Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Când este mai bine să faci duş, dimineaţa sau seara? De ce trebuie să ţii cont şi care sunt beneficiile

GALERIE
dus
  • dus
- +

Cercetătorii de la prestigioasa Universitate Harvard au făcut noi studii şi explică beneficiile duşului de seară, dar şi al celui de dimineaţă. Este mai bine să facem duş dimineaţa sau seara? O întrebare pe care, cu siguranţă, ne-am pus-o mulţi dintre noi. Ei bine, ambele au diferite beneficii. În continuare vă prezentăm concluziile şi explicaţiile cercetătorilor, potrivit adevarul.ro.  

Duşul de dimineaţă

Shelley Carson, lector de Psihologie la Harvard, susţine că ar trebui să optăm pentru un duş matinal când sarcinile de la locul de muncă sunt stresante sau când suntem sub presiunea de a fi creativi, inventivi. Experta susţine că duşul făcut dimineaţa poate încuraja creativitatea, pentru că te relaxează, dar în acelaşi timp te şi înviorează. „Dacă trebuie să rezolvi o problemă într-o manieră creativă şi te-ai tot frământat, dar nu ai putut veni cu o soluţie, atunci ar trebui să-ţi iei puţin gândul de la ea, în timp ce te relaxezi sub duş“, spune Carson. Procesele cognitive se relaxează, se reînnoiesc şi se regenerează, iar ideile şi soluţiile vor apărea fără efort. De asemenea, duşul făcut de dimineaţă îmbunătăţeşte circulaţia, pulsul şi eliberă tensiunile musculare.

Duşul de seară

Studiul sugerează că duşurile făcute înainte de culcare îi pot ajuta pe cei cărora le este greu să adoarmă deoarece reduce nivelul de cortizol. De asemenea, duşul de seară reduce tensiunea şi stresul, fiind un mod excelent de relaxare după o zi de muncă încărcată. Christopher Winter, doctor la Academia Americană de Medicină a Somnului, declară: „Acea răcire rapidă a corpului după ce ieşi de la duş tinde să fie un inductor natural de somn. Deci este un mod frumos de a-ţi păcăli corpul că este momentul să meargă la culcare.“ Totuşi, specialiştii consideră că poate fi benefică şi metoda de a îmbina cele două alternative în funcţie de nivelul de stres al fiecăruia, de programul de lucru şi stilul de viaţă, asta şi pentru că, în ansamblu, duşul încurajează somnul mai profund.

Ce spun dermatologii

Pe de altă parte, şi dermatologii subliniază beneficiile celor două momente. Astfel, aceştia susţin că duşurile făcute seara ajută la menţinerea pielii curate, întrucât sunt îndepărtate impurităţile şi celule moarte acumulate pe piele în timpul zilei.  Cât despre duşul de dimineaţă, dermatologii spun că sunt potrivite mai ales pentru persoanele cu tenul gras, dat şi de faptul că în timpul nopţii pielea secretă sebum, care, dacă nu este înlăturat, poate bloca porii în timpul zilei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri