anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 19.08.2022

Advertorial (P)

Când devin alunițele „periculoase”?

GALERIE
_D9A0114
 • _D9A0114
- +

În termeni medicali alunițele sunt denumite nevi melanocitari. Sunt formațiuni tumorale benigne datorate unei acumulări de melanocite la nivelul pielii și mucoaselor. Melanocitele sunt celulele care produc pigmentul ce dă culoare pielii, melanina.

Rareori nevii sunt congenitali, numărul lor crește o dată cu înaintarea în vârstă atingând un vârf în a treia decadă de viață, apoi tind să dispară la vârste înaintate. Există o perioadă de dezvoltare rapidă a nevilor la pubertate datorată, probabil, influențelor hormonale. Prevalența nevilor melanocitari este corelată cu vârsta, rasa și probabil, factori genetici și de mediu.

Tipuri de alunițe

Nevii melanocitari comuni sunt formațiuni rotunde sau ovalare bine delimitate, în general cu diametrul între 2 și 6 mm. Ei au un aspect general ordonat și simetric. Unii pot avea ușoare asimetrii, însă marginile sunt, de obicei, regulate și bine definite. Culoarea poate varia de la un maro deschis până la maro închis; unele alunițe pot fi de culoarea pielii sau albastre.

Nevi atipici (displazici) sunt formațiuni care au aspect histopatologice anormale sau un aspect clinic de atipie precum dimensiune mai mare de 5 mm, margini neregulate, variații de culoare.

Cum se pot deosebi alunițele periculoase?

Aspectele clinice observate cel mai frecvent la nevii atipici:

 • Asimetria: absența aspectului simetric ca în oglindă
 • Dimensiunea - nevii atipici pot avea orice mărime, în general între 3 și 15 mm; există o corelație mare între creșterea în dimensiuni a unui nev și posibilitatea de atipie
 • Marginile adesea sunt neregulate dar nu dințate sau crestate ca la melanom
 • Culoarea - nevii atipici au adesea multe culori; apar neuniform colorați având 2 sau 3 nuanțe de maro: cafeniu, maro și maro închis. Pot de asemenea, avea arii de culoarea pielii, rozii, gri sau maro-negru.

Un număr crescut de nevi este asociat cu un risc mai mare de melanom. Prezența lor poate fi considerată un marker fenotipic al “pielii cu risc”.

Expunerea la soare este considerată cel mai important factor de mediu implicat atât în apariția alunițelor cât și a melanomului, de aceea trebuie realizată responsabil. Aproximativ 50 - 80 % din radiațiile solare încasate de un individ au loc în primii 20 ani de viața. Este important să acordăm atenție evoluției acestor nevi.

Autoexaminarea constantă (regula ABCDE: asimetrie, margini, culoare, dimensiune, evoluție) trebuie să devină un obicei pentru persoanele ce prezintă alunițe.

O regulă de ajutor pentru pacienții cu mulți nevi atipici este aceea de a găsi alunița care în mod evident iese din tipar.

Rețeaua Medicală Arcadia dispune de o tehnologie avansată de prevenție și diagnostic a cancerului de piele. Examinarea cu FotoFinder îmbină scanarea totală a corpului (Total Body Mapping -TBM) cu dermatoscopia digitală Full HD, pentru a studia în detaliu fiecare modificare cutanată.

FotoFinder realizează o fotografiere de înaltă rezoluție a întregului corp în mai puțin de 10 minute. Echipamentul detectează alunițele noi și pe cele cu aspect modificat, calculează un scor de malignitate pentru fiecare leziune și permite o evaluare comparativă de la o consultație la alta. Examinarea cu FotoFinder este neinvazivă, nedureroasă, foarte precisă și se adaptează particularităților anatomice ale fiecărui pacient. Mai multe detalii despre pregătirea pentru o astfel de examinare le puteți afla la 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Adelina Hărăț Batog, Medic primar Dermatovenerologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Reformă? Ce fel de reformă?

Alexandru CĂLINESCU

Reformă? Ce fel de reformă?

În ce mă priveşte sunt sceptic, nu în ultimul rând din cauza persoanei care se află acum în fruntea ministerului. Sorin Cîmpeanu e o marionetă care se complace în insignifianţă. Fără coloană vertebrală, a servit drept unealtă obedientă mai multor partide. (...) Vorbeşte ca un robot, înşiră platitudini după platitudini. Este, cu siguranţă, omul cel mai puţin potrivit să reformeze învăţământul românesc.

opinii

Am fost la Gânju…

Nicolae TURTUREANU

Am fost la Gânju…

Un text „Sfâşietor - jurnalul unui artist care ştia că moare”, scris de Emilia Chiscop şi reluat de ZDI, după 20 de ani, mi l-a repanotat, pe simeza memoriei, pe redutabilul artist al penelului, Ioan Gânju. Mi-am amintit că şi eu „Am fost la Gânju”, dar cu încă vreo două decenii înainte, când „alte glasuri, alte încăperi” îşi etalau rezonanţele. Reiau, aici şi-acum, textul apărut la rubrica mea din ZDI, reprodus ulterior, sub genericul „Figuri. Legende”, în volumul „Cronice şi... anacronice” (Junimea, 2017).

Om câine

George PLEȘU

Om câine

Fără să ofer spoilere care să strice plăcerea celor care vor decide să-l vadă din 16 septembrie, când intră în cinematografe, spun doar că povestea creşte ca intensitate cu fiecare secvenţă până ajunge la paroxism, iar finalul deschis te face să pleci cu întrebări care revin şi-n zilele de după vizionare. Din ce-mi aduce la suprafaţă memoria afectivă, e probabil cel mai bun debut de la „Marfa şi banii” (2001) a lui Cristi Puiu.

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

pulspulspuls

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

O cotonogeală politică cu icnete şi gemete. Se vorbeşte de 40.000 de coco

Ehehei, dragii moşului, apăi să ştiţi voi aicea că cele mai interesante cotonogeli politice sunt, cum v-am mai spus noi şi cu alte ocazii, alea care au loc pe sub masă, când loviturile se aplică cu bombeul direct la ouşoarele sau fluierul piciorului adversarului, şi când icniturile şi gemetele sunt pe înfundatelea, ca să nu te dai de gol. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.