Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

miercuri, 21.02.2024

Când poți avea acces la documentele medicale ale rudelor decedate în spitale fără consimțământul acestora

GALERIE
Florin-Rosu-1
  • Florin-Rosu-1
- +

Potrivit Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului toate informaţiile privind starea unei persoane internate într-un spital, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul acesteia, cu excepţia cazului în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

Cu alte cuvinte, la acest moment nimeni nu poate primi informații despre starea noastră de sănătate fără acordul nostru explicit, indiferent că vorbim despre soț, soție, copii, părinți sau oricare alte persoane. Evident, în afara situațiilor în care pacienții respectivi sunt implicați în evenimente de tipul accidentelor rutiere, violențe, molestări etc. anchetate de autorități.

”Intenția legiuitorului de a da dreptul pacientului să permită sau nu accesul altor persoane la datele sale medicale a fost una bună. Este firesc ca fiecare dintre noi să ne dorim să avem intimitate în acest sens iar suferința noastră să nu reprezinte subiect de discuție între cunoscuți. Pe de altă parte, să nu uităm că trăim într-o societate care manifestă numeroase prejudecăți în privința anumitor patologii iar pacienții pot siferi de pe urma discriminării și a lipsei de informare corectă”, a declarat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Deși legea și-a propus să aibă caracter protectiv pentru pacient, practica a arătat că sunt situații în care aceste aspecte legale pot provoca uneori probleme extrem de greu de depășit pentru familiile unor bolnavi internați în spitale. Este vorba despre pacienți care ajung într-o unitate sanitară în stare de inconștiență/comă și nu își pot exprima acordul cu privire la comunicarea datelor medicale personale.

Lucrurile se complică și mai mult atunci când intervine decesul pacientului respectiv iar familiei nu i se permite să intre în posesia documentelor medicale ale acestuia, pentru că bolnavul nu și-a dat acordul.

În forma actuală, prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementează situaţia în care, la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, în timpul cărora a decedat, pacientul a fost în imposibilitatea absolută a exprimării acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale.

În astfel de cazuri, familiile pacienților decedați în spitale sunt puse în situația de a da în judecată unitatea sanitară - care nu face altceva decât să respecte prevederile legale -,  pentru a obține în instanță dreptul de a intra în posesia documentelor medicale ale rudei decedate. Acest lucru înseamnă, pe lângă suferința de a pierde pe cineva apropiat, și demersuri legale care implică timp și bani.

În acest context, ca urmare a cazurilor, nu puține, care au necesitat astfel de demersuri legale, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a solicitat modificarea Legii nr. 46/2003, astfel încât oamenii să nu mai fie purtați pe drumuri atunci când rudele lor decedează în spital fiind în imposibilitate de a-și da consimțământul ca familia să aibă acces la datele lor medicale.

Practic, demersul de modificare a actului normativ a fost inițiat anul trecut după ce biroul din Braşov al Avocatului Poporului s-a sesizat privind un caz din judeţul Covasna, al unei femei căreia i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, în lipsa consimțământului exprimat explicit de fiul său, victimă a unui accident de circulație.

Fiul persoanei respective a fost implicat într-un accident, pe raza comunei Micfalău, judeţul Covasna, în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital și a decedat.

“Este vorba de un pacient care a fost în imposibilitate absolută de a exprima vreo opţiune cu privire la desemnarea unei persoane care să aibă acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc”, a precizat Avocatul Poporului. La solicitarea Avocatului Poporului, Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de act normativ pentru a corecta lacunele legislative privind accesul la documentele medicale al rudelor unui pacient decedat într-un spital. Astfel, ministerul a finalizat un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului (OUG), care completează Legea drepturilor pacienților nr. 46/2003.

În proiectul elaborat de Ministerul Sănătății sunt prevăzute patru categorii de persoane care au acces la documentele medicale ale unui pacient în cazul decesului acestuia într-un spital, în care s-a aflat într-o stare în care nu a putut să-și exprime consimțământul pe perioada internării în unitatea sanitară.

Astfel, proiectul de OUG prevede că informațiile medicale cu caracter confidențial pot fi furnizate soțului supraviețuitor, ascendenților (părinți, bunici etc.), descendenților (copii, nepoți etc.) și unei rude de până la gradul IV.

”Introducerea acestui amendament este binevenit atât pentru rudele  pacienților decedați în condițiile menționate dar și pentru unitățile medicale. Oamenii nu mai sunt purtați pe drumuri iar spitalele evită niște procese în care nu au avut niciun rol. Pe de altă parte, accesul familiei la documentele medicale ale rudelor lor va schimba percepția vizavi de cadrele medicale că ar dori să ascundă vreun aspect al îngrijirii medicale de care a beneficiat pacientul respectiv. Susțin această corecție legislativă, evident cu norme de aplicare prin care drepturile pacienților să fie respectate”, a mai menționat dr. Florin Roșu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Indiscreţia jurnalistică

Ioan Alexandru TOFAN

Indiscreţia jurnalistică

Cele mai intime şi ferite aspecte ale unei vieţi individuale ajung mărfuri publice. Asta ca să fie clar că suntem toţi la fel, indiferent de ceea ce facem: anatomia ne leagă, ne face să fim asemenea geniilor. Lectura presei ne linişteşte, pentru că ne arată că nimeni nu-i perfect. Aşadar, să ne culcăm voioşi pe-o ureche, că avem de ce.

opinii

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

În faţa ispitei

Cristina DANILOV

În faţa ispitei

Suntem adesea în fața unei alegeri – să cedăm sau nu în fața ispitei? Adesea, oamenii nu realizează situația pe care o au și consecințele care pot veni din cedarea în fața ispitei. Acţionează emoțional, în funcţie de situaţie, motiv pentru care se întâmplă atât de multe greşeli în viaţa lor. De dragul unei plăceri mai mici, o persoană poate sacrifica o plăcere mai mare, de dragul unei aventuri, o relație stabilă, cedând în fața ispitei. Anticipând ceva bun, care poate fi primit aici și acum, o persoană începe să experimenteze emoții puternice care îl privează de capacitatea de a gândi în perspectivă. 

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Spirit neliniştit, înrudit cu Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya, William Blake, Gustave Doré, Khalil Gibran, Marcel Chirnoagă face parte din marea familie a artiştilor vizionari, care au schimbat percepţia noastră asupra lumii. El este un maestru al liniei, al luminii şi al umbrelor încrustate pe placa de metal, topite în bronz sau cioplite în piatră.

pulspulspuls

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Iacătă, stimaţi telespectatori, ce instantaneu fain ne-a trimis un binevoitor, după ce l-a pescuit de pe tarlaua feisbucistă, de pe pagina unui băiat de bine, amic din zona sforarilor politici de Bahlui. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri