Campionii evaziunii

luni, 20 octombrie 1997, 23:00
3 MIN
 Campionii evaziunii

Dupa ce a fost uitata in ultimii ani, economia ascunsa este acum de mare actualitate, indiferent de numele pe care il poarta (economie subterana, oculta, informala sau la negru), aceasta insemnind de fapt tot ce scapa reglementarilor oficiale. Economia ascunsa are mai multe forme (frauda fiscala, trafic de droguri, munca la negru, coruptie, comert ilegal de arme, prostitutie). Dat fiind "razboiul" declarat de autoritati "economiei subterane", in mai toate judetele tarii au inceput actiunile de depistare ale persoanelor care practica asemenea activitati. Si in judetul Botosani a avut loc un control "la singe", efectuat de organele fiscale abilitate.
Pentru judetul nostru, in primele 6 luni, Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat (DGFPCFS) a stabilit o diferenta totala de obligatii bugetare de 16,5 miliarde lei, la care se adauga majorarile de intirziere pentru neplata datoriilor la termenele scadente care insumeaza alte 8,4 miliarde lei. In aceeasi perioada au fost aplicate amenzi contraventionale de 2,5 miliarde lei, valoarea bunurilor confiscate fiind de aproximativ 1,5 miliarde lei. De remarcat ca din cele 7.878 de verificari, in 5.460 de cazuri au fost identificate diverse forme de evaziune fiscala.
Pe linia transportului de marfuri si persoane, la nivelul judetului, exista evazionisti care practica taximetria fara a poseda autorizatii. Exista si ateliere auto-service neautorizate. Conform datelor DGFPCFS, "Acest fenomen este extrem de raspindit, veniturile neimpozabile fiind consistente". Cei de la Directia Finantelor nu au uitat nici profesorii, aratind ca "din meditatii se cistiga sume importante, ?valoarea? orelor variind in functie de anul scolar al elevilor, de obiectele de activitate si de notorietatea profesorilor". Pretul unei ore de meditatie nu a putut fi stabilit. Avind in vedere salariile de mizerie ale profesorilor este totusi greu de crezut ca ei ar fi cei mai tari "evazionisti"     Tot in categoria evaziunii fiscale intra si depanarea radio – TV, cei de la finante cunoscind faptul ca "exista multi ?meseriasi? care desfasoara astfel de activitati fara autorizatie, neplatind impozit la stat". Si pentru ca verificarea sa fie completa, era normal ca si cersetorii sa fie luati in vizor. S-a stabilit ca "cersetoria va exista in continuare, proliferind in aceasta perioada de tranzitie. Trecind peste cazurile cu adevarat disperate, se practica cersetoria in mod organizat, fapt ce duce la imbogatirea celor ce conduc retelele de cersetori."
Controlorii au constatat ca si "piata neagra" este un fenomen de tranzitie. Este clar ca exista multi asa zisi comercianti care se sustrag de la plata taxelor vamale si a impozitului pe profit pentru produsele comercializate. In aceasta categorie intra cei care vind tigari, haine, metale pretioase sau produse electrocasnice. Si pentru ca locul de actiune al acestor "comercianti" este piata, controlul s-a oprit si asupra samsarilor (cei care cumpara de la tarani produse agricole, pentru a le revinde mai scump). Si in acest caz, sumele care nu intra in bugetul statului sint mari, tinind cont ca majoritatea precupetilor nu detin certificate de producatori si se sustrag de la plata impozitelor. Fara a nominaliza, inspectorii DGFPCFS au aratat ca "si ciubucurile reprezinta o forma de evaziune fiscala. De multe ori, calitatea unor servicii prestate depinde de ciubuc".
O solutie pentru stoparea evaziunii fiscale o reprezinta "perfectionarea legislatiei si a personalului din domeniul financiar si modificarea modului de declarare si impozitare a veniturilor. Aceste masuri ar permite desfasurarea unei activitati eficiente de reducere a economiei subterane". (Sorin BRADU)
top Local News    

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii