Comunicat de presa

Când întunericul pare de nepătruns, lumina vine de unde te aștepți mai puțin! (P)

sâmbătă, 31 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Când întunericul pare de nepătruns, lumina vine de unde te aștepți mai puțin! (P)

„Bine că se termină!” îmi vine să spun aproape de fiecare dată când mă gândesc la 2022. Un an care a fost greu încă din primele sale momente. Cu atât mai complicat cu cât venea după alți doi dificili, anii pandemiei. 

Cine și-ar fi imaginat, chiar și pe 23 februarie, că va începe un război, din nou, lângă granița României? Am fost avertizați, dar acest război părea – și este, de fapt – atât de absurd, încât am speram până în ultimul moment că nu va fi posibil. 

Și totuși, s-a întâmplat. Iar cutia pandorei, deschisă o dată cu invazia militară în Ucraina, nu i-a afectat doar pe vecini noștri, uciși din ordinul unui maniac sau nevoiți să plece cu milioanele din casele lor bombardate. Ne-a afectat pe noi toți, prin problemele economice pe care le-a creat în lanț nebunia lui Putin și prin amenințarea pe care o simțim cu toții din partea unei armate care nu are scrupule, cea rusească. 

Am scăpat de restricțiile pandemiei și am dat peste restricțiile crizei energetice. Cum spuneam, „bine că se termină acest an”.

Dar au fost și lucruri bune: românii au dat un exemplu lumii pentru solidaritatea incredibilă cu care au sărit în ajutorul vecinilor ucraineni. Ați fost un exemplu de solidaritate și de bunătate, ați arătat că speranța nu moare, de fapt, niciodată. 

Și când întunericul pare de nepătruns, lumina vine de unde te aștepți, poate mai puțin, întâi ca un punct și apoi, tot mai puternic, ca un reflector. 

Opțiunea noastră rămâne clară pentru Uniunea Europeană, rămâne categorică pentru NATO. Și chiar dacă ne-a supărat nedreptatea respingerii Schengen, am arătat că știm să rămânem împreună, cu noi și cu Europa. 

Și pentru noi, ieșenii a fost un an cu bune și cu rele. Anul acesta, personaje care au ajuns întâmplător să conducă instituții importante ale orașului și județului Iași ne-au făcut de râs prin multiplele probleme penale în care sunt vizați de anchetele procurorilor. 

A ieșit la iveală o mocirlă morală și financiară pe care mulți nu și-o imaginau de asemenea magnitudine. Totul este blocat, suntem arătați cu degetul din cauza celor doi, care, de fapt, nu ne reprezintă. 

Din nou, însă, partea bună vine din faptul că a început curățenia. Intrăm în 2023 cu această certitudine, că Iașul va fi mai bine, pentru că a început curățenia într-o zonă de corupție ce părea de nepătruns. 

Poate că vi se pare ciudat că într-un moment de sărbătoare, vorbesc mai mult de ceea ce s-a întâmplat rău. O fac tocmai pentru că sunt un optimist. Ca să putem merge mai departe, ca să putem avansa, trebuie întâi să facem o evaluare onestă, pentru a stabili corect obiectivele. 

Tocmai de aceea sunt optimist: a fost un an greu, dar a fost și anul care ne-a arătat că putem învinge chiar și când totul pare să fie împotriva noastră.

Am un sentiment bun pentru 2023: va fi anul în care solidaritatea, unitatea și dorința noastră de a face bine vor da multe roade. 

Vă mulțumesc pentru tot! Vă urez ca anul care vine să fie cel mai bun de până acum. 

La mulți ani, 2023! 

Marius BODEA
Senator USR 

Comentarii