Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cancer de sân: când trebuie făcută autoexaminarea pentru a depista la timp eventuale probleme!

GALERIE
cancer la san
  • cancer la san
- +

Indicat este ca aceasta să se facă în aceeaşi zi a fiecărei luni! Perioada optimă pentru autoexaminare este la 7-10 zile de la începerea menstruaţiei.

Prof. dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea „Cuza Voda“ Iaşi: „Autoexaminarea sânilor are o importanţă majoră în screening-ul pentru cancerul de sân. Autoexaminarea trebuie efectuată lunar. Femeia care îşi va „cunoaşte“ sânii, va detecta mult mai precoce cele mai mici modificări mai ales în cazul prezenţei unei mastoze fibrochistice. Sensibilitatea este de 20-30% şi poate fi crescută prin creşterea nivelului de instrucţie. Este important ca examinarea să se facă în aceeaşi zi a fiecărei luni. Perioada optimă pentru autoexaminare este la 7-10 zile de la începerea menstruaţiei, deoarece în această perioadă stimularea hormonală a sânilor este minimă. Dacă femeia este la menopauza, poate alege o zi la întâmplare şi să îşi examineze sânii lunar la acea dată

Inspecţia

Aşezată în faţa unei oglinzi, trebuie să vă inspectaţi sânii (pentru aceasta e nevoie de o lumină bună). întâi cu braţele pe şolduri, apoi cu ele ridicate deasupra capului (pentru a contracta muşchii pectorali) sau duse la ceafă şi se observa comparativ: volumul celor 2 sâni, modificări de culoare, existenţa unor proeminente sau depresiuni anormale, desen vascular accentuat; se inspectează cu atenţie mamelonul şi areola (dacă sunt modificări de formă sau volum, eventuale eroziuni sau ulceraţii, secreţii) se verifică cu atenţie fosele supraclaviculare şi regiunile axilare.

Palparea

Se face în decubit dorsal (culcată pe spate). Se va palpa atent fiecare sin cu degetele mâinii opuse. Imaginaţi-vă sânul ca fiind cadranul unui ceas şi plasaţi mâna dreaptă la ora 12, deasupra sânului, la aproximativ 1,5 cm de claviculă. Cu palma întinsă, degetele lipite şi folosind cele 3 degete din mijloc, faceţi mişcări circulare palpând în căutarea chisturilor. Palparea trebuie să fie fermă şi uniformă, să acopere întregul sân. Imediat ce aţi sesizat o modificare trebuie să consultaţi un medic ginecolog. Tehnica poate fi practicată şi în timpul duşului când săpunul şi apa cresc sensibilitatea palpării. Se execută bilateral (10-15% din cancere sunt bilaterale) şi se va palpa spaţiul delimitat de: stern, marginea anterioară a marelui dorsal, clavicula, şanţul submamar, prelungirea axilară; figura - mâna care palpează are degetele apropiate (mâna plată) şi examinează fiecare cadran şi mamelonul (eventualele scurgeri). Palparea se efectuează de preferat în cercuri concentrice pornind de la cel mic citre cel mare, până la examinarea completă a sinului. Semnul cel mai frecvent pentru care o femeie se prezintă la medic este prezenta tumorii. Mai rar, primul semn poate fi durere, eroziune sau secreţie mamelonară, edem sau adenopatie axilară.

Ecografia mamară

De la 35 la 50 de ani, ecografia mamară trebuie să reprezinte pentru fiecare femeie un control indispensabil. Statisticile europene arată ca o femeie din zece a suferit, sufera0 sau va suferi de cancer de sân. Numai această cifră ar trebui să dea de gândit, determineind femeile să înţeleagă necesitatea prevenirii acestei suferinţe, în măsura în care se ştie că descoperirea în stadiu incipient, oferă şanse foarte mari de vindecare. Ţinind cont că aceasta afecţiune apare la vârste tot mai tinere, este bine ca prima ecografie mamară să o faceţi în jurul acestei vârste. Ecografia nu înlocuieşte mamografia în diagnosticul precoce al cancerului mamar şi în programele naţionale de screening. La femeile asimptomatice, se recomandă vârsta de 45 de ani pentru efectuarea unei mamografii de referinţă. Ritmul după care vor fi făcute celelalte mamografii va fi stabilit de medicul curant, în funcţie de rezultatul acestui prim examen, de antecedentele femeii şi de rezultatul examinării sânilor. în general, se recomandă efectuarea unei mamografii anual după vârsta de 45 de ani la familiile cu factori de risc pentru cancerul mamar (antecedente familiale de cancer mamar- mama sau soră, femei care nu au născut sau nu au alăptat, femei cu prima menstrualtie precoce sau menopauza târzie etc)“. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri