anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Când poți avea acces la documentele medicale ale rudelor decedate în spitale fără consimțământul acestora

GALERIE
Florin-Rosu-1
  • Florin-Rosu-1
- +

Potrivit Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului toate informaţiile privind starea unei persoane internate într-un spital, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acesteia, cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

Cu alte cuvinte, la acest moment nimeni nu poate primi informații despre starea noastră de sănătate fără acordul nostru explicit, indiferent că vorbim despre soț, soție, copii, părinți sau oricare alte persoane. Evident, în afara situațiilor în care pacienții respectivi sunt implicați în evenimente de tipul accidentelor rutiere, violențe, molestări etc. anchetate de autorități.

”Intenția legiuitorului de a da dreptul pacientului să permită sau nu accesul altor persoane la datele sale medicale a fost una bună. Este firesc ca fiecare dintre noi să ne dorim să avem intimitate în acest sens iar suferința noastră să nu reprezinte subiect de discuție între cunoscuți. Pe de altă parte, să nu uităm că trăim într-o societate care manifestă numeroase prejudecăți în privința anumitor patologii iar pacienții pot siferi de pe urma discriminării și a lipsei de informare corectă”, a declarat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Deși legea și-a propus să aibă caracter protectiv pentru pacient, practica a arătat că sunt situații în care aceste aspecte legale pot provoca uneori probleme extrem de greu de depășit pentru familiile unor bolnavi internați în spitale. Este vorba despre pacienți care ajung într-o unitate sanitară în stare de inconștiență/comă și nu își pot exprima acordul cu privire la comunicarea datelor medicale personale.

Lucrurile se complică și mai mult atunci când intervine decesul pacientului respectiv iar familiei nu i se permite să intre în posesia documentelor medicale ale acestuia, pentru că bolnavul nu și-a dat acordul.

În forma actuală, prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situaţia în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale.

În astfel de cazuri, familiile pacienților decedați în spitale sunt puse în situația de a da în judecată unitatea sanitară - care nu face altceva decât să respecte prevederile legale -,  pentru a obține în instanță dreptul de a intra în posesia documentelor medicale ale rudei decedate. Acest lucru înseamnă, pe lângă suferința de a pierde pe cineva apropiat, și demersuri legale care implică timp și bani.

În acest context, ca urmare a cazurilor, nu puține, care au necesitat astfel de demersuri legale, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a solicitat modificarea Legii nr. 46/2003, astfel încât oamenii să nu mai fie purtați pe drumuri atunci când rudele lor decedează în spital fiind în imposibilitate de a-și da consimțământul ca familia să aibă acces la datele lor medicale.

Practic, demersul de modificare a actului normativ a fost inițiat anul trecut după ce biroul din Braşov al Avocatului Poporului s-a sesizat privind un caz din judeţul Covasna, al unei femei căreia i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimțământului exprimat explicit de fiul său, victimă a unui accident de circulație.

Fiul persoanei respective a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, judeţul Covasna, în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital și a decedat.

“Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opţiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc”, a precizat Avocatul Poporului. La solicitarea Avocatului Poporului, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ pentru a corecta lacunele legislative privind accesul la documentele medicale al rudelor unui pacient decedat într-un spital. Astfel, ministerul a finalizat un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului (OUG), care completează Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003.

În proiectul elaborat de Ministerul Sănătății sunt prevăzute patru categorii de persoane care au acces la documentele medicale ale unui pacient în cazul decesului acestuia într-un spital, în care s-a aflat într-o stare în care nu a putut să-și exprime consimțământul pe perioada internării în unitatea sanitară.

Astfel, proiectul de OUG prevede că informațiile medicale cu caracter confidențial pot fi furnizate soțului supraviețuitor, ascendenților (părinți, bunici etc.), descendenților (copii, nepoți etc.) și unei rude de până la gradul IV.

”Introducerea acestui amendament este binevenit atât pentru rudele  pacienților decedați în condițiile menționate dar și pentru unitățile medicale. Oamenii nu mai sunt purtați pe drumuri iar spitalele evită niște procese în care nu au avut niciun rol. Pe de altă parte, accesul familiei la documentele medicale ale rudelor lor va schimba percepția vizavi de cadrele medicale că ar dori să ascundă vreun aspect al îngrijirii medicale de care a beneficiat pacientul respectiv. Susțin această corecție legislativă, evident cu norme de aplicare prin care drepturile pacienților să fie respectate”, a mai menționat dr. Florin Roșu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.