anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Când poate fi amânat tratamentul în cancerul de prostată?

GALERIE
cancer-prostata
  • cancer-prostata
- +

Cercetători britanici au comparat în mod direct trei abordări în cancerul de prostată: intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorilor, radioterapia și monitorizarea. Cea mai mare parte a cancerului de prostată crește lent, astfel încât este nevoie de mulți ani pentru a analiza rezultatele bolii.

Rezultatele, publicate săptămâna trecută, sunt încurajatoare pentru bărbații care doresc să evite problemele sexuale și de incontinență legate de tratament, a declarat dr. Stacy Loeb, specialist în cancer de prostată la NYU Langone Health, care nu a fost implicat în cercetare.

„Nu a existat nicio diferență în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de prostată la 15 ani între grupuri”, a spus Loeb.

De asemenea, supraviețuirea cancerului de prostată pentru toate cele trei grupuri a fost ridicată, 97%, indiferent de abordarea tratamentului.

Rezultatele au fost publicate în New England Journal of Medicine, și prezentate la o conferință a Asociației Europene de Urologie din Milano, Italia.

Bărbații diagnosticați cu cancer de prostată localizat nu ar trebui să intre în panică sau să grăbească deciziile de tratament, a explicat la rândul său autorul principal, dr. Freddie Hamdy, de la Universitatea din Oxford. În schimb, ei ar trebui „să ia în considerare cu atenție posibilele beneficii și prejudicii cauzate de opțiunile de tratament”.

Un număr mic de bărbați cu risc ridicat sau cu o boală mai avansată au nevoie de tratamente urgente, a adăugat el.

Cercetătorii au urmărit mai mult de 1.600 de bărbați din Marea Britanie care au acceptat să fie repartizați aleatoriu pentru a fi supuși unei intervenții chirurgicale, radioterapie sau monitorizare activă. Cancerul pacienților era limitat la prostată, o glandă care face parte din sistemul reproducător.

Bărbaților din grupul de monitorizare li s-au făcut periodic analize de sânge și unii dintre ei au fost supuși ulterior unei intervenții chirurgicale sau radiații.

Decesul din cauza cancerului de prostată a survenit la 3,1% din grupul de monitorizare activă, la 2,2% în grupul de intervenție chirurgicală și la 2,9% în grupul de radioterapie, diferențe considerate nesemnificative din punct de vedere statistic.

La 15 ani, cancerul se extinsese la 9,4% din grupul de monitorizare activă, la 4,7% din grupul de chirurgie și la 5% din grupul de radioterapie.

Studiul a fost demarat în 1999, iar experții au declarat că practicile de monitorizare din prezent sunt mai bune, imagistica prin RMN și testele genetice ghidând deciziile de tratament.

„Acum avem mai multe modalități care ne ajută să depistăm răspândirea cancerului”, a spus dr. Loeb.

În SUA, aproximativ 60% dintre pacienții cu risc scăzut aleg monitorizarea, numită acum supraveghere activă.

Potrivit dr. Hamdy, specialiștii au văzut diferența în ceea ce privește răspândirea cancerului la 10 ani și se așteptau ca aceasta să facă o diferență în ceea ce privește supraviețuirea la 15 ani, „dar nu a fost așa”. Medicul a spus că răspândirea bolii nu înseamnă decesul prin cancer de prostată.

„Aceasta este o descoperire nouă și utilă pentru bărbați atunci când iau decizii cu privire la tratamente”, a declarat medicul.

Cercetarea a fost finanțată de Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate și Îngrijire din Marea Britanie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.