anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Când au fost făcute primele observații meteorologice la Iași. Cronologie

GALERIE
observatii meteo
  • observatii meteo
- +

Primele observații de specialitate pe teritoriul municipiului Iași au fost realizate de medicul militar rus Lerch în luna august a anului 1770. Acesta a efectuat măsurători asupra temperaturii aerului.

În ziarele „Icoana Lumii” şi „Albina Românească” din anul 1829 apar publicate observaţii și măsurători asupra temperaturii aerului şi presiunii atmosferice. Se presupune că aceste observaţii au fost realizate de cărturarul Gheorghe Asachi.

Între anii 1839-1840 profesorii universitari Ion Pangrati şi Teodor Stamati au efectuat observații și măsurători asupra presiunii atmosferice, vântului şi starea cerului. De remarcat este faptul că, în anul 1840, la Academia Mihăileană s-a predat meteorologia ca ştiinţă, folosindu-se un manuscris în limba greacă aflat la Biblioteca Mitropoliei Moldovei.

Între anii 1855-1888 omul de ştiinţă Th.Stenner, farmacist chimist la Spitalul Sf. Spiridon, realizează observații meteorologice complexe care au fost apoi publicate în buletinul Societăţii de Medici şi Naturaliști.

Între anii 1877-1882 profesorul Petru Poni a făcut observaţii meteorologice la locuința sa din str. Buna Vestire, iar apoi în str. Sărărie, rezultatele acestor observații fiind ulterior publicate în Analele Academiei Române. Aceste observații meteorologice sunt considerate ca fiind cele mai complete şi mai corecte observații efectuate până la acea dată pe teritoriul municipiului Iași.

Primele observații și măsurători meteorologice realizate în mod organizat și recunoscute oficial au fost efectuate în curtea Școlii Fiilor de Militari din Iași începând cu anul 1886 până în anul 1914 de către elevii acestui liceu. Astăzi în această locație este Spitalul Clinic de Urgență Militar "Dr. Iacob Czihac".

Cronologia locațiilor în care s-au realizat observații și măsurători meteorologice în mod organizat la Iași în perioada 1914 - 1944: ferma Ezăreni (1914-1915), Liceului Internat Costache Negruzzi (1915 - 1916) și (1919 - 1944), Observatorului Astronomic Iași - lângă Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" (1917-1918).

Desfășurarea activității de aviaţie la Iași a impus, începând cu anul 1938, înființarea unei staţii meteorologice cu program sinoptic de observații și măsurători la Aerogara din Iași, activitatea de meteorologie fiind efectuată de către flotila de aviație.

La data de 15 iulie 1951, staţia meteorologică se mută în str. Aeroportului, nr. 1, la Aerogara Iași, unificându-se cu staţia sinoptică, devenind o stație meteorologică aparținând Institutului Meteorologic Central și având program complex de observații și măsurători, respectiv: climatologice, sinoptice și de aeronautică aerologică.

Urmare modernizării pistei Aeroportului Internaţional Iași, începând cu data de 22 iunie 2011, stația meteorologică Iași funcționează pe un nou amplasament aflat în strada Marginei, nr. 30, în apropierea amplasamentului din str. Aeroportului.

Sursa: Centrul Meteorologic Regional Moldova

Facebook (Administrația Națională de Meteorologie RA)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O epavă la primărie

Cătălin ONOFREI

O epavă la primărie

Cum vrea Băsescu să iasă din politica naţională.

Filmuletul zilei

opinii

Un lider, un afacerist, un oportunist

Briscan ZARA

Un lider, un afacerist, un oportunist

Aceasta este mai degrabă o parabolă, dar cu întâmplări şi personaje rupte din realitatea prin care am trecut eu în această vară.

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Ciprian IFTIMOAEI

Cum (nu) se consolidează o democraţie

Democraţia se află într-un regres din ce în ce mai pronunţat în multe ţări ale lumii, chiar şi în cele considerate odinioară democraţii avansate: SUA, Marea Britanie, unele ţări membre UE. Doar 5,7% din populaţia lumii trăieşte astăzi în ţări cu democraţii consolidate. 

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Mihai DORIN

A doua pângărire a Hagiei Sophia (Sfânta Înţelepciune) (I)

Sau cum Turcia sfidează lumea creştină!

pulspulspuls

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Bombiţa bombiţelor: iaca pe unde au intrat cu forţa în casa de miliardar cagulaţii de la Iaşi!

Ia-auzi una tare pe azi, stimabile cetitoriu, onorat auditoriu sau preţuit telespectatoriu, una venită aseară cu ultimul tramvai la redacţie! 

Caricatura zilei

Magie

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.