
În medicina zilelor noastre se vorbește de peste 100 de boli autoimune. Explicate simplu, acestea sunt afecțiuni în care sistemul imunitar, în loc să ne apere, organismul de virusuri, bacterii și alte potențiale agresiuni, începe să atace țesuturile proprii, articulațiile și alte organe ale corpului. Acestea devin victime ale propriului sistem imunitar.
Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 10

dr. Adriana Munteanu Ciornohuz
Medicii consultați de „Ziarul de Sănătate” au explicat că o boală autoimună apare pe un teren genetic predispus, fiindcă purtăm în genele noastre multe boli potențiale. Asta nu înseamnă și că le facem pe toate, dar în cazul bolilor autoimune ele sunt de fapt o dereglare imună, în care pacientul suferă din cauza faptului că un sistem imun este prea activ si confundă ținta.
Artrita reumatoidă, regina bolilor reumatismale autoimune
Dr. Adriana Munteanu Ciornohuz, medic primar reumatolog, diagnostichează și tratează zilnic afecțiuni autoimune. Aceasta spune că bolile autoimune sunt un spectru important în meseria medicilor, apariția lor având de-a face cu întâlnirea organismului uman cu un factor declanșator.
„Principala boală reumatismală autoimună este artrita reumatoidă. Este o boală inflamatorie cronică ce se manifestă prin afectarea articulațiilor mici ale mâinilor și picioarelor, dar având potențialul de a se extinde la oricare articulație din corp. Pacientul simte durere în articulațiile afectate și rigiditate. Considerată o boală distructivă care ducea la invaliditate, artrita reumatoidă are în zilele noastre variante optime de tratament. Din păcate, boala poate să apară la orice vârstă, din copilărie până la maturitate. În tratamentul artritei reumatoidă trebuie să restabilim un echilibru în sistemul nostru imunitar. Din acest motiv, terapiile medicamentoase sunt extrem de importante. Nu vorbim însă de vindecare, ci de remisiune. Aceasta înseamnă o terapie pe termen îndelungat”, a explicat medicul.
Lupusul eritematos sistemic, „marele imitator”
Lupusul eritematos sistemic este o boală gravă denumită de medici „marele imitator”. Poate mima prin simptome diverse afecțiuni. Pacientul prezintă stări de oboseală, iritații cutanate, fatigabilitate, dureri articulare. Din acest motiv este destul de greu de diagnosticat.
„Lupusul eritematos sistemic este o afecțiune mai rară, pe care o diagnosticăm prin analize imunologice specifice, precum anticorpii antinucleari cu specificitate pentru lupus. De multe ori, diagnosticul vine cu întârziere ca urmare a specificului bolii de a imita diverse afecțiuni. În această boală pot apare leziuni cutanate minore, dureri articulare și în cazurile grave afectări renale. Factorii de risc în lupusul eritematos sistemic sunt cei genetici”, a spus dr. Adriana Munteanu Ciornohuz.
Medicul explică faptul că pacienții sunt mereu sfătuiți să se ferească de anumiți factori declanșatori precum cei virali, bacterieni sau ultravioletele. Fiindcă vorbim de pacienți a căror boală debutează după vacanța de vară, după o expunere solară intensă.
„E greu să spunem cu exactitate care este factorul declanșator, dar îl putem presupune corelând primele simptome cu ceea ce s-a întâmplat în viața lui. Și stresul cronic e un alt factor care ne face mai vulnerabili în fața bolii. În cele mai multe cazuri, pacienții vin târziu la medicul specialist deoarece au căutat greșit un diagnostic și un tratament. La ora actuală există progrese importante în ceea ce privește terapia biologică în tratarea lupusului”, a mai precizat dr. Adriana Munteanu Ciornohuz .
Spondilita anchilozantă, boală cu întârziere mare în diagnostic
Statisticile mondiale arată că, în spondilita anchilozantă, de la apariția primelor simptome până la diagnosticare trec aproximativ 10 ani. Durează atât de mult deoarece pacienții confundă durerea lor cronică de spate cu o activitate fizică intensă. Medicul ieșean povestește că de multe ori pacienții iau diverse antiinflamatoare, durerea trece și atunci aceștia nu mai merg la medic pentru diagnostic și tratament.
„Spondilita anchilozantă fiind o boală inflamatorie autoimună a coloanei, se manifestă prin durere cronică de spate. Vorbim de o durere lombară joasă care apare nocturn și e însoțită de rigiditate dimineața la trezire. Durerea de spate durează mult timp. Noi bănuim că este vorba de această boală atunci când o durere de spate durează mai mult de 3 luni. Terapia în spondilită se adresează sistemului imun. Este o medicație imunomodulatoare, care încearcă să țină în loc agresiunea sistemului imun”, a detaliat dr. Adriana Munteanu Ciornohuz.
Artrita psoriazică, boală progresivă cu potențial distructiv
O rudă apropiată a artritei reumatoide este artrita psoriazică. Este înrudită cu psoriazisul cutanat și poate să apară concomitent cu acesta, dar și separat. Este o boală progresivă cu un potențial distructiv important. Persoanele care au în familie un istoric de psoriazis sau artrită psoriazică au riscul de a dezvolta această afecțiune autoimună. Pe lângă factorul genetic se poate vorbi și de obezitate, infecții sau traumatisme în apariția bolii. Simptomele artritei psoriazice sunt durerea și rigiditatea în articulații. Netratată, boala poate duce la deformarea și distrugerea articulațiilor.
„Tratăm artrita psoriazică în colaborare cu medicul dermatolog pentru că tratăm în același timp pielea și articulațiile. Ca și în cazul artritei reumatoide, nici cea psoriazică nu se vindecă. Încercăm să obținem remisiunea prin tratamentele actuale. Boala apare din copilărie și putem spune că aproximativ 30 % din cazurile de psoriazis cutanat fac artrită psoriazică”, spune dr. Adriana Munteanu Ciornohuz.
Publicitate și alte recomandări video