Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Campionul nu se lasă

GALERIE
vettel-redbull
  • vettel-redbull
- +

Deşi a câştigat titlul mondial de o săptămână, Sebastian Vettel s-a impus şi în Marele Premiu de Formula 1 de la Abu Dhabi, egalând recordul lui Michael Schumacher, de victorii consecutive într-un sezon


Cu al patrulea tiltlu mondial consecutiv intrat deja în palmares, pilotul german al echipei Red Bull Sebastian Vettel îşi păstează motivaţia intactă continuând lupta cu recordurile. Vettel a reuşit din nou să se impună categoric, duminică, la Abu Dhabi, succes cu care egalează un record deţinut de Michael Schumacher din 2004. Germanul care pilota atunci pentru Ferrari a reuşit să câştige şapte curse la rând, perfomanţă ce a fost egalată după nouă ani de conaţionalul său, Sebastian Vettel. Cele mai multe succese consecutive le are italianul Alberto Ascari, nouă, dar recordul său a fost stabilit în două sezoane, 1952, când a câştigat şase curse, şi 1953. Sebastian Vettel a ajuns la a 37-a victorie în carieră, 11 dintre acestea fiind obţinute în 2013.  Sâmbătă, Vettel nu a mai fost numărul 1 în calificări, dar primul loc pe grila de start a revenit tot unui pilot Red Bull, Mark Webber. Piloţii Mercedes, Nico Rosberg şi Lewis Hamilton, au obţinut timpi care i-au plasat imediat după rivalii lor, pe III, respectiv IV. Webber a reuşit al doilea său "pole" în acest an, după cel din Japonia, şi spera la o victorie când mai avea de disputat trei curse în Formula 1, competiţie pe care o va părăsi la finalul sezonului. Însă australianul nu prea ştie să speculeze situaţiile de pole-position. El a ratat startul şi a fost depăşit atât de Vettel, cât şi de Rosberg.
Mai în spate, francezul Romain Grosjean, al şaselea pe grilă, şi-a continuat evoluţiile foarte bune şi a sărit două locuri în primele sute de metri ale cursei, ajungând pe locul patru, înaintea lui Hamilton, care a căzut pe V. Odată ajuns primul loc, Vettel parcă a apăsat din nou un buton magic care îi imprimă un ritm exploziv. La finalul primului tur, el avea deja 1,9 secunde avans faţă de Rosberg şi diferenţa a continuat să crească, astfel că a reuşit să efectueze primul schimb de pneuri, în turul 15, fără să-şi piardă locul. Vettel s-a desprins decisiv de trioul Rosberg-Webber-Grosjean, care la rândul său s-a rupt de restul plutonului. Proaspătul cvadruplu campion mondial a condus "ceas" până la final şi a trecut linia de sosire cu un avantaj de peste o jumătate de minut. Rosberg şi Webber au făcut rocada în turul 20, când australianul a reuşit să-l depăşească pe pilotul de la Mercedes. Mark Webber nu a avut însă nicio şansă de a se apropia de coechipierul său, astfel că a trebuit să se mulţumească numai cu locul secund, performanţă sinonimă cu a doua "dublă" Red Bull din acest sezon. Rosberg, deşi rămas în siajul lui Webber, a fost al treilea la final, germanul fiind urmat de Grosjean.
"Liga a doua" a cursei de pe circuitul Yas Marina a fost mult mai disputată şi s-a încheiat cu victoria lui Fernando Alonso (Ferrari). Spaniolul a plecat de pe locul 10 al grilei şi a avut un final de cursă fulminant, marcat însă şi de o manevră care l-a dus în faţa comisarilor FIA. Alonso a intrat a doua oară la boxe în turul 45, pentru a "încălţa" pneurile soft, în condiţiile în care ceilalţi piloţi erau pe medii, cauciucuri mai lente. Pilotul de la Ferrari a revenit pe circuit chiar în momentul în care prin dreptul ieşirii de la standuri trecea Jean Eric Vergne (Toro Rosso). Cei doi au mers roată la roată şi Alonso reuşit să-l întreacă pe Vergne, dar depăşirea pare să fi fost făcută cu monopostul Ferrari uşor ieşit de pe pistă. Comisarii FIA nu au dat un verdict imediat, cum se procedează de obicei, lăsând analiza incidentului pentru după cursă.
Alonso i-a depăsit apoi pe Lewis Hamilton şi pe Paul di Resta (Force India), încheind Marele Premiu din emirat pe locul V, la peste un minut în spatele învingătorului. Kimi Räikkönen, exclus din calificări din cauza faptului că podeaua monopostului său Lotus-Rénault a fost neregulamentară, nu a apucat să termine nici măcar un tur în cursa de duminică. Plecat de pe ultima poziţie a grilei, finlandezul a fost victima unei acroşaj cu o maşină Caterham şi abandonat. Odată cu încheierea Abu Dhabi Grand Prix, Formula 1 va părăsi Asia pentru a ultimele două curse ale sezonului, ce vor avea loc în America, în 17 noiembrie, la Austin (SUA) şi la 24 noiembrie, la Interlagos (Brazilia). (MEDIAFAX)
Clasamentul cursei: 1. Sebastian Vettel (Red Bull); 2. Mark Webber (Red Bull); 3. Nico Rosberg (Mercedes); 4. Romain Grosjean (Rénault); 5. Fernando Alonso (Ferrari); 6. Paul di Resta (Force India); 7. Lewis Hamilton (Mercedes); 8. Felipe Massa (Ferrari); 9. Sergio Perez (McLaren); 10. Adrian Sutil (Force India).
Clasamentul piloţilor: 1. Sebastian Vettel - 347 p; 2. Fernando Alonso - 217 p; 3. Kimi Räikkönen - 183 p; 4. Lewis Hamilton - 175 p; 5. Mark Webber - 166 p; 6. Nico Rosberg - 159 p.
Clasamentul constructorilor: 1. Red Bull - 513 p; 2. Mercedes - 334 p; 3. Ferrari - 323 p; 4. Lotus-Rénault - 297 p; 5. McLaren - 95 p.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri