
Medicamente ce ajung la mii de euro nu sunt compensate. Cine răspunde pentru pacienții abandonați de sistem?
Cancerul sau sistemul inuman: cine a ucis-o pe profesoara Mincior de la Colegiul „IC Ștefănescu”? Drama cumplită a celor cu boli rare

Pacienții diagnosticați cu boli rare sunt adesea lăsați fără speranță. Asta pentru că medicamente care le-ar putea salva viața nu sunt incluse în lista tratamentelor compensate. Mulți bolnavi suportă costuri uriașe, într-o cursă contra cronometru pe care, de cele mai multe ori, o pierd. Acesta a fost și cazul Elisabetei Mincior, profesoară la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” din Iași, care nu a pierdut doar lupta cu cancerul, ci și cu un sistem care a refuzat să îi recunoască boala. Cine își asumă responsabilitatea pentru pacienții care nu primesc tratamentul necesar?
Profesoara Elisabeta Mincior a fost diagnosticată cu mezoteliom peritoneal malign, o formă rară și agresivă de cancer. După peste 33 de ani dedicați educației, sistemul de stat, pe care l-a servit o viață, a întors spatele suferinței sale. Medicamentul care i-a fost prescris, Alimta 500mg (Pemetrexedum), nu este inclus în regimul de compensare pentru această afecțiune. Astfel, a fost nevoită să își plătească singură tratamentul, cheltuind peste 10.000 de euro în doi ani, bani obținuți din economii, din sprijinul familiei și prietenilor și din meditațiile pe care le oferea elevilor.
O bătălie juridică pierdută
În încercarea de a obține dreptul la tratament compensat, Elisabeta Mincior a dat în judecată Guvernul României, Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Avocata sa, Renata Dumitraș, de la Baroul Iași, care acum colaborează cu Casa de avocatură Săvescu & Asociații, îi era prietenă veche, și a fost alături de ea în acest demers. Procesul a fost respins în primă instanță de către Curtea de Apel Iași, care a decis că instanța nu poate obliga autoritățile să modifice lista medicamentelor compensate.
„Magistrații au respins cererea pacientei, apreciind că instanța nu poate impune modificarea listei de medicamente compensate, decizia de includere a unui medicament în lista celor compensate fiind de competența exclusivă a autorităților administrative. De asemenea, Curtea de Apel Iași a constatat că afecțiunea de care suferea aceasta nu este inclusă în indicațiile terapeutice aprobate, iar statul nu este obligat să compenseze tratamentul pentru o utilizare neautorizată. Practic, au trimis-o la plimbare, pentru că boala ei nu există pentru stat”, a explicat avocatul Renata Dumitraș.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Medicamentul Alimta este compensat pentru alte forme de cancer, dar nu și pentru mezoteliomul peritoneal malign. Iar viața Elisabetei Mincior depindea de acest tratament. Procesul a continuat în recurs, primul termen stabilit de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru judecarea acestei căi de atac fiind stability pentru data de 20 februarie 2025 însă profesoara a încetat din viață înainte de soluționarea definitivă a cauzei.
Lupta de opt ani cu acest cancer care a răpus-o în final
Profesoara de chimie s-a luptat timp de opt ani cu această formă de cancer, fiind nevoită să își procure singură medicamentele necesare pentru tratament. Potrivit avocatei, costurile pentru doi ani de administrare a medicamentului Alimta treceau de 10.000 de euro, iar pe lună ajungeau la peste o 1.000 de euro, cu tot cu drumul până la Cluj și alte implicații ale tratamentului. Pentru a-și permite tratamentul, Elisabeta Mincior făcea pregătiri la Chimie și Fizică cu elevii care voiau să dea la Medicină, fiind ajutată și de familie și prieteni.
„A făcut cure de chimioterapie și se pare că exact acest medicament a făcut ca celulele canceroase să dispară, iar după aceea i s-a administrat un alt medicament. La ultimul rezultat de la tomografia computerizată (CT), din câte știu de la familie, se pare că celulele canceroase dispăruseră, iar decesul ei s-a produs pe fondul unor alte probleme, pentru că avea imunitatea scăzută”, a precizat avocata.
În plus, Renata Dumitraș a explicat pentru „Ziarul de Iași” că a descoperit că „se regăsesc în situația în care trebuie să-și asigure singure plata medicamentelor tocmai persoanele care se află în situații extrem de grave, care au boli despre care nu s-au făcut cercetările necesare în așa fel încât distribuitorul de medicamente să se implice”.
Mezoteliomul peritoneal malign, o boală ignorată de sistem
La nivelul anului 2024, în evidenta Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași erau înregistrați doi pacienți diagnosticați cu mezoteliom peritoneal malign.
Mezoteliomul malign peritoneal este un tip rar de cancer care apare în peritoneu, membrana subțire ce acoperă organele din abdomen. De cele mai multe ori, această boală este cauzată de expunerea la azbest, o substanță folosită în trecut în construcții și industrie. Problema este că simptomele pot apărea la zeci de ani după ce o persoană a fost expusă la azbest, ceea ce face ca diagnosticarea să fie dificilă.
Printre cele mai frecvente simptome se numără durerile abdominale, balonarea, acumularea de lichid în burtă (ascita) și pierderea inexplicabilă în greutate. Aceste simptome pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni digestive, motiv pentru care multe cazuri sunt descoperite târziu. Pentru a diagnostica boala, medicii folosesc teste imagistice precum CT și analize ale lichidului acumulat în abdomen. Totuși, cea mai sigură metodă de confirmare este biopsia, o procedură prin care se prelevează o mică mostră de țesut pentru a fi analizată.
Tratamentul depinde de cât de avansată este boala. În unele cazuri, se poate face o operație pentru îndepărtarea tumorii, urmată de chimioterapie. O metodă modernă, numită HIPEC, presupune aplicarea chimioterapiei direct în abdomen, imediat după operație, pentru a distruge celulele canceroase rămase. Dacă boala este într-un stadiu avansat, tratamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.
„Mezoteliomul malign peritoneal este o forma rară și agresivă de cancer. Tratamentul de elecție este intervenția chirurgicală radicală combinată cu administrarea intraperitoneală de chimioterapie. În cazurile care nu pot beneficia de intervenție chirurgicală, se optează pentru tratament sistemic, care poate fi de tip chimioterapie sau imunoterapie. În prezent, pemetrexed (Alimta) este rambursat la nivel european pentru pacienții cu adenocarcinom bronho-pulmonar și mezoteliom malign pleural, nefiind rambursat pentru mezoteliomul peritoneal”, a declarat dr. Teodora Alexa Stratulat, șefa Secției de Oncologie Medicala din cadrul IRO Iași.
Publicitate și alte recomandări video