Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Campionul Robert Glinţă: Mă bucur că am reuşit să sparg gheaţa, sper că vor începe să curgă titlurile

GALERIE
Robert Glinţă
  • Robert Glinţă
- +

Înotătorul Robert Glinţă a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că se bucură pentru medalia de aur la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta şi că speră că a spart gheaţa în ceea ce priveşte obţinerea altor titluri de campioni la masculin, performanţa sa fiind deocamdată unică.

El a lăudat şi performanţa colegului său David Popovici, care a reuşit să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo la vârsta de 16 ani.

"Mă bucur că am reuşit să sparg gheaţa, sunt primul medaliat cu aur la masculin. Eu sper că aşa să fie, că am spart gheaţa şi după mine vor începe să curgă alte titluri de campioni europeni. Cu mine sau cu alţii care vin din spate. Spre exemplu, David Popovici, care a reuşit o performanţă fabuloasă, uluitoare pur şi simplu reuşind să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo la vârsta de 16 ani. Este un caracter de admirat, îl apreciez foarte mult şi cred că are toate şansele, este setat pentru succes. Am primit destul de multe mesaje de felicitare, a fost foarte greu să răspund la toate pe moment, pentru că în dimineaţa următoare am avut de înotat proba de 200 m (spate), seria de calificări. Abia după ce am terminat concursul am reuşit să mă ocup de felicitări. Oricum este foarte îmbucurător să ştiu că am reuşit să ating inimile atât de multor persoane care şi-au rupt puţin din timpul lor să mă felicite pentru acest rezultat de care nu mă bucur doar eu. Asta mă încântă şi pe mine, că am reuşit să bucur o ţară întreagă", a declarat Glinţă pentru AGERPRES.

El a afirmat că rezultatele de la Budapesta îi dau speranţe în ceea ce priveşte obţinerea unei medalii olimpice la Tokyo: "Dacă o medalie olimpică de aur sau orice alt metal este greu de prezis şi de promis, ceea ce pot să vă asigur este că eu voi face tot ce îmi stă în putere să obţin cel mai bun rezultat posibil şi că o să încerc să le fac faţă tuturor, să le ţin piept pretendenţilor la medalia de aur de la Jocurile Olimpice. Acum ce se va întâmpla rămâne de văzut, vă daţi seama că este o competiţie extrem de puternică şi tocmai acest lucru mă motivează şi pe mine să fac tot ce îmi stă în putere să le ţin piept. Absolut, cu siguranţă aceste rezultate îmi dau speranţe, este o foarte mare confirmare această medalie. Şi timpul este foarte îmbucurător pentru mine, este o confirmare a pregătirii de până acum. Şi, ştiind că suntem pe calea cea bună, este o sursă foarte mare de încredere pentru ceea ce facem şi în ceea ce urmează să facem în continuare, şi de motivaţie, să încercăm să ţinem ştacheta la fel de ridicată".

Robert Glinţă consideră că întrecerea europeană a constituit un bun prilej de a afla stadiul pregătirii sale în perspectiva participării la Jocurile Olimpice.

Cititi si: Performanţă extraordinară pentru România: Robert Glinţă, campion european în proba de 100 de metri spate

"A fost un concurs de verificare, ca să spun aşa, a pregătirii acumulate în ultimii doi ani de zile, pentru că nu am mai avut o competiţie internaţională în bazin de 50 m şi chiar eram curioşi să vedem la ce nivel ne situăm cu pregătirea acumulată până acum. Mai ales că suntem în prag de start a Jocurilor Olimpice. Desigur, a fost o competiţie încununată cu foarte mare succes, argintul la 50 m spate a însemnat foarte mult, chiar dacă timpul pe care l-am avut a fost sub recordul meu personal. Totuşi anul acesta accentul se va pune pe proba de 100 de m spate, pentru că aceasta este proba la care m-am calificat la Jocurile Olimpice, pentru că nu există probă de 50 m la Jocurile Olimpice. La proba de 100 de metri pot să spun că am fost extrem de mulţumit de felul în care am abordat-o şi în calificări şi în semifinale. Odată ce am concurat în semifinale am ştiut cum să abordez finala din punct de vedere tactic ca să obţin un rezultat mai bun decât am avut în seria de calificări şi în semifinală. Încă din calificări şi semifinală am reuşit să îmbunătăţesc timpul meu personal, ceea ce a fost îmbucurător. Reuşind un timp de record personal am ştiut că mai am de unde să scot ceva pentru finală pentru un rezultat mai bun. De asta sunt cel mai încântat şi satisfăcut, de felul în care am reuşit să abordez proba de 100 de m spate şi, desigur, medalia de aur este cireaşa de pe tort care a încununat această probă. Pregătirea a decurs foarte bine, nu au mai existat competiţii internaţionale de doi ani de zile, însă eu bineînţeles că nu am stat pe loc, mă pregătesc cu motoarele turate la maximum pentru Jocurile Olimpice. Şi a fost un pas destul de important trecerea prin aceste Campionate Europene pentru a ne evalua pregătirea acumulată până acum. Obţinând aceste rezultate îmbucurătoare am aflat că suntem pe calea cea bună şi ştim ce să facem în continuare pentru a încerca să ne păstrăm acest trend ascendent în performanţă", a mai spus Glinţă.

Înotătorul român Robert Glinţă, calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a cucerit la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta două medalii, aur în proba de 100 m spate şi argint la 50 m spate.

Robert Andrei Glinţă a stabilit joi şi un nou record naţional al probei de 100 m spate, după ce îl doborâse în serii (53 sec 26/100) şi semifinale (52 sec 97/100). Vechea performanţă îi aparţinea tot lui Glinţă, din 27 mai 2018 (53 sec 32/100).

Este prima medalie de aur cucerită de România la un Campionat European de nataţie pentru seniori, în probele masculine, şi cea dintâi după o pauză de 17 ani - ultima realizare fiind reuşită de Camelia Potec în 2004, la Madrid, în proba de 200 m liber, potrivit Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri