Când e legitimă apărare și când, atac? Dezbatere interesantă într-o speță de la Tribunalul Iași. Sentință surpriză
Atacat într-un bar de scandalagiul satului, un ieșean a contrat, tăind cu o lamă gâtul agresorului. Procurorii au reținut provocarea, ca circumstanță atenuantă, dar tot au cerut condamnarea lui pentru tentativă la omor. De cealaltă parte, apărarea a cerut achitarea. Da, fusese la un pas de a ucide, dar voise doar să scape dintr-o situație limită. Judecătorii au oscilat mult până să ia o decizie.
În seara zilei de 5 ianuarie 2019, Ionuț Nemțanu se afla în fața unui pahar la tejgheaua unui bar, împreună cu un consătean. La un moment dat, în bar a intrat Mihăiță Mazarache, însoțit de doi prieteni. I-a salutat pe cei prezenți și s-a îndreptat spre Nemțanu. I-a spus pe un ton autoritar să iasă cu el, ca să discute ceva în fața barului. A insistat de câteva ori, pentru că Nemțanu nu era dispus să iasă. În cele din urmă, acesta a acceptat. A văzut însă că în fața barului mai erau adunate câteva persoane. A presupus că acestea veniseră cu Mazarache. I s-a făcut frică și nu a mai ieșit din bar. Văzând aceasta, Mazarache s-a întors spre el, l-a lovit cu pumnii în zona capului și a apucat un scaun, pentru a lovi și cu acesta.
A continuat să lovească cu scaune deși avea gâtul tăiat de cutter
A urmat un schimb reciproc de pumni, iar conflictul a degenerat într-o încăierare în toată regula. Nemțanu s-a retras într-un colț al localului, lângă televizor, și a scos din buzunar un cutter pe care îl folosea în mod obișnuit la lucru. L-a deschis, iar atunci când adversarul s-a repezit la el, a lovit o singură dată, în partea stângă. Pentru moment, nimeni nu și-a dat seama că Mazarache era rănit. Nici măcar acesta. Și-a continuat atacul, aruncând în adversarul său cu câteva scaune grele, cu scheletul de fier. Imediat după aceasta, conflictul s-a încheiat. Mazarache a fost scos din bar de un localnic, care a observat că acesta sângerează. A sunat la ambulanță, dar cum aceasta întârzia, l-a dus el însuși cu mașina la spitalul municipal Pașcani, de unde a fost dus mai departe, la „Sf. Spiridon”, în șoc hemoragic. A fost operat de urgență, medicii reușind să-i salveze viața. Nemțanu a ieșit din bar pe altă ușă și a mers la unchiul său, căruia i-a povestit cele petrecute. Ulterior, unchiul avea să spună că Nemțanu era speriat, tremura, nu avea suflu și abia putea vorbi.
Nemțanu a fost trimis în judecată pentru tentativă la omor, faptă pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă de 5-10 ani de detenție. În rechizitoriul lor, procurorii au reținut totuși provocarea, ca circumstanță atenuantă. Dacă și judecătorii ar fi fost de acord cu aceasta, limitele pedepsei ar fi fost reduse cu o treime. Pedeapsa aplicată lui Nemțanu nu ar fi putut depăși 6 ani și 8 luni de detenție.
Legitima apărare poate duce la achitare, nu doar la simpla reducere a pedepsei
La aprecierea procurorilor, apărarea a plusat, argumentând că fapta nu îi era imputabilă lui Nemțanu, fiind vorba de o apărare legitimă. Diferența de tratament juridic este majoră, legitima apărare putând conduce la achitare, nu doar la simpla reducere a pedepsei. Teama, ca stare de spirit a autorului faptei, există și în cazul provocării, și în cel al legitimei apărări. Judecătorii trebuiau să decidă dacă fapta lui Nemțanu reprezentase o apărare, în care caz trebuind să existe un atac material sau doar o ripostă la o provocare din partea lui Mazarache.
Magistrații Tribunalului au apreciat că întreg comportamentul victimei a depășit limitele unei simple provocări. Inițial fusese vorba de o provocare, dar ulterior se ajunsese la un atac direct, imediat și injust, care îi pusese persoana în pericol lui Nemțanu. Gestul său de a lovi cu cutter-ul fusese o încercare de a întrerupe acest atac și nici măcar nu reușise, chiar dacă îl rănise grav pe Mazarache. Nemțanu depășise limitele legitimei apărări, dar acest lucru nu i se putea imputa. „Apărarea inculpatului constituie o faptă prevăzută de legea penală, respectiv tentativă de omor, a fost necesară pentru respingerea atacului, fiind comisă în timpul desfăşurării atacului şi îndreptată împotriva agresorului, precedată de atac, fiind îndeplinite condiţiile apărării de la legitima apărare, cu excepţia celei a proporţionalităţii apărării cu atacul, întrucât din cauza temerii inculpatul a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului, fără a se putea însă considera că apărarea a fost vădit şi semnificativ disproporţionată în contextul în care inculpatul a reacţionat spontan, pe fondul temerii, şi a aplicat o singură lovitură, după care s-a retras”, au reținut judecătorii.
Magistrații Tribunalului au dispus achitarea lui Nemțanu, obligându-l însă la plata daunelor civile, respectiv 100.000 daune morale și materiale în favoarea lui Mazarache și 17.700 lei, cheltuieli medicale și judiciare.
Procurorii pun în discuție periculozitatea „armelor”
Sentința Tribunalului a fost contestată din procurori. Anchetatorii au apreciat că judecătorii apreciaseră greșit evenimentele. Mazarache aruncase cu scaune după ce fusese lovit cu lama, nu înainte. În momentul în care Nemțanu lovise cu lama, Mazarache lovise doar cu pumnii. Abia după ce fusese rănit, Mazarache lovise și cu scaunul. Reacția lui Nemțanu fusese deci clar disproporționată. Nu putea fi vorba de exces de legitimă apărare, ci doar de răspuns la provocare. Nemțanu nu putea fi achitat, ci doar să primească o pedeapsă mai ușoară. Un apel a fost înaintat și de victimă, aceasta cerând condamnarea lui Nemțanu și majorarea daunelor la care acesta fusese obligat. La rându său, Nemțanu a cerut scutirea completă de plata daunelor. În fond, fusese achitat.
Magistrații Curții de Apel au reanalizat probele aduse în cursul procesului în primă instanță, ca și declarațiile martorilor. În propria lor analiză, judecătorii instanței de control judiciar au subliniat faptul că victima era cunoscută ca o persoană agresivă și violentă. Mazarache adoptase de la bun început o atitudine ostilă și îl atacase pe Nemțanu. Acesta nu lovise imediat cu cutter-ul, ci doar după ce luptase o vreme cu Mazarache și după ce încercase să limiteze conflictul, retrăgându-se. În acord cu magistrații Tribunalului, judecătorii curții superioare au apreciat că era vorba de un exces scuzabil de legitimă apărare. Nemțanu lovise din teamă, nu cu intenție, ceea ce lipsea tentativa la omor de una dintre caracteristicile infracțiunii.
Magistrații Curții de Apel au menținut decizia de achitare a inculpatului. Mai mult, ei au redus cuantumul daunelor civile datorate victimei la doar 20.000 lei, iar a cheltuielilor medicale suportate de Nemțanu, la doar 2.574 lei. Decizia Curții de Apel este definitivă.
Publicitate și alte recomandări video