, contractele au fost adjudecate de firme apropiate fenomenului de Esports, din Capitală. Printre firmele agreate de către CSMI să se implice în organizarea competiţiei se numără Bortun Olteanu Consultanţă. Compania a încheiat două contracte în acest an, ambele prin încredinţare directă: 250.000 lei pentru o campanie de PR şi alţi 260.000 lei pentru organizarea unui festival din cadrul competiţiei (Comic Con). Directorul general al companiei este Tudor Dăescu, cunoscut pentru activitatea sa din domeniul de „gaming” şi un apropiat al federaţiei de resort. O altă companie din Bucureşti, de asemenea apropiată fenomenului de Esports, este Târgul de Cariere – firma a încheiat un contract de 268.000 lei pentru servicii de organizare de evenimente sportive în cadrul competiţiei. De serviciile de design pentru cele 4 scene se ocupă tot o firmă din Bucureşti: CSMI a semnat un contract de 267.500 lei în acest sens cu Salt Box. Realizarea unor filme publicitare aferente promovării Esports au costat 250.000 lei, iar contractul a fost încredinţat direct către firma Numa Film, de asemenea din Bucureşti. Pe lista firmelor beneficiare de contracte se numără şi mai multe companii din Iaşi. Din acest punct de vedere se remarcă Ulysse PR SRL.

Cititi si: Primele detalii despre cel mai mare eveniment din acest an de la Iași. Bugetul: 7,5 mil. euro

Primul contract, de 35.200 lei, a fost încheiat în noiembrie 2022 (servicii de design), anul acesta fiind alte două: campanii de promovare pe platforme sociale (267.500 lei) şi servicii de programare şi design site (65.000 lei). O campanie de promovare în mediul online este şi în responsabilitatea firmei ieşene Subsign: 265.000 lei pentru un contract de servicii de administrare şi comunicare pe reţele sociale. Alţi aproape 200.000 lei fac obiectul a trei contracte distincte în relaţie cu realizarea de podcast-uri. Lista achiziţiilor continuă cu servicii de contabilitate (120.000 lei) şi alte contracte cu sume mai mici pentru diverse servicii.

Esports are un buget de 7,5 milioane euro

„Ziarul de Iaşi” a prezentat în exclusivitate bugetul defalcat al Esports la începutul lunii martie. Cei 7,5 milioane euro, alocaţi din bugetul local, au fost distribuiţi astfel: gaming (3,7 milioane euro), concerte (2,2 milioane euro), Comicon (300.000 euro), Museum of Gaming and Experiences (120.000 euro), New Media Art (246.000 euro) şi Marketing (802.000 euro).

Aşa cum ZDI a relatat, cheltuielile legate de „gaming” fac referire la toate aspectele logistice aferente organizării competiţiei (scenotehnică, producţia video şi transmisiunile în direct etc.), premii, jocuri demonstrative, precum şi transportul şi cazarea participanţilor. De exemplu, în cadrul campionatului vor fi acordate premii de 500.000 euro, iar indemnizaţiile arbitrilor şi a comentatorilor vor ajunge la un total 56.000 euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri