anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Cancerul de colon (P)

GALERIE
comunicat-print_14-buna
 • comunicat-print_14-buna
- +

Cancerul de colon și cancerul rectal sunt adesea grupate împreună sub denumirea de cancer colorectal, deoarece au multe caracteristici comune.

În Europa sunt diagnosticate anual Î250 000 de cazuri noi de cancere de colon, care reprezintă Î9% din totalul cancerelor nou diagnosticate. Aproximativ 70% dintre pacienţii cu cancer de colon au vârsta >65 de ani. Prognosticul în cazul cancerului de colon depinde de stadiul bolii. În stadiile incipiente (T, N0, M0) supraviețuirea la 5 ani după intervenții, poate ajunge și la 90%.

Cancerul este cauzat de una sau mai multe mutații genetice, care activează oncogenele și dezactivează genele tumorale supresoare. Există o serie de factori care pot crește riscul: sindroame genetice, boala inflamatorie intestinală, dietă bogată în grăsimi, vârstă, fumat, alcool, obezitate.

Orice simptomatologie intestinală trebuie să fie analizată ca posibilă manifestare de cancer colonic, mai ales la persoane peste 50 de ani.

Manifestările generale ale acestui tip de cancer constau în scădere ponderală, astenie, scăderea capacităţii de efort fizic şi intelectual, inapetenţă, uneori subfebrilitate sau febră, paloare sclero-tegumentară. Apar și tulburări de tranzit intestinal, durere, reacţie inflamatorie peritumorală.

Diagnosticul paraclinic pentru cancerul de colon poate fi stabilit în urma corelării unor date biologice cu o serie de explorări paraclinice imagistice, însă diagnosticul de certitudine îl reprezintă cel anatomo-patologic.

După efectuarea unei anamneze amănunțite, se pot recomanda: colonoscopie completă (pentru cazurile în care colonoscopia completă nu poate fi efectuată, se efectuează clisma baritată; se recomandă completarea colonoscopiei după 6 luni de la intervenția chirurgicală), ecografie abdomino-pelvină, tomografie computerizată toraco-abdomino-pelvină, scintigrafie osoasă, colonoscopia virtuală sau colonografia CT.

Intervenția chirurgicală este metoda principală de tratament. În funcție de diagnostic, stadiul tumoral și de condițiile anatomice locale, intervențiile chirurgicale pot fi cu viză curativă sau cu viză paliativă.

Chimioterapia se poate administra pe cale orală sau intravenos, fie un singur medicament, fie o combinaţie de medicamente, în regim de tratament adjuvant. Se mai recomandă terapia ţintită cu agenţi de anti-angiogeneză, inhibitori ai receptorilor factorilor de creştere epidermică, inhibitori imunoterapici.

Prognosticul este mai bun dacă diagnosticul este precoce. Screeningul reprezintă cea mai bună prevenție, iar colonoscopia după vârsta de 50 de ani ar trebui să fie obligatorie.  Screeningul trebuie inițiat, atât la barbați, cât și la femei, începând cu vârsta de 50 ani și trebuie continuat până la 70-80 ani: colonoscopie, la fiecare 10 ani, colonoscopia virtuală, la fiecare 5 ani, determinarea sângerărilor oculte din materii fecale în fiecare an, determinarea sângerărilor oculte din materii fecale prin metoda imunologică în fiecare an, test ADN din materiile fecale, la fiecare 3 ani.

Dr. Mihaela Buna Arvinte, medic specialist Chirurgie generală, Arcadia 

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.