anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Cancerul este a doua cauză de deces în România după bolile cardiovasculare

GALERIE
cancer
 • cancer
- +

În România, mortalitatea cauzată de cancer este peste media Uniunii Europene şi a crescut pentru şase tipuri de cancer din anul 2000, relevă un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Comisia Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au prezentat, în perspectiva Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, 4 februarie, primele profiluri de ţară în materie de cancer din Registrul european privind inegalităţile în domeniul cancerului pentru toate statele membre ale UE, Norvegia şi Islanda.

Potrivit raportului, aceasta poate reflecta performanţe suboptime în screening şi depistarea precoce. Strategia Naţională de Sănătate 2022-2030 şi Planul Naţional de Cancer 2022-2027, ambele aflate în consultare publică, se bazează pe Planul european de combatere a cancerului şi abordarea cancerului control într-un mod structurat.

Cancer în România

Potrivit European Cancer Information System (ECIS) of the Joint Research Centre care se bazează pe tendinţele de incidenţă din anii pre-pandemiei, în jur de 95.000 de cazuri de cancer erau estimate în România în 2020. Incidenţa standardizată în funcţie de vârstă pentru toate tipurile de cancer era cu 10% mai mică pentru bărbaţi şi 16 % mai mică pentru femei faţă de mediile din UE.

La femei, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer, după cel la sân şi cel colorectal care diferă de ceea ce se întâmplă în întreaga UE. 

În 2020, cancerul gastric (de stomac) constituia 5% din cazurile noi de cancer la bărbaţi şi 3% la femei (mai mare decât media UE), iar melanomul constituia 2% din cazurile noi de cancer atât la bărbaţi, cât şi la femei (mai scăzute decât media UE). Pentru cancerul pediatric, rata de incidenţă standardizată în funcţie de vârstă estimată la copiii sub 15 ani în 2020 a fost de 8 la 100.000 de locuitori, care este mai mică decât media UE (15 la 100.000 de persoane).

România nu are un registru naţional al cancerului, şi raportarea incidenţei cancerului este fragmentată.  Prevalenţa estimată a cancerului în România este sub media UE

IARC estimează 260.884 prevalenţă (cinci ani) cazuri de cancer în România în 2020 (50,2% la bărbaţi şi 49,8% la femei). Rate de prevalenţă pe cinci ani a ajuns la 1.400 la 100.000 de locuitori în rândul bărbaţilor şi 1.315 la 100.000 în rândul femeilor în 2020, care sunt cu 31% şi 28% mai mici comparativ cu mediile UE. Programul Naţional de Oncologie a raportat 122.076 de cazuri de pacienţi care sunt sub tratament (cazuri care au fost diagnosticate şi au fost eligibili pentru tratamentul specific acoperit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate) în 2020 şi 143.661 în 2021.

Mortalitatea prin cancer în România este mai mare decât media UE şi a crescut în ultimul deceniu Cancerul este a doua cauză de deces în România după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În 2019, 50.324 de persoane au murit de cancer în România. Rata mortalităţii prin cancer standardizată în funcţie de vârstă a fost de 7% mai mare decât media UE în 2019 şi a demonstrat progres foarte modest din 2011 în comparaţie cu media Uniunii Europene. 

În timp ce mortalitatea prin cancer a scăzut cu 1% printre bărbaţi şi a crescut cu 1% în rândul femeilor în România în 2011-2019, în UE a scăzut cu 10% în rândul bărbaţilor şi cu 5% în rândul femeilor.

Diferenţa de mortalitate generală prin cancer între media României şi cea a UE a crescut de la -1% la 7% pe parcursul deceniului din cauza modestelor progrese înregistrat în România. Aceasta se referă în special la ratele mai mari ale mortalităţii în rândul populaţiei cu vârste de 15-64 ani. În 2019, rata mortalităţii în rândul bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 15-64 de ani a fost cu 64 % mai mare decât media UE.

Cancerele pulmonare şi colorectale sunt cele două principale cauze de mortalitate prin cancer Principalele cauze de deces prin cancer în România sunt cancerul pulmonar, colorectal şi de prostată la bărbaţi şi sân, plămân, colorectal şi col uterin la femei. România a experimentat o uşoară creştere a mortalităţii în şase dintre primele zece cauze de deces prin cancer în ultimul deceniu.

Factori de risc şi politici de prevenire

România este în urma celor mai multe ţări din UE factori de risc de cancer, subliniind nevoia de mai mult eforturile de prevenire.

Numărul de fumători a scăzut aproape de media UE, dar inegalităţile sunt marcate de gen şi statut social. Interzicerea fumatului în interior şi în ceea ce priveşte vânzarea de alcool persoanelor cu vârsta sub 18 ani, iar restricţiile privind publicitatea sunt reglementate prin lege, se arată în raport. 

Rata fumatului în rândul adulţilor din România a scăzut uşor din 2008, ajungând la 18,7% în 2019, care este aproape de media UE (18,4%).
Rata fumatului în rândul bărbaţilor (30,6%) este de patru ori mai mare decât cea în rândul femeilor (7,7 %).

Conform raportului, consumul de alcool rămâne ridicat şi este a preocupare majoră de sănătate publică în România În 2020, românii au băut în medie 11 litri alcool pur pe persoană în vârstă de 15 ani şi peste an (18,6 litri la bărbaţi şi 5,5 litri la femei), care este uşor peste media UE de 9,8 litri pe cap de locuitor.

În ultimii cinci ani, România a depus eforturi şi resurse în dezvoltarea bazată pe programe de screening pentru populaţie (screening oferite unei populaţii-ţintă specifice expuse riscului) pentru colul uterin, cancerele de sân şi colorectal, pregătirea şi implementarea de programe pilot finanţate cu fonduri UE.

Depistarea timpurie

Programele pilot pentru screeningul cancerului colorectal, de sân şi de col uterin sunt în curs de dezvoltare pentru a da rezultate care să arate fezabilitatea regională şi naţională după 2023. Provocări cheie includ asigurarea de personal adecvat, conformitatea cu standarde de calitate de screening şi asigurarea continuităţii serviciilor.

Profilurile prezentate de Comisie arată că ţările UE au cheltuit o sumă considerabilă, aproape 170 de miliarde de euro, pentru îngrijiri oncologice (în 2018). O altă constatare importantă este că cea mai frecventă cauză a deceselor cauzate de cancer rămâne, de departe, cancerul pulmonar.

Planul european de combatere a cancerului este un pilon esenţial al Uniunii Europene a sănătăţii, anunţată de preşedinta von der Leyen în 2020. Lansat în 2021, Planul de combatere a cancerului stabileşte o abordare nouă a UE în ceea ce priveşte prevenirea cancerului şi tratamentele şi îngrijirile oncologice, prin integrarea aspectelor de sănătate în toate politicile şi prin asocierea cu părţi interesate din diverse sectoare. Planul propune 10 iniţiative emblematice şi numeroase acţiuni pentru a aborda întregul parcurs al bolii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.