Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Când raţiunea trebuie să primeze - o analiză a profesorului Alexandru Călinescu

GALERIE
barna orban
  • barna orban
- +

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

De regulă, problemele în cadrul unui cuplu apar după ce partenerii şi-au oficializat legătura: atunci se ivesc tensiuni, nemulţumiri, iritări, provocate de confruntarea cu o realitate adeseori dură. Perioada de dinainte este, dacă nu euforică, în orice caz propice tandreţei şi efuziunilor sentimentale.

Nimic din toate astea nu se potriveşte actualităţii politice româneşti: condamnaţi - aşa zice aproape toată lumea - să guverneze împreună, PNL şi USR PLUS par mai curând interesate să caute motive de divorţ decât să încerce o căsătorie liniştită (să nu-mi veniţi cu vorba franţuzească, după care „cei care se iubesc se tachinează”: tachinărie e un cuvânt mult prea blând).

Nu le cere nimeni să se căsătorească din dragoste, însă o căsătorie din interes (comun) ar fi binevenită. Dar, ca să fim drepţi (ştiu că risc să fiu linşat de o parte dintre prietenii mei de pe FB), useriştii sunt într-o permanentă ofensivă şi de o agresivitate câteodată stupefiantă.

Florina Presadă declară, nici mai mult nici mai puţin, că timp de patru ani a luptat în parlament împotriva „ciumei galbene”. Anunţul făcut dăunezi de Nicuşor Dan a declanşat un val de reacţii violente faţă de care pălesc până şi mârlăniile debitate de Gabriela Firea în timpul campaniei pentru locale. Simpatizanţii USR de pe Facebook şi-au descoperit, cu aceeaşi ocazie, nebănuite rezerve de venin.

Până şi o ziaristă cu notorietate, Ioana Ene Dogioiu, s-a alăturat corului indignaţilor. Doamna declară că ea de fapt ştia ce zace în adâncul fiinţei lui Nicuşor Dan fapt pentru care, înaintea votului pentru primărie, şi-a schimbat domiciliul numai ca să nu-l voteze pe cel care urma să devină un abject trădător: minunat exemplu de clarviziune politică şi de etică profesională.

De altfel, presa contribuie din plin la acutizarea isteriei. Alt reputat deontolog, Dan Tăpălagă (ale cărui intervenţii recente au fost de un subiectivism strigător la cer) scrie că PNL şi USR PLUS nu au cum să se înţeleagă deoarece, fiind două partide, „ciolanul e prea mic”. La fel de plastic se exprimă şi deontoloaga amintită mai înainte, dar ţintind doar într-o direcţie: PNL nu este dispus „să abandoneze năpustirea pe ciolan”. Când ai asemenea „lideri de opinie”, nu trebuie să ne mire că alegătorii sunt dezgustaţi şi nu vin la vot.

Sper că nu pot fi acuzat de părtinire, am vorbit în mai multe rânduri favorabil despre alianţa USR PLUS. Aş fi dorit ca alianţa să adopte, la aceste alegeri parlamentare, o atitudine mai nuanţată, fără excese şi fără izbucniri necontrolate. USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine.

Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Ar fi trebuit, de asemenea, să conştientizeze că la alegerile locale au câştigat, totuşi, puţine primării (e foarte bine că le-au câştigat) şi că bazinul lor electoral este destul de restrâns. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Păcatele liberalilor? Sunt multe, dar e fără sens a scoate în acest moment toate mizeriile la lumină. Guvernul Orban s-a aflat la Palatul Victoria într-o perioadă potrivnică şi a încercat să menţină ţara pe linia de plutire. Eu consider că a reuşit în bună parte cu toate că, pe lângă pandemie, a avut de înfruntat contestările venite din mai multe direcţii, de la duşmani, dar şi de la prezumtivii aliaţi.

Şi-a ridicat în cap Biserica, iar propaganda pesedistă, mai ales prin televiziunile aservite, a tot repetat că guvernul le ia oamenilor marile sărbători, Paştele şi Crăciunul, ba chiar - oroare! - cea mai importantă sărbătoare laică, Ziua Naţională. Impresia mea este că discursul liberalilor a fost mai moderat decât discursul useriştilor care nu o dată dădea senzaţia că toate punţile de legătură sunt rupte. Dar asta nu mai are importanţă acum: aş fi fericit dacă cele două formaţiuni politice ar trimite, până duminică, un mesaj clar din care să rezulte că această colaborare este nu numai necesară, dar şi posibilă.

Dacă nu… Dacă nu mergem la vot, cum s-a întâmplat în 2016, ştim ce va urma. Chiar dacă nişte doctori reputaţi au intrat în PSD asta nu înseamnă că partidul este reformabil. Au fost ejectate, într-adevăr, câteva figuri sinistre, dar au rămas destule personaje (cel puţin) îndoielnice, activişti vechi sau cadre mai tinere şcolite pe lângă baronii locali. Iar Marcel Ciolacu este un lider de-a dreptul caricatural.

Mă uimeşte în ultimele sondaje (presupunând că nu sunt trucate) scorul cu care este creditat ProRomânia, partidul lui Victor Ponta, politician compromis ca plagiator şi ca mitoman impenitent: mai sunt oare creduli care îl validează? Dar de ce să mă mir când acum câteva zile a reapărut, nu mai ştiu pe ce canal TV, Gabriel Oprea însuşi, un personaj în care îşi dau întâlnire, într-o sinteză unică, ridicolul şi impostura. Mi s-a părut, pur şi simplu, că văd un strigoi.

Ce NU trebuie să votăm, este evident. În rest, în cazul celor două partide obligate să convieţuiască, fiecare să voteze cum crede.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri