Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Canadianiştii

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

Revoluţiile au două tăişuri: peticeşti sacul într-un loc şi el plesneşte, insolent, în altă parte. Eterna poveste a efectului colateral! Totuşi, ce i s-a întîmplat unui coleg de-al meu de la Studii Canadiene, Maximilian Francisc Maria Isidor Robpireu, întrece parcă logica răzmeriţei urmate de consecinţe impredictibile. 

Nu vă miraţi de lungimea numelui său! Tatăl lui Maximilian fusese profesor de franceză şi ajunsese să creadă că băştinaşul Robpireu s-ar fi înrudit cu occidentalul Robespierre. Prin urmare, şi-a botezat fiul, calchiind numele complet al politicianului revoluţionar de anvergură din istoria Franţei: Maximilien François Marie Isidore de Robespierre. Aşa s-a născut MFMI Robpireu al nostru, expert - tot pe latura francofonă - în canadianistică. De mic, viitorului universitar i se inoculase spiritul de revoltă împotriva establishment-ului, aşa încît, acum, la maturitate, el aborda cu încrîncenare orice formă de autoritate, oricît de beningnă s-ar fi dovedit ea. Ghinionul a făcut ca şef al Catedrei de Canadianistică să devină tot un profesor francofon, Luis Răgălie Solin, descendent al unei similare familii cu tradiţii şi obsesii intelectuale. Tatăl celui din urmă - de asemenea, dascăl de limba franceză, dintr-o generaţie mai veche însă decît familia Robpireu - avea o admiraţie irepresibilă pentru „Regele Soare” al Franţei, Louis al XIV-lea ori, cum e menţionat în tratate, „Louis Roi Soleil”. Pornind de la numele de familie Solin (paronim autohton, în mintea sa, al franţuzescului „Soleil”), şi-a botezat şi el copilul exotic: Luis Răgălie, unde Răgălie ar fi trimis la „regalitate” şi, implicit, la „Roi”! Conflictul dintre mai vîrstnicul Luis şi mai crudul Maximilian a fost instantaneu. Nu doar pentru că unul sugera tradiţia monarhică, iar celălalt pe aceea republicană, ci pentru că Răgălie Solin (chiar) era cam tiran din fire, iar Francisc Maria Robpireu se pretindea un revoluţionar înnăscut. Ajuns şef de Catedră, Luis i-a făcut zile fripte lui Maximilian. Îl umilea, numindu-l „Mîncătorul de Cartofi” (aluzie la faptul că „Robpireu” ar fi însemnat, în fond, „rob al piureului” şi nu ar fi sugerat, în vreun fel, numele Robespierre). Maximilian nu se lăsa mai prejos, zicînd că „Răgălie” reprezinta o construcţie lexicală legată de actul rîgîielii. Ca atare, striga în şedinţele de Catedră: „Jos cu guiţătorii! Opriţi sinistra dictatură gîrîitoare!”

Au vizitat amîndoi, repetat, Comisia de Etică a instituţiei, dar conflictul a persistat pînă cînd, natural vorbind, i-a venit şi lui Robpireu apa la moară. Solin a împlinit vîrsta de pensionare. A cerut prelungire de activitate, însă Maximilian a orchestrat o revoluţie de toată frumuseţea în Universitate, reuşind (prin votul negativ al colegilor) să-l alunge pe tiran. Mai mult, triumfal, el a devenit noul şef al Canadianisticii... Ei, aici debutează brusc amintitele efecte colaterale ale gestului revoluţionar! Robpireu a decis să-şi înceapă mandatul directoral în forţă. A organizat un amplu simpozion canadianistic internaţional. Suficient să menţionez că l-a invitat, în postură de vorbitor principal (keynote speaker), pe Homer Homophoebius de la Universitatea din Toronto! Anglofon, tipul era numărul unu mondial în Studii Canadiene, puţine congrese putîndu-se lăuda cu participarea sa excepţională la lucrările lor. Nu mică i-a fost mirarea profesorului Robpireu cînd, în ziua deschiderii conferinţei, s-a trezit abordat de pensionarul Solin, umil, transfigurat, straniu. I-a explicat mai tînărului său rival că se schimbase radical. Trecuse la budism. Realizase că făcuse multe rele în viaţa lui, iar acum dorea să-şi repare karma, să o vindece în regim de urgenţă, să o treacă printr-o „terapie intensivă”. Cerea deci permisiunea să participe la simpozion în postură de valet, de servant mărunt, de om bun la toate. Poate aşa va găsi ispăşirea! Maximilian a acceptat imediat, dar nu din compasiune, ci dintr-un calcul simplu: episodul ar fi constituit, în ochii tuturor, zdrobirea definitivă a bătrînului despot! Răgălie s-a apucat, nebuneşte, de treabă. Alerga prin sală cu microfonul, dărîmînd mobilier şi recuzită, potrivea pupitrul vorbitorilor pînă reuşea să-l prăbuşească peste rîndul întîi de spectatori, aducea termosurile cu cafea şi le scăpa, catastrofal, pe jos etc., etc. În fine, întrebat de Dr. Homophoebious unde se afla toaleta, l-a însoţit, servil, în direcţia respectivă. Peste puţine minute, a ieşit în fugă din WC, absolut terifiat, urmărit feroce de profesorul canadian care urla ca un apucat: „Nobody touches me like that, Louie, you motherfucker! Keep your lackey in the leash, Robespierre, you son of a bitch! I’m gonna kill you both!” Auzind răcnetele, Robpireu a zbughit-o, îngrozit, alături de Solin. Se pare că bietul „Louie”, oripilat de lipsa de igienă a toaletelor româneşti, încercase să-l ajute pe Homer să-şi rezolve mica problemă fiziologică fără a-i permite să atingă ceva din sordida încăpere.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri