anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Când delirul nu are limite

GALERIE
Alexandru-Calinescu
 • Alexandru-Calinescu
- +

Avem a face, în schimb, cu o nouă religie, fenomen ce aminteşte de momente importante din istoria protestantismului în Statele Unite. E o religie universitară, cu riturile şi dogmele ei imuabile, care nu acceptă pluralitatea opiniilor: nu poţi face studii de gen decât dacă accepţi că genul e o alegere, nici studii despre rasă dacă nu crezi că rasismul e „sistemic”, nici studii despre graşi (fat studies) dacă nu ai convingerea că obezitatea este un mod de viaţă printre altele, pe care îl alegi în mod voluntar etc.

În confruntarea cu nefastele derive ideologice care se manifestă tot mai agresiv, cartea lui Jean-François Braunstein Religia woke (editura Grasset, 2022) este una dintre apariţiile cele mai importante. Filosof, profesor emerit la Sorbona, Braunstein face o analiză riguroasă şi necruţătoare a delirului woke, a cărui proliferare i se pare în cel mai înalt grad periculoasă. Ştie prea bine - exemplele sunt la îndemână - că nu se poate dialoga cu fanaticii woke, care în loc de argumente îţi lipesc etichete de genul „rasist”, „homofob”, „transfob” etc., etichete care pot duce la ostracizarea socială. Noua ideologie (woke = o ideologie a „trezirii”, a „deşteptării”) s-a născut în universităţile americane, unde a devenit predominantă, şi a trecut apoi în Europa. Contrar unei opinii larg acceptate, Braunstein nu crede că la originea noii ideologii ar fi aşa numita French Theory, adică gânditorii francezi Foucault, Derrida, Lyotard etc. care au fost foarte în vogă în America; prea puţine din ideile acestora s-ar regăsi în „studiile de gen” sau în noul „antirasism”. Avem a face, în schimb, cu o nouă religie, fenomen ce aminteşte de momente importante din istoria protestantismului în Statele Unite. E o religie universitară, cu riturile şi dogmele ei imuabile, care nu acceptă pluralitatea opiniilor: nu poţi face studii de gen decât dacă accepţi că genul e o alegere, nici studii despre rasă dacă nu crezi că rasismul e „sistemic”, nici studii despre graşi (fat studies) dacă nu ai convingerea că obezitatea este un mod de viaţă printre altele, pe care îl alegi în mod voluntar etc. După cum se observă, teoreticienii woke se remarcă şi prin absenţa totală a simţului umorului, fapt pentru care gândul că ar fi ridicoli nu le trece prin minte.

În centrul religiei woke se află, susţine Braunstein, teoria genului. Obiectivul ei e limpede: ştergerea diferenţei dintre sexe şi, la limită, însăşi negarea existenţei sexelor. În consecinţă, a devenit posibilă o utopie ce părea absurdă: să poţi să-ţi schimbi sexul şi genul după bunul plac. Negarea realităţii biologice are consecinţe dezastruoase: copiilor li se spune, de la vârste foarte fragede, că au posibilitatea să-şi aleagă identitatea sexuală. În documentele oficiale se precizează acum: „sexul ATRIBUIT la naştere”, lăsând astfel cale liberă pentru schimbarea identităţii sexuale. Şi în Statele Unite şi în Marea Britanie s-au introdus tot felul de reglementări în ce priveşte folosirea pronumelor, pentru a nu traumatiza persoanele trans. În 2007, o teoreticiană a genului, Julia Sorano, a definit astfel femeia trans: „orice persoană căreia i s-a atribuit un sex masculin la naştere, dar care se identifică şi/ sau trăieşte ca o femeie”. Ea adaugă că e un demers sexist „să reduci o femeie (trans sau nu) pur şi simplu la o parte a corpului ei”. Alţi militanţi trans ne asigură că „în funcţie de identitatea proprietarului său, un penis poate fi un organ sexual feminin”. Facultatea de medicină de la Universitatea din Carolina de Nord cere ca profesorii să aibă în vedere faptul că anumite organe nu ţin de nişte genuri anume: penisul nu e un organ propriu sexului masculin. În California, un profesor de endocrinologie a fost obligat să se scuze fiindcă a vorbit despre „femei însărcinate”, ceea ce era discriminatoriu faţă de bărbaţii trans deveniţi femei. Asociaţia medicală britanică recomandă folosirea formulei „persoană însărcinată” în loc de „femeie însărcinată”. Se va vorbi de „părinte ce dă naştere” în loc de „mamă”, de „alăptare la torace” în loc de „alăptare la sân”, de „lapte parental” în loc de „lapte uman”. În bugetul pe 2022 al administraţiei Biden „mamele” sunt înlocuite cu „persoane care dau naştere”. S-a propus, de asemenea, drept înlocuitor pentru „femeie” formula „corp cu vagin”. Şi aşa mai departe, într-o escaladă a aberaţiilor şi a absurdităţilor.

Militanţii woke au iluzia, notează Braunstein, că vor nega realitatea prin limbaj. E un fenomen tipic gândirii magice, primitive. Demersul lor este profund anti-ştiinţific, amintind de aiurelile pe care le profesa un fals savant sovietic, Lîsenko, mult îndrăgit de Stalin. Se urmăreşte, obsedant, „devirilizarea” („demasculinizarea”) şi „decolonizarea” ştiinţelor, inclusiv a matematicilor (a căror învăţare ar ţine de „privilegiul alb”, fapt pentru care trebuie inventate „matematicile echitabile”). Se consideră că istoria occidentală a fost întotdeauna rasistă şi că societatea actuală suferă de „rasism sistemic”, albii fiind în mod structural rasişti, iar persoanele de culoare fiind în mod fatal oprimate. Aplicarea, în orice raţionament şi în orice analiză, a schemei intersecţionale (rasă, clasă, gen) e semnul unei pauperităţi jalnice a gândirii şi al unui dogmatism fioros. Oricât de pesimist ar fi, la capătul briliantelor sale consideraţii Jean-François Braunstein socoteşte că singura formă de rezistenţă este să spunem „nu” tuturor ideilor woke aberante şi abjecte. E şi unica şansă, oricât de mică, de a depăşi această gravă criză spirituală.

 

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.