Când ar putea începe testarea COVID în farmaciile din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Când ar putea începe testarea COVID în farmaciile din România

GALERIE
testare covid
  • testare covid
- +

Testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea să înceapă într-o săptămână, în paralel cu dezbaterea ordinului de ministru fiind făcut şi instructajul farmaciştilor, a precizat, la Digi24, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În condiţiile în care Londra a anunţat că englezii vor avea la dispoziţie, gratuit, două teste Covid pe săptămână, Moldovan a spus că acest lucru nu este ”deloc imposibil” nici în România. ”Nu este deloc imposibil, este ceea ce ne dorim şi noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important ca acest test să fie recoltat corect”, a spus dr. Moldovan.

Însă, potrivit ordinului MS, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile îşi vor putea fixa un cost de testare, despre care ministrul crede că „va fi competitiv şi rezonabil”. Ea a precizat că testarea rapidă în farmacii va fi făcută în România „cât de curând”. „Probabil”, a răspuns ea, întrebată dacă ar putea fi vorba de un termen de o săptămână.

”Ordinul este deja în transparenţă decizională pe site-ul ministerului. Se doreşte ca testele să fie accesibile astfel încât persoanele care au cea mai mică suspiciune de infecţie COVID, au minime simptome, să poată să-şi facă acest test într-un mod simplu, la îndemână, fără să aştepte foarte mult. Tot acest proiect a pornit din colaborarea cu Colegiul Farmaciştilor şi cu mai multe asociaţii de farmacii din ţară, în colaborare cu Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi Ministerul Sănătăţii”, a completat ea.

Cititi si: Ieşenii vor putea să se testeze de COVID-19 în unele farmacii

”De la început au fost mulţi farmacişti care şi-au exprimat dorinţa să testeze. Va fi un ajutor mare şi deja suntem întrebaţi când va începe trainingul pentru farmacişti, cum se va desfăşura tot acest proces. Trainingul merge în paralel (cu dezbaterea publică a ordinului, n.red.), materialele informative sunt în curs de finalizare, avem de la testarea în şcoli un număr mare de informaţii disponibile, pe care le utilizăm şi pentru farmacii, inclusiv clipuri cu modalitatea de testare şi se va face un instructaj online care să vină cu răspunsurile care pot să apară din partea farmaciştilor”, a mai spus secretarul de stat.

Secretarul de stat a insistat că este important ca testarea să fie făcută corect pentru a nu afecta rezultatele. „A fost o situaţie care mi s-a părut sugestivă, un mic focar de infecţie pentru care s-a recoltat acest test antigen rapid. Am fost eu echipată cea care a recoltat aceste teste. Mi s-a spus că cei în cauză cu siguranţă nu şi-ar fi recoltat testul atât de corect cum am făcut-o eu, pentru că l-am colectat corect, ceea ce n-a fost cel mai plăcut lucru. Nu neapărat până la lacrimi, dar respectând toate indicaţiile şi având tehnica deja dobândită, pentru că am făcut de multe ori acest lucru. Este foarte important ca cei care recoltează aceste teste să o ştie face şi să facă aşa cum trebuie”, a mai spus secretarul de stat.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.