Simulare MApN: Rusia ar putea ocupa Iaşul şi Moldova în numai 24 de ore. Analiză ZdI despre "Poarta Focşanilor"
Concluzia? O înfrângere categorica în numai 24 de ore. Fortele terestre si cele ae (...)
citeste totduminica, 02.04.2023
Unii primari de comune s-au plâns că șantierele ApaVital se prelungesc și blochează proiecte locale. Conducerea societății de apă s-a arătat deschisă la discuții care să evite orice încurcătură care ar duce la pierderea finanțărilor. Toate părțile s-au împăcat în fața șefului CJ.
Nici bine n-am intrat în anul preelectoral 2023 și au început pregătirile pentru număratul bobocilor dinaintea alegerilor din 2024. Până la localele de anul viitor mai e un an și jumătate și sunt puține panglici de tăiat până atunci în comune. Asta par să sugereze unii primari care cer grăbirea calendarului.
Ciortești și Dobrovăț, împreună cu Cozmești, Costuleni și Schitu Duca, urmează să fie legate la aceeași magistrală de aducțiune a apei. Dar împărțirea lucrărilor într-un lot mic doar pentru Cozmești, pe care s-au înscris trei ofertanți, și un lot mare pentru toate celelalte comune, pe care nu a licitat nimeni, i-a contrariat pe primarii Alina Apostol și Cătălin Martinuș.
„Am obosit de 6 ani să aștept competență de la oameni incompetenți! În toamnă, ApaVital a scos la licitație, cu o perioadă extrem de mare de depunere a ofertelor (3 luni și nu 15 zile, cât permite legea) și cu o valoare subevaluată lucrarea de apă și canalizare care traversează 5 comune și racordează Coropceni la civilizație! Am așteptat 20 decembrie să pot să vă dau vestea că avem constructor și că în sfârșit ApaVital își face treaba. Nu s-a întâmplat! Nu s-a înscris nimeni! Acum au reluat procedura, încă 3 luni în loc de 15 zile perioadă de depunere a ofertelor!”, și-a vărsat oful pe Facebook primărița din Ciortești.
Deși în Legea achizițiilor publice nu există o asemenea limită de 15 zile, ea s-a arătat necruțătoare și l-a întrebat pe directorul general al societății de apă „De ce ne luați de proști? De ce în mod intenționat tergiversați unul din cele mai mari contracte?”.
De fapt, supărarea Alinei Apostol e legată nu atât de faptul că „ați blocat 1108 oameni”, cât de blocarea unei finanțări pentru asfaltarea drumului principal din satul Coropceni, care, susține ea, nu se poate face decât după finalizarea lucrărilor de înființare a rețelei de apă și a celei de canalizare până în localitatea respectivă.
Același motiv de supărare ni l-a comunicat și primarul din Dobrovăț. În satul reședință al comunei, lucrările prevăzute de lotul relansat în licitație presupun înființarea rețelei de alimentare cu apă (9,8 km) și a celei de canalizare (8,9 km), cu 4 stații de pompare a apei uzate.
Or, speranțele de prindere a banilor din PNRR pentru modernizarea drumurilor de interes local – obținuți de altfel de mai multe comune ieșene care caută deja constructori – scad pe zi ce trece, ne-a spus Cătălin Martinuș. Trebuie spus că și această cursă după asfaltarea drumurilor comunale și sătești a început să „obosească”, unele licitații fiind anulate la fel ca procedura ApaVital pentru Dobrovăț, Schitu Duca și Ciortești: din lipsă de oferte.
L-am întrebat pe directorul general al societății de apă, Mihail Doruș, dacă există soluții alternative pentru ieșirea din impasul reproșat de cei doi primari.
„Proiectul nu a fost și nu este în vreun pericol de a nu fi realizat”, ne-a spus el, arătând că modul de gestionare este identic cu cel al proiectelor anterioare derulate de ApaVital cu fonduri UE. Mihail Doruș a subliniat că „nu există probleme de evaluare, bugetul de lucrări reflectând exact prețurile existente în piață”.
„Faptul că firmele constructoare se concentrează mai mult sau mai puțin pe unele contracte este cauzat atât de disponibilitatea acestora, în primul rând pentru contracte mai puțin complexe, cât și de faptul că în prezent există o inflație de fonduri iar firmele constructoare se confruntă cu mari probleme generate de lipsa forței de muncă”, ne-a explicat directorul ApaVital.
Pe de altă parte, Mihail Doruș a arătat că nu are cunostință de existența unor proiecte locale, „dar, dacă acestea există, nu vor fi afectate de lucrările pentru sistemele de apă sau canalizare, ApaVital, ca și în alte localități în care a implementat proiecte, având disponibilitate totală de a conlucra cu administrațiile locale pentru ca orice tip de investiții să poată fi finalizate fără ca societatea de apă să reprezinte un obstacol”, ne-a asigurat directorul general.
Protestele celor doi primari au ajuns până la președintele CJ, Costel Alexe, care a organizat o întâlnire cu șefii ApaVital pentru găsirea unor soluții. Faptul că s-a ajuns la o înțelegere a fost anunțat de primarul din Dobrovăț: „Am dovedit cu toții că avem cumpătarea necesară pentru a trece peste divergențe atunci când obiectivul este comun. Am convenit cu toții asupra priorității acestui proiect”, a precizat Cătălin Martinuș pe pagina sa de Facebook.
La rândul lui, Mihail Doruș a explicat și de ce este atât de mare perioada de ofertare, aproape trei luni: „Durata de depunere a ofertelor de achiziție se stabilește în concordanță cu valoarea și complexitatea contractului de lucrări; cu cât aceasta este mai lungă, cu atât asigură mai multe șanse de înscriere a ofertanților din piața de profil”.
El a dat exemplul unui contract similar ca mărime, „Extinderea sistemului de apă și canalizare în județul Iași - axa 11 - Oțeleni - Conducta Timișești”, lansat în septembrie de la o valoare estimată de 180 de milioane de lei și pentru care perioada de depunere a ofertelor a fost prelungită până în februarie.
Cât privește posibilitatea împărțirii în loturi mai mici, așa cum a cerut primărița din Ciortești, „nu este fezabilă deoarece primul efect ar fi chiar o întârziere și mai mare a procedurii de achiziție, procesul instituțional fiind extrem de complicat cu timpi care nu pot fi estimați, iar faptul că în loc de un constructor am avea patru constructori ar genera noi complicații în ce privește armonizarea lucrărilor între aceștia, crescând riscul de eșec al întregului POIM”, a explicat directorul Doruș.
Într-una din cele mai recente proceduri, extinderea sistemului de apă și canalizare în Zona Metropolitană a municipiului Iași – zona Nord, e o situație similară. Numai unul dintre cele două loturi, cel mai mic din contractul cu valoare estimată de 104 milioane de lei, este disputat de doi ofertanți.
Două asocieri de firme vizează pachetul de lucrări care prevede reabilitarea rețelei de canalizare menajeră prin cămășuire pe o lungime de 1942 ml, respectiv prin foraj orizontal pe o lungime de 340 ml și extinderea acestei rețele în Valea Lupului (3250 m). Licitația pentru acest contract începe de la 16,23 milioane de lei.
Pentru primul lot, care cuprinde lucrări în localitățile Holboca, Dancu, Rediu și Breazu, licitația începea de la 87,86 milioane de lei. În lipsa ofertelor, procedura urmează să fie reluată pentru acest pachet de lucrări. În ce privește lotul 2, odată atribuit contractul, câștigătorul va avea la dispoziție 20 de luni ca să încheie lucrările.
Așa cum am relatat, un bilanț de moment pe care ApaVital l-a prezentat la solicitarea Ziarului de Iași arată că, din întreg proiectul de investiții în valoare de 508 milioane de euro, au fost atribuite toate cele patru contracte de furnizare de echipamente și 10 din cele 25 de loturi în care au fost împărțite contractele de lucrări. Firma Daroconstruct SRL a prins 5 din cele 10 contracte – patru, în asociere cu alte firme, iar unul, concurând singură. Casrep SRL și-a adjudecat trei contracte, iar Conest și asocierea condusă de Teoval & Co au obținut câte un contract.
Celelalte 15 loturi sunt în curs de atribuire – fie deja în evaluarea ofertelor, fie (re)lansate în prima fază a licitațiilor, cea a înscrierii intențiilor de participare.
Primul contract a fost semnat pe 22 decembrie 2021, pentru extinderea sistemului de apă și canalizare pe axa Voinești-Gârbești, și ar urma să fie și primul finalizat, cu termen 18 septembrie 2023. Tot în cursul acestui an ar trebui să se încheie lucrările pe alte două loturi (în zona Podu Iloaiei-Tg. Frumos, respectiv în zona Miroslavei).
Potrivit răspunsului primit de la ApaVital, contractele de lucrări care vor depăși sfârșitul anului – care reprezintă și încheierea exercițiului financiar european 2014-2020, cu tot cei trei ani de grație – vor fi fazate pe următorul exercițiu, pe Programul Operațional Dezvoltare Durabilă.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
(VIDEO) Imagini spectaculoase cu podul de la Brăila după lucrări de asfaltare
O supraabundenţă de cereale afectează bunăvoinţa de care Ucraina are mare nevoie
Wizz Air pariază şi mai mult pe Iaşi. Un al cincilea avion va ajunge la toamnă la aeroport
Anunţ de ultimă oră al primarului din Rediu: Traseul A8 prin comună, bătut în cuie
Kiev: 262 de sportivi ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia
Doisprezece zimbri aduşi din Suedia, Germania şi Slovacia, eliberaţi în Munţii Făgăraş – FOTO
Iaşi: A murit băiatul de 16 ani care s-a electrocutat pe liniile de cale ferată pe 10 februarie
Ucraina: Vitalii Merinov, cvadruplu campion mondial de kickboxing, a murit pe câmpul de luptă
(VIDEO) Momentul în care Dan Barna este lovit de o maşină pe trecerea de pietoni
Crezi că meriţi pensia specială? Şapte motive pentru care eşti toxic pentru societate
Incendiu la o casă din Câmpulung Moldovenesc: Pompierii au găsit trupul neînsufleţit al unui bărbat
În Rusia începe campania de recrutare de primăvară, în care sunt chemaţi sub arme 147.000 de tineri
Oradea va avea un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri, o premieră în România
Procesul lui Gwyneth Paltrow, urmărit de 30 de milioane de persoane
Premier League: Manchester City a învins pe FC Liverpool cu 4-1, revenind de la 0-1
O ieşeancă, aleasă pe una dintre poziţiile de vicepreşedinte la Organizaţia Femeilor Liberale
El este motociclistul care se află în comă după accidentul din Agronomie - FOTO
2 Aprilie, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului - Iașul albastru
CALCULE - S-a scumpit curentul: mai rentează maşina electrică? Iată ce spun ieşenii proprietari!
O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?
Şofer băut, trimis la puşcărie după ce judecătorul l-a sunat iar el a închis. „Sfidarea Curţii”
Fotbalul nu te iartă când îl pui pe planul doi! Urcăm pe primul loc cu regrete mari
Andreea Mitu, învinsă la simplu, dar finalistă la dublu la Murska Sobota
Fraţii Tate, eliberaţi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu
Şoferul unui autobuz cu pasageri, depistat la volan cu 1,44 mg/l alcool pur în aerul expirat
Nouă persoane, implicate într-un accident rutier produs pe DN 3
Rafila: Consumăm de trei ori mai multe antibiotice decât consumă Olanda sau Austria
Nicolae GRECUGreierii din capul „furnicuţei” |
Eugen MUNTEANUEufemismele (V) |
Dorin DOBRINCUUnionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei |
Ioan STANOMIRConstituţia de la 1923 şi posteritatea ei |
PULSO fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.