Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial (P)

Când devin alunițele „periculoase”?

GALERIE
_D9A0114
  • _D9A0114
- +

În termeni medicali alunițele sunt denumite nevi melanocitari. Sunt formațiuni tumorale benigne datorate unei acumulări de melanocite la nivelul pielii și mucoaselor. Melanocitele sunt celulele care produc pigmentul ce dă culoare pielii, melanina.

Rareori nevii sunt congenitali, numărul lor crește o dată cu înaintarea în vârstă atingând un vârf în a treia decadă de viață, apoi tind să dispară la vârste înaintate. Există o perioadă de dezvoltare rapidă a nevilor la pubertate datorată, probabil, influențelor hormonale. Prevalența nevilor melanocitari este corelată cu vârsta, rasa și probabil, factori genetici și de mediu.

Tipuri de alunițe

Nevii melanocitari comuni sunt formațiuni rotunde sau ovalare bine delimitate, în general cu diametrul între 2 și 6 mm. Ei au un aspect general ordonat și simetric. Unii pot avea ușoare asimetrii, însă marginile sunt, de obicei, regulate și bine definite. Culoarea poate varia de la un maro deschis până la maro închis; unele alunițe pot fi de culoarea pielii sau albastre.

Nevi atipici (displazici) sunt formațiuni care au aspect histopatologice anormale sau un aspect clinic de atipie precum dimensiune mai mare de 5 mm, margini neregulate, variații de culoare.

Cum se pot deosebi alunițele periculoase?

Aspectele clinice observate cel mai frecvent la nevii atipici:

  • Asimetria: absența aspectului simetric ca în oglindă
  • Dimensiunea - nevii atipici pot avea orice mărime, în general între 3 și 15 mm; există o corelație mare între creșterea în dimensiuni a unui nev și posibilitatea de atipie
  • Marginile adesea sunt neregulate dar nu dințate sau crestate ca la melanom
  • Culoarea - nevii atipici au adesea multe culori; apar neuniform colorați având 2 sau 3 nuanțe de maro: cafeniu, maro și maro închis. Pot de asemenea, avea arii de culoarea pielii, rozii, gri sau maro-negru.

Un număr crescut de nevi este asociat cu un risc mai mare de melanom. Prezența lor poate fi considerată un marker fenotipic al “pielii cu risc”.

Expunerea la soare este considerată cel mai important factor de mediu implicat atât în apariția alunițelor cât și a melanomului, de aceea trebuie realizată responsabil. Aproximativ 50 - 80 % din radiațiile solare încasate de un individ au loc în primii 20 ani de viața. Este important să acordăm atenție evoluției acestor nevi.

Autoexaminarea constantă (regula ABCDE: asimetrie, margini, culoare, dimensiune, evoluție) trebuie să devină un obicei pentru persoanele ce prezintă alunițe.

O regulă de ajutor pentru pacienții cu mulți nevi atipici este aceea de a găsi alunița care în mod evident iese din tipar.

Rețeaua Medicală Arcadia dispune de o tehnologie avansată de prevenție și diagnostic a cancerului de piele. Examinarea cu FotoFinder îmbină scanarea totală a corpului (Total Body Mapping -TBM) cu dermatoscopia digitală Full HD, pentru a studia în detaliu fiecare modificare cutanată.

FotoFinder realizează o fotografiere de înaltă rezoluție a întregului corp în mai puțin de 10 minute. Echipamentul detectează alunițele noi și pe cele cu aspect modificat, calculează un scor de malignitate pentru fiecare leziune și permite o evaluare comparativă de la o consultație la alta. Examinarea cu FotoFinder este neinvazivă, nedureroasă, foarte precisă și se adaptează particularităților anatomice ale fiecărui pacient. Mai multe detalii despre pregătirea pentru o astfel de examinare le puteți afla la 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Adelina Hărăț Batog, Medic primar Dermatovenerologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri