Când este necesară o coroană dentară (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Când este necesară o coroană dentară (P)

GALERIE
Coroana
  • Coroana
- +
Dinții tăi îți reflectă atât sănătatea, cât mai ales obiceiurile alimentare. Dacă ai grijă de ei periodic și realizezi vizite la medicul dentist, dinții tăi vor fi puternici și strălucitori.
Dacă, cu vârsta, dinții încep să își piardă din funcționalitate sau din proprietățile estetice, soluția cea mai întâlnită și practică sunt coroanele dentare. Ce sunt, când sunt necesare sau cui se adresează coroanele dentare: pe larg în acest articol.
Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsa și nu dorești un implant dentar, sau ai unul sau mai mulți dinți foarte afectați, coroana dentară este cea mai bună soluție pentru care poți opta.
Odată cu evoluția tehnologiei, atât materialele din care sunt compuse coroanele și punțile dentare, cât și metodele de realizare, asigura naturalețe zâmbetului fără probleme de biocompatibilitate și fără durere.
În timp, dinții se pot deteriora. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, cum ar fi cariile dentare, leziunile sau doar utilizarea în timp. Dinții tăi își pot pierde forma sau dimensiunea. Coroanele dentare sunt „capace” în formă de dinți care pot fi așezate peste dinte. Gândiți-vă la asta ca la o pălărie potrivită pentru dinte. Coroana restabilește forma, dimensiunea, rezistența și aspectul dintelui.
 

Ce este o coroană dentară?

O coroana dentară este un „înveliș” care se aplică peste un dinte șlefuit sau peste un pivot dentar. Coroana are forma și dimensiunea asemănătoare unui dinte natural și încearcă să redea funcționalitatea, estetica și rezistența pe care o avea dintele înainte de a fi coronat, sau chiar să îmbunătățească aceste funcții pentru dinții care nu le aveau.
 
Practic, coroana dentară este cimentată pe locul dinților și acoperă porțiunea vizibilă a dintelui. Ele se împart în mai multe tipuri de coroane dentare în funcție de materialul din care este realizat, cât acoperă din dinte, sau cât de îndelungat este tratamentul. 

Când ai nevoie de o coroană dentară?

Coroana dentară vine în ajutor în mai multe situații, de exemplu:
● Protejează un dinte slab împotriva ruperii sau ajută la menținerea dintelui slab la un loc dacă părți ale acestuia sunt crăpate.
● Reface unui dinte rupt sau a unui dinte grav uzat.
● Acoperirea și susținerea unui dinte cu o umplutură mare și cu puțin dinte rămas.
● Ținând un pod dentar în loc.
● Acoperirea dinților deformați sau grav decolorați.
● Acoperirea unui implant dentar.
● Acoperirea unui dinte care a fost tratat cu un canal radicular
● Dacă dinții sunt distruși în proporție de peste 50% din cauza cariilor avansate
● În urma unui tratament de canal
● Atunci când dinții sunt decolorați sau au diverse colorații care nu se pot remedia prin albire.
 

Beneficiile coroanei dentare

Un dinte lipsă poate fi înlocuit cu ajutorul unei coroane dentare (prin realizarea unei punți dentare)
● Dinții foarte afectați pot fi recuperați
● Împiedică migrarea dinților vecini în cazul în care un dinte lipsește.
● Oferă aspectul și culoarea unui dinte natural
● Redobândirea eficienței masticatorii
 

Dezavantajele coroanei dentare

Dezavantajele se pot întâlni doar în cazul unor coroane dentare de calitate mai slabă precum cele din compozit sau acril, rezistența acestora fiind îndoielnică. De asemenea, coroanele pe suport de metal nu asigură un înalt nivel estetic, iar acomodarea pacientului poate fi mai dificilă.

 

Câteva dintre tipurile de coroane dentare

Coroanele dentare artificiale, care se împart în:
● coroane parțiale, care acoperă doar o parte dinte, de cele mai multe ori rămâne expusă o porțiune de dinte în vecinătatea gingiei.
● coroane totale care acoperă complet porțiunea vizibilă a dintelui;
● există coroane „solo” (elemente unidentare de sine stătătoare) sau coroane solidarizate (lipite între ele, formând o lucrare pluridentara).
 
În funcție de durata de viață și scopul pentru care sunt folosite, coroanele pot fii provizorii sau definitive.
 
Coroanele provizorii sunt realizate din materiale acrilice sau compozite, armate sau nu cu schelet metalic în interior. Ele reprezintă o etapă intermediară în tratament, sunt folosite până la realizarea coroanelor definitive sau până în momentul în care există indicație sau se întrunesc condițiile pentru coroanele definitive. 
 
Au rol estetic (cel mai frecvent) și funcțional (ajută masticația, restabilesc rapoartele intermaxilare, mențin spațiile interdentare sau tatonează diferite posibilități pentru a identifica cât mai exact cum trebuie realizate coroanele definitive.
 
Coroanele provizorii sunt ușoare, fragile, fără rezistență mare în timp. Pot fi purtate de la câteva zile până la câteva luni, în funcție de scopul lor și de ce indică medicul.
 
Coroane definitive sunt cele care se cimentează pe termen lung peste bontul sau pivotul dentar. Sunt realizate din materiale mai rezistente, mai variate că posibilități. Au existat mai multe tipuri de coroane dentare definitive de-a lungul timpului care au rămas cu titlu „istoric”, în vremurile noastre existând mai frecvent câteva tipuri de coroane dentare:
● Coroana metalo- ceramică
● Coroana Integral zirconiu sau zirconiu- ceramică
● Coroana integral ceramică
 
Coroanele dentare se aleg în funcție de particularitățile cazului medical în primul rând și apoi ținând cont de opțiunea pacientului. Cu o igienă corespunzătoare - periajul atent al dinților, folosirea aței dentare și a apei de gură-  durata de viață a unei coroane ceramice poate depăși chiar și 15 ani.  
 
Așadar, o vizită la medicul stomatolog și veți alege împreună o soluția care vă va schimba, la propriu, viața!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.