VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Potrivit Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului toate informaţiile privind starea unei persoane internate într-un spital, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acesteia, cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
Cu alte cuvinte, la acest moment nimeni nu poate primi informații despre starea noastră de sănătate fără acordul nostru explicit, indiferent că vorbim despre soț, soție, copii, părinți sau oricare alte persoane. Evident, în afara situațiilor în care pacienții respectivi sunt implicați în evenimente de tipul accidentelor rutiere, violențe, molestări etc. anchetate de autorități.
”Intenția legiuitorului de a da dreptul pacientului să permită sau nu accesul altor persoane la datele sale medicale a fost una bună. Este firesc ca fiecare dintre noi să ne dorim să avem intimitate în acest sens iar suferința noastră să nu reprezinte subiect de discuție între cunoscuți. Pe de altă parte, să nu uităm că trăim într-o societate care manifestă numeroase prejudecăți în privința anumitor patologii iar pacienții pot siferi de pe urma discriminării și a lipsei de informare corectă”, a declarat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Deși legea și-a propus să aibă caracter protectiv pentru pacient, practica a arătat că sunt situații în care aceste aspecte legale pot provoca uneori probleme extrem de greu de depășit pentru familiile unor bolnavi internați în spitale. Este vorba despre pacienți care ajung într-o unitate sanitară în stare de inconștiență/comă și nu își pot exprima acordul cu privire la comunicarea datelor medicale personale.
Lucrurile se complică și mai mult atunci când intervine decesul pacientului respectiv iar familiei nu i se permite să intre în posesia documentelor medicale ale acestuia, pentru că bolnavul nu și-a dat acordul.
În forma actuală, prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situaţia în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale.
În astfel de cazuri, familiile pacienților decedați în spitale sunt puse în situația de a da în judecată unitatea sanitară - care nu face altceva decât să respecte prevederile legale -, pentru a obține în instanță dreptul de a intra în posesia documentelor medicale ale rudei decedate. Acest lucru înseamnă, pe lângă suferința de a pierde pe cineva apropiat, și demersuri legale care implică timp și bani.
În acest context, ca urmare a cazurilor, nu puține, care au necesitat astfel de demersuri legale, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a solicitat modificarea Legii nr. 46/2003, astfel încât oamenii să nu mai fie purtați pe drumuri atunci când rudele lor decedează în spital fiind în imposibilitate de a-și da consimțământul ca familia să aibă acces la datele lor medicale.
Practic, demersul de modificare a actului normativ a fost inițiat anul trecut după ce biroul din Braşov al Avocatului Poporului s-a sesizat privind un caz din judeţul Covasna, al unei femei căreia i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimțământului exprimat explicit de fiul său, victimă a unui accident de circulație.
Fiul persoanei respective a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, judeţul Covasna, în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital și a decedat.
“Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opţiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc”, a precizat Avocatul Poporului. La solicitarea Avocatului Poporului, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ pentru a corecta lacunele legislative privind accesul la documentele medicale al rudelor unui pacient decedat într-un spital. Astfel, ministerul a finalizat un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului (OUG), care completează Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003.
În proiectul elaborat de Ministerul Sănătății sunt prevăzute patru categorii de persoane care au acces la documentele medicale ale unui pacient în cazul decesului acestuia într-un spital, în care s-a aflat într-o stare în care nu a putut să-și exprime consimțământul pe perioada internării în unitatea sanitară.
Astfel, proiectul de OUG prevede că informațiile medicale cu caracter confidențial pot fi furnizate soțului supraviețuitor, ascendenților (părinți, bunici etc.), descendenților (copii, nepoți etc.) și unei rude de până la gradul IV.
”Introducerea acestui amendament este binevenit atât pentru rudele pacienților decedați în condițiile menționate dar și pentru unitățile medicale. Oamenii nu mai sunt purtați pe drumuri iar spitalele evită niște procese în care nu au avut niciun rol. Pe de altă parte, accesul familiei la documentele medicale ale rudelor lor va schimba percepția vizavi de cadrele medicale că ar dori să ascundă vreun aspect al îngrijirii medicale de care a beneficiat pacientul respectiv. Susțin această corecție legislativă, evident cu norme de aplicare prin care drepturile pacienților să fie respectate”, a mai menționat dr. Florin Roșu.
Cuvinte cheie: + acces, documente medicale, rude, decedate, spital, fără consimțământ
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Ministerul Sănătăţii anunţă că încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai
Transformarea spațiilor: Cele mai bune materiale de suport pentru piatra decorativă (P)
MI5 este în alertă maximă. Ameninţarea internă din Irlanda de Nord evaluată la un nivel “sever”
VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Un nou accident feroviar în România: O locomotivă care împingea un tren de marfă a deraiat
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Matt Turner, portarul echipei SUA, a aflat pe teren sexul viitorului său copil
100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână din Măcin
Fundaşul Ionuţ Nedelcearu are viroză respiratorie şi a părăsit cantonamentul de la Mogoşoaia
Şofer rănit după ce remorca unui camion s-a dezmembrat, din cauza vântului, pe E87
Bărbat, cercetat după ce a spart geamurile unei maşini parcate pe o stradă
Japonezul Ryota Murata, campion WBA la categoria mijlocie, se retrage din activitate la 37 de ani
Evaziune fiscală uriaşă în domeniul financiar: Percheziţii la cinci bănci din Franţa
Fii omul potrivit la locul potrivit, folosind o mașină de închiriat performantă! (P)
5 IDEI de cocktailuri pe care trebuie să le încerci și tu dacă ești în căutare de gusturi noi (P)
“Părerile despre viaţă ale motanului Murr” de E.T.A. Hoffmann
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.