De Business

Punem punctul pe știi

Campioni europeni la creșterea costului muncii – pe fondul scăderii accentuate a productivității

joi, 11 iulie 2024, 08:00
1 MIN
 Campioni europeni la creșterea costului muncii – pe fondul scăderii accentuate a productivității

În toamna 2023 și primăvara 2024, România a fost campioana UE la creșterea costului orar al forței de muncă,cu o rată de creștere pe total activități de 16,4%, conform datelor agregate de Eurostat. Următoarea creștere s-a înregistrat în Bulgaria, cu 15,8%.

De remarcat că majorarea costului cu forța de muncă se situează din ce în ce mai mult peste rata inflației, care a scăzut în acest an sub 6%, ceea ce denotă o creștere reală substanțială a salariilor.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul forței de muncă (ajustat cu numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în învățământ (33%), hoteluri și restaurante (27%), transport și depozitare (21%), respectiv în construcții (20,5%).

Creșterea din învățământ a fost determinată de majorarea salariilor cadrelor didactice în cursul anului 2023, lucru reflectat în statistică.

De cealaltă parte, cele mai mici creșteri s-au întregistrat în industria extractivă (8,7%), sănătate și asistență socială (10%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (10,7%).

Spre comparație la nivelul Uniunii Europene costul orar al forței de muncă a crescut cu 5,5% iar în zona euro, cu 5,1%, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii