FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
Pe santierul de la Palas Campus, în preajma strazii Sfântul Andrei, este forfota. Cladir (...)
citeste totduminica, 07.03.2021
În luna iunie vitrinele multor librării pariziene încă mai expuneau grupaje de cărţi recent apărute consacrate aniversării a 50 de ani de la revoltele studenţeşti din mai 1968. Şi în interiorul librăriilor volumele respective erau grupate şi expuse la loc vizibil.
Cu toate acestea, foarte greu am găsit o carte pe care doream mult să o cumpăr, ştiind că autorul ei este un cercetător foarte serios şi aplicat (mai publicase o carte despre călătoriile ritualice în ţările „socialismului biruitor”, pe care am comentat-o la momentul respectiv). Am găsit-o, într-un final, întrebând un vânzător de la librăria Gibert, care mi-a indicat o masă cu cărţile despre mai '68, masă pe care o explorasem deja fără succes, deoarece volumul pe care-l căutam nu se afla pe masă ci sub masă, ceea ce – evident – făcea „detectarea” lui foarte problematică. Este vorba despre cartea lui François Hourmant Anii Mao în Franţa. Înainte, în timpul şi după Mai 68 (Les années Mao en France. Avant, pendant et après Mai 68, editura Odile Jacob). Nu e greu de explicat această – cum să-i spun ? – reticenţă. Cartea face notă discordantă faţă de volumele care glorifică elanul „revoluţionar” al lui mai '68; dimpotrivă, ea radiografiază – cu o necruţătoare luciditate – o perioadă de aproape zece ani în care o serie întreagă de intelectuali, încadraţi de activişti politici, au dat dovadă de o orbire şi de un fanatism siderante. Unii dintre aceşti intelectuali erau de mult celebri, precum Jean-Paul Sartre, alţii – lista e lungă – vor deveni ulterior figuri de prim plan ale vieţii culturale. Comunismul a inspirat occidentalilor iubiri pătimaşe. A fost Uniunea Sovietică, văzută ca ţară a dezvoltării economice, a bunăstării generale, ţară-bastion al păcii şi prieteniei între popoare; iubirea pentru URSS s-a clătinat însă tot mai des, prin apariţia raportului Hrusciov şi dezvăluirea universului concentraţionar al Gulagului, prin invadarea Ungariei în 1956 şi a Cehoslovaciei în 1968, prin apariţia cărţilor lui Soljeniţîn. A fost Cuba lui Che Guevara şi Castro, ţara romantismului revoluţionar, care dădea semne, şi ea, că e tot mai puţin ţara fericirii şi a bucuriei perpetue. Şi, în sfârşit, China lui Mao Tzedun, care a apărut, în ochii multor occidentali, drept ţara ce reuşeşte să se elibereze de birocraţie, de sechelele trecutului şi să întemeieze societatea perfect egalitară, graţie gândirii geniale a marelui Mao. Isteria maoistă a atins forme paroxistice în a doua jumătate a anilor '60 şi în anii '70: despre asta e vorba în carte.
François Hourmant analizează, mai întâi, diferitele faţete ale cultului lui Mao („Maomania”), de la îmbrăcămintea uniformizatoare (toată lumea, bărbaţi şi femei, adoptă haina închisă pe gât pe care o purta Mao) până la faimoasa antologie din gândirea liderului chinez, Cărticica roşie, pe care Jean-François Revel (unul din strălucitele spirite independente ale epocii, căci au fost şi astfel de conştiinţe treze) a caracterizat-o, cu o formulă memorabilă, ca fiind de un „cretinism burlesc”. Difuzarea Cărticicăi roşii (ce chiar era, ca format, o cărticică) atinge în China şi în străinătate (prin nenumărate traduceri) cifre halucinante. Societatea chineză cunoaşte un îngrozitor proces de „rinocerizare”, Mao devine obiectul unei adoraţii mistice, „gărzile roşii” (instrumente ale lui Mao) terorizează populaţia, recalcitranţii sunt trimişi în munţi la „reeducare” prin muncă, tot ce ţine de trecut este abolit, singurele producţii literare şi artistice permise sunt cele „revoluţionare”. În Franţa se constituie mai multe grupări politice maoiste care – chiar dacă au un număr relativ mic de militanţi – reuşesc, prin agresivitate, să se impună mai ales în universităţi. Impactul mediatic al maoismului se datorează în bună parte grupului de la revista Tel Quel, în frunte cu Philippe Sollers şi Julia Kristeva, cărora le se alătură Roland Barthes (ei fac parte din micul grup care va călători – voiaj mult comentat – în China în 1974). E stupefiant să vezi cum publicaţiile maoiste adoptă un îngrozitor limbaj de lemn şi se raliază, fără rezerve, cultului liderului de la Beijing (drept că nici alte ziare, cum ar fi respectabilul Le Monde, nu se lasă mai prejos şi devin cutia de rezonanţă a propagandei maoiste). Imaginea Chinei comuniste este una idealizată, totul e acolo perfect şi admirabil, sinistra „revoluţie culturală” ar fi fost, chipurile, necesară pentru a zdrobi rămăşiţele reacţionare ale trecutului, „gărzile roşii” de tristă amintire apar ca mesagerii unui viitor luminos. Hourmant ne arată cum „maomania” (să adăugăm numele unor Malraux, Godard, Alain Peyreffitte ş.a.m.d.) se transformă, treptat, în parizianism monden pentru ca, apoi, să se producă (Mao a murit în 1976) o brutală - dar târzie - dezmeticire, când se află adevărul despre atrocităţile şi crimele „revoluţiei culturale”. Pentru ca, în vremea din urmă, când s-a stabilit că victimele „Marelui Cârmaci” se numără cu zecile de milioane, Mao să fie considerat cel mai sângeros criminal din istorie.
Sigur, mai '68 a fost un cocktail ideologic, dar maoismul a jucat un rol deloc neglijabil. Şi studenţii excitaţi care ocupaseră Sorbona şi gărzile roşii voiau să facă tabula rasa din trecut. Cărticica roşie i-a inspirat, fără dubii, pe tinerii parizieni în alegerea lozincilor, unele nu lipsite de un anumit lirism (pentru cine nu ştie sau a uitat, Mao era şi poet; genial, fireşte). Violenţa este iarăşi un element comun chiar dacă, din fericire, această violenţă a fost, la studenţii francezi, aproape exclusiv verbală (exceptând incendierile de maşini şi devalizarea magazinelor dar astea sunt, de mult, manifestări „banale”…). Să nu uităm, bineînţeles, fanatismul, ca şi dispreţul şi ura faţă de cultura „burgheză”.
Pasionantă, remarcabilă prin rigoare, inteligenţă analitică şi claritate, cartea lui François Hourmant luminează, salutar, o perioadă importantă a istoriei recente.
Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Chirica s-a întâlnit cu jucătorii de la Poli: “Iaşul trebuie să rămână în elita fotbalului”!
2.268 de mașini verificate de RAR la Iași. Peste jumătate aveau neconformități
CS Universitatea Craiova a învins FC Botoșani. Cel mai tânăr marcator din sezon
Timişoara intră în carantină de luni din cauza ratei mari de infectare
FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
FOTO: Groapă semnalizată cu crengi în Iași. Este la marginea unui trotuar
FOTO: Ieșenii nu mai au unde parca. Mașini lăsate aiurea, stâlpi ca măsură extremă
Polițistul care nu a oprit crimele din Bacău se ocupase de „cazurile haioase“
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „Ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.